Cum pregatesti un copil pentru vizita la medic

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 19:32
4171 citiri
Cum pregatesti un copil pentru vizita la medic
Foto: Arhiva

Vizitele la medic sunt neplacute pentru orice copil, ele fiind marcate de cele mai multe ori atat de suferinta fizica cauzata de boala, dar si de investigatiile neconfortabile la care este supus cel mic in vederea stabilirii diagnosticului corect.

Daca vrei sa reduci pe cat posibil frica de mana de gheata a "omului imbracat in halat alb", urmeaza sfaturile pe care ti le ofera din proprie experienta alti parinti, sfaturi puse la dispozitie pe site-ul suite101.com .

Nu face mare caz

Daca este vorba despre un control de rutina sau de o vizita planificata din timp, nu ii vorbi celui mic despre ea decat in ziua respectiva pentru ca nu are niciun rost sa prelungesti temerile nejustificat.

In plus, explica-i pe scurt, dar foarte clar ce urmeaza sa se intample: cum va proceda doctorul, ce senzatii va resimti el, la ce foloseste stetoscopul sau celelalte instrumente medicale si care vor fi beneficiile acestei vizite.

Copilul trebuie sa stie ce il asteapta, pentru ca la temerile deja existente sa nu se adauge frica de necunoscut.

De asemenea, spune-i ca toata lumea merge la doctor si ca acest "personaj" ne imbunatateste viata.

Adopta o atitudine relaxata, fii zambitor

Copiii sesizeaza foarte bine mesajele nonverbale transmise de adulti. Poti sa ii spui tu orice, daca te vede crispat, ingrijorat si neincrezator in capacitatea medicului de a rezolva problema de sanatate care va preocupa, copilul va deveni si el extrem de incordat.

De aceea, nu uita sa fii calm si increzator ca totul va fi bine, ori de cate ori discuti cu micutul despre vizita la doctor si chiar odata ajuns in cabinet.

Lasa-l sa ia cu el jucaria preferata

Deseori copiii care urla ca din gura de sarpe cand sunt asezati pe scaunul de la dentist sau pe patul de consultatie se linistesc brusc daca primesc in brate ursuletul preferat sau camionul cu care se joaca de dimineata pana seara.

Bineinteles ca acest lucru nu este valabil si la copiii ceva mai marisori. In cazul lor, puteti adopta o alta atitudine: lasati-i sa se imbrace cu tinuta preferata, sa se incalte cu ce doresc sau cu ce se simt confortabil. Conteaza enorm sa se simta bine.

Rasplateste o vizita incheiata cu succes

Nu e nevoie sa astepti incheierea vizitei pentru a-l rasplati pe cel mic pentru ca a fost cuminte si a facut tot ceea ce i-a cerut medicul. Poti sa il lauzi chiar pe moment, sa ii spui ca atitudinea lui dovedeste ca a crescut, ca nu mai este un bebelus care se smiorcaie imediat cum da de greu.

Iar odata iesiti pe usa, poti sa il duci la cofetarie sau sa ii cumperi o jucarie simbolica, ce il va face sa uite mai repede prin ceea ce a trecut, dar ii va si reaminti cum sa se poarte data viitoare.

Jucati-va de-a doctorul

Si aceasta este o metoda de a-l face pe copil sa nu se mai teama atat de tare de vizita la medic. Fiti pe rand pacient si doctor, in joaca bineinteles. Pune-i "termometrul", asculta-l cu "stetoscopul" si palpeaza-i burtica. Apoi lasa-l pe el sa fie doctorul si sa te supuna acelorasi proceduri.

Razi cu el, arata-i ca nu se poate intampla nimic rau si totul va fi mai usor data viitoare cand va veti intalni din nou cu omul cu mana de gheata, imbracat in halat alb.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#copil frica medic, #vizita copil doctor , #intalniri