Cum iti ajuti copilul sa infrunte stresul de Sarbatori?

Sambata, 26 Decembrie 2009, ora 08:12
1592 citiri
Cum iti ajuti copilul sa infrunte stresul de Sarbatori?
Foto: photographersdirect.com

Copiii iubesc sarbatorile de iarna dar iuresul activitatilor ce insotesc Craciunul si Revelionul ii transforma in adevarati "bulgari de stres". Cum ii "topim"? Cum ii facem sa depaseasca starea de nerabdare si anxietate care pune stapanire pe ei?

In primul rand depistand din timp aceasta situatie si tratand-o cu multa ingaduinta, ne sfatuiesc psihologii consultati de suite101.com.

Semnele stresului la copii

Copiii surescitati plang mai repede si din cauze minore. Sunt nervosi mai tot timpul, isi rod unghiile sau isi rasucesc suvitele de par, semn ca sunt nelinistiti si asteapta cu nerabdare sa se intample ceva, desi nu prea stiu bine ce anume.

De asemenea, copiii mai sensibili pot avea, din cauza stresului, si probleme de sanatate, cum ar fi stari de greata, dureri de cap, senzatia permanenta de oboseala sau chiar deranjamente la stomac.

Exista si situatii in care ei devin mai retrasi atat fata de colegii de scoala cat si fata de frati sau parinti, iar uneori au un comportament iesit din tiparele obisnuite, fiind dornici sa atraga cat mai mult atentia asupra lor.

Ce trebuie sa faca parintii ?

Ca sa ii poata ajuta pe cei mici sa treaca peste emotiile puternice generate de apropierea Craciunului, parintii trebuie sa tina cont in primul rand de personalitatea si temperamentul lor.

Pentru unii, cel mai bine este sa fie dusi in vacanta, la bunici sau la rude, sau, daca sunt mai mari, in tabere si excursii.

Pentru altii, este mai indicat sa ramana acasa dar sa fie lasati sa se intalneasca cu prietenii pentru a-si consuma energia si timpul liber in mijlocul celor de o varsta cu ei.

Foarte important este insa ca rutinele stabilite in familie sa nu se schimbe prea mult.

Copiii trebuie sa manance la orele la care sunt obisnuiti, sa respecte ora de culcare si sa aiba acelasi program la televizor, toate modificarile legate de aceste aspecte fiind surse suplimentare de stres.

De asemenea, este bine sa discutati cu ei si sa ii intrebati ce le-ar placea mai mult sa faca pentru a trece timpul mai usor pana cand vine Mosul. Daca le place muzica si ii calmeaza sau daca practica un sport cu pasiune, incurajati-i sa desfasoare aceste activitati un timp cat mai indelungat.

Alimentatia este cel putin la fel de importanta in aceasta perioada ca si celelalte aspecte. Copiii trebuie sa primeasca un aport caloric suficient, sa consume multe fruncte si legume, si sa fie hidratati in permanenta.

Pe de alta parte, copiii au nevoie in aceasta perioada si de o anumita liniste spirituala. Ei asculta cu mare placere si bucurie povestile legate Sfantul Nicolae sau de Mos Craciun, si indragesc traditiile specifice acestei perioade.

Cititi-le cat mai mult si incurajati-i sa citeasca singuri din marile capodopere ale literaturii universale dedicate acestei perioade speciale din an.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#stres sarbatori copii, #stres Craciun, #Sarbatori familie , #intalniri