Cum invingem oboseala

Sambata, 20 Decembrie 2008, ora 09:42
7317 citiri
Cum invingem oboseala

Oboseala este una dintre cele mai des intalnite afectiuni care poate dura de la cateva luni la cativa ani. Potrivit mai multor studii, majoritatea adultilor care merg la medic se plang de extenuare prelungita.

Lipsa somnului sau o afectiune medicala sunt cele mai comune cauze care declanseaza oboseala, dar sunt o sumedenie de alti factori care, ignorati pe o perioada mai mare de timp, duc la extenuare fizica si psihica.

Depresiile, anxietatea, orele peste program, stilul de viata sedentar, nutritia sau tratamentul medical sunt factori care influenteaza aparitia si instalarea starii de oboseala.

Pentru a evita aceste stari, programul zilnic ar trebui sa fie bine organizat. Se trece la un mod de viata mai putin stresant, se alcatuieste un program de lucru rational, intercalat cu pauze, in timpul carora se pot executa exercitii fizice usoare, relaxante.

La terminarea programului se poate face un dus reconfortant. In timpul liber se recomanda plimbari in aer liber sau exercitii usoare adecvate varstei. Se renunta la stimulentele alimentare sau chimice, care pot deveni toxice si crea dependenta.

Se recomanda plimbari in aer liber, exercitii usoare de relaxare. De asemenea, este indicata o alimentatie bazata pe fructe si legume proaspete, bogata in vitamine si minerale.

Foarte bune atunci cand suntem obositi sunt baile cu otet de mere sau cele cu ceai din sunatoare. Seara, inainte de culcare, este bine sa se bea cu inghitituri mici lapte cald, cu miere.

Se beau ceaiuri din plante ca: musetel, conuri de hamei, pelin, roinita, maghiran, talpa gastii, tei, valeriana, sunatoare, tataneasa, nalba mare. Se fac frectii cu ulei din pin, roinita, portocal, lemn de santal, sau inhalatii in baia de aburi.

Ca preparate naturale se recomanda paducelul si macul in capsule gelatinoase. Camera unde se doarme este bine sa fie curata, bine aerisita, cu o temperatura medie, fara zgomote puternice.

O ora de somn intre orele 20-24 este egala cu 2 ore de somn dupa ora 24. Este bine sa evitam mancarurile grele, cu condimente, care se digera greu, excitantele, cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, mai ales seara.

Inainte de culcare se face un dus rece si se fac exercitii respiratorii si de relaxare. Medicii recomanda sa consumam peste, orez, paine integrala, legume uscate, banane, care cresc concentratia de acid animat (precursor al serotoninei) si care stabilizeaza buna dispozitie, calmeaza somnul.

Se evita a se consuma seara carne, oua, maioneza, condimente, paste fainoase, cartofi prajiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#stari oboseala cronica, #remedii impotriva oboselii, #produse naturiste oboseala , #intalniri