Cum sa ai un somn odihnitor?

Duminica, 21 Iunie 2009, ora 17:35
5988 citiri
Cum sa ai un somn odihnitor?

Ritmul alert al vietii te face uneori sa pierzi din pretioasele orele de somn de care ai nevoie in fiecare noapte. Si asta pentru ca pur si simplu nu te poti relaxa indeajuns incat sa adormi.

Daca te duci la culcare in fiecare seara echipat cu masca pentru somn, dopuri in urechi si somnifere, e clar ca ceva nu e in regula. Exista modalitati prin care iti poti face somnul mai linisitit si fara sa iei pastile, arata Michael Krugman, consultant pentru somn in Statele Unite, intr-un interviu pentru NewsWeek.

Problema celor care nu reusesc sa doarma bine noaptea (sau nu reusesc sa doarma deloc) este ca nu se pot "scoate din priza", arata el.

"Majoritatea persoanelor care sufera de insomnie prezinta ceea ce se numeste 'hiperactivitate', o supra-activare a mecanismului de a raspunde la stres. E ca si cum ai fi in situatia de a raspunde la o situatie urgenta constant si seara nu te poti deconecta. Daca vrei sa rezolvi problema, trebuie sa faci ceva in legatura cu asta si ziua, nu doar seara, la culcare", afirma Krugman.

O alta problema a celor care nu pot sa doarma este traficul. Studiile au aratat ca, cu cat petreci mai mult timp mergand spre locul de munca, cu atat dormi mai putin. In plus, cu cat lucrezi mai mult (peste cele 40 de ore pe saptamana), cu atat dormi mai putin. Si asta pentru ca atunci cand ai mult de lucru intotdeauna vei renunta la orele de somn, si nu la timpul petrecut cu familia sau cu prietenii.

Krugman ii pune pe cursanti sa practice diferite tehnici de relaxa in timpul zilei, care pot oferi un somn odihnitor noaptea.

Incercati sa impreunati mainile in poala, cu varful degetelor aratatoare lipite unul de altul. Daca stati linistit in aceasta pozitie timp de zece minute, va puteti calma.

Si asta pentru ca o mare parte din energie vine din felul in care iti misti mainile. Cand mainile sunt agitate, asa este si creierul. Daca mainile sunt stabile in aceasta pozitie si creierul se linisteste si devii clam.

"Asa se explica de ce crestinii isi impreuneaza mainile in rugaciune. Hindusii si budistii au pozitii statice ale mainilor care se numesc mudras, ce ii ajuta in producerea starilor meditative. Eu adaug miscari subtile care amplifica efectul, cum ar fi sa apesi cu degetele mari jos in timp ce expiri si sa le relaxezi in timp ce inspiri", spune Krugman.

Tehnicile folosite de Krugman se bazeaza pe miscare, la fel ca yoga, qigong, meditatia Sufi si metoda Feldenkrais pentru eficientizarea miscarii.

O alta miscare benefica pentru cei care vor sa adoarma este leganarea capului. Nu e de mirare ca mamele isi leagana pruncii ca sa ii faca sa adoarma. Stati pe marginea patului si ridicati capul usor in timp ce insipirati, apoi coborati-l in timp ce expirati. Repetati miscarea timp de zece minute, cat mai incet posibil, apoi culcati-va.

Miscarile nu trebuie sa fie ample: miscarea puternica stimuleaza creierul, pe cand cele subtile sunt linistitoare.

Pe langa tehncilie de relaxare, este esential sa ai o "igiena a somnului". Mai precis, sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora mereu, sa aveti lumina slaba in camera in care dormiti cu o ora inainte de culcare. Nu uitati sa limitati activitatile stimulative inainte de culcare, dar si consmul de cafea.

Michael Krugman a fondat "Sistemul pentru Somn Profund" in 1999 si a predat "somnul" in numeroase orase din Europa si Statele Unite. Pentru mai multe informatii puteti accesa site-ul sau, SounderSleep.com.

Citeste si:
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Guvernul României donează Ucrainei măşti chirurgicale, viziere şi combinezoane
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de sâmbătă două hotărâri privind acordarea de asistenţă internaţională gratuită pentru Ucraina şi scoaterea de...