Cum motivezi un adolescent sa faca sport?

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 12:43
7054 citiri
Cum motivezi un adolescent sa faca sport?

Uneori e greu sa-l clintesti din fata calculatorului, pentru orice alta activitate. Nu are rost sa-i scoti castile de pe urechi, nu te alegi decat cu scandal. Insa un stil de viata sanatos trebuie urmat si in adolescenta, pentru o dezvoltare armonioasa a corpului.

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa ii arati cat de atractive pot fi activitatile in aer liber si sa il motivezi, informeaza MayoClinic. Faptul ca tot mai multi tineri devin supraponderali pentru ca nu fac miscare si mananca numai dulciuri si snacks-uri ar trebui sa dea de gandit.

In primul rand, adolescentul trebuie sa fie constient ca obezitatea presupune riscuri (boli ca hipertensiunea si diabetul) si sa isi dea seama ca poate fi exclus din grupul de prieteni si marginalizat din cauza aspectului fizic.

In special pentru fete, aspectul fizic este o chestiune delicata, iar in discutiile pe aceasta tema trebuie sa ai tact. Aminteste-i copilului ca nu exista persoane care au corpul perfect, si nici greutatea ideala si ca ceea ce conteaza cu adevarat este sanatatea. Trebuie sa stie ce este indicele masei corporale si sa aiba un obiectiv realist, daca vrea sa slabeasca.

Sportul trebuie sa fie egal cu distractia

Amenintarile si pedepsele nu vor duce nicaieri, daca incerci sa il convingi sa faca miscare. Activitatile sportive trebuie planificate si trebuie sa fie atractive pentru copil, nu o corvoada.

Adolescentii au nevoie de aproximativ 60 de minute de miscare in fiecare zi. Insa asta nu inseamna o ora de sport fara pauza: este suficient ca tinerii sa faca miscare pe parcursul zilei, in mai multe sesiuni.

Iar asta inseamna si jocuri. Sporturile in echipa, practicate la scoala (fotbal, volei, handbal, baschet sau altele) sunt perfecte pentru un tanar care vrea sa se mentina sanatos, iar parintii trebuie sa il incurajeze sa le practice.

Daca tanarul prefera sa mai faca sport si in afara scolii (sa se plimbe in parc, sa mearga cu rolele sau sa se duca la parcul de skate), cu atat mai bine. In caz ca este vorba despre un tanar care prefera sa stea in casa dupa scoala, e mai dificil sa fie convins sa faca miscare.

O consola Wii, sau alte jocuri video care presupun activitate fizica ar putea fi un cadou perfect pentru un tanar care nu face sport. Exista chiar jocuri speciale pe consola care incurajeaza miscarea.

Uneori, adolescentii au un program haotic si sar peste mese, un obicei prost care le poate dauna grav. Trebuie sa aveti grija ca masa de dimineata sa fie respectata in fiecare zi si sa fie bogata in fibre si proteine. Astfel, sunt mai putin sanse sa manance snacks-uri pe parcursul zilei.

Fructele si nucile sunt o alternativa foarte buna, daca sunt refuzate mancarurile de dimineata. Acestea pot fi o solutie si in cazul in care se doreste evitarea automatelor cu dulciuri care se gasesc mai peste tot.

Strugurii, portocalele, capsunile, alte fructe sau iaurtul pot fi gustarea preferata a tinerilor pe parcursul zilei: ele trebuie sa inlocuiasca sucurile acidulate si mancarurile cu multa sare si zahar.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#motivatie sport adolescent, #sport adolescent, #sport slabit nutritie , #intalniri