Cum sa fii gazda perfecta cand ai musafiri pe nepusa masa

Sambata, 23 August 2008, ora 20:28
17266 citiri
Cum sa fii gazda perfecta cand ai musafiri pe nepusa masa

Cum stateati voi linistiti la televizor, intr-o seara de sambata, copiii venisera de afara, facusera baie si faceati planuri pe la cat dupa ora 10 sa va treziti maine...suna telefonul!

Oh, ce surpriza ! Verisoara face o mica oprire pe la voi, in drum spre mare ! Si ajunge cu toata familia, in vreo 3 ore. S-au oprit la o benzinarie si ajung si ei imediat!

Fii calma, draga mea, esti stapana casei si poti ramane gazda perfecta in orice situatie. Nu uita, ai familia langa tine, te poate ajuta. Totul e sa stii foarte clar ce ai de facut si sa stii ce sa ii ceri fiecaruia.

Iti pica ochii de somn, dar trebuie sa incepi pregatirile. Inainte de orice, respira adanc !

Apoi fa o lista. Imparte cele necesare in: gustari(alune, floricele, biscuiti, fistic, alte prostioare de rontait pana va fi gata masa), alimente de baza(paine, oua, lapte, ulei, apa) alimente pentru micul dejun (mezeluri, cascaval, cereale, iaurt, unt, smantana, dulceata, cafea, ceai), fructe, legume si carne.

Tu, gospodina-sefa, ocupa-te de fructe, legume si carne, eventual si de bauturi, iar restul listei da-l in sarcina familiei. Imparte lista pe membri si pe mijloace de transport.

Nu te jena sa le dai sarcini, oricum nu le vei putea face singura pe toate. Decide tu cine cu ce se duce, unde, cu cine si cu cati bani.

Fii ferma, pentru ca in toata agitatia asteptarii si emotia pregatirilor toti vor astepta sa vina de undeva autoritatea si ordinea, asa ca de ce nu chiar de la tine?

Tu du-te in prima tura la cumparaturi, in timp ce restul familiei face curat si schimba lenjeria.

Sacii de dormit se potrivesc perfect cu ocazia, pentru ca nu va vrea nimeni sa doarma acum in lenjerie de matase. Foloseste pernele saltelei si chiar jucariile mari de plus pe post de perne, daca nu ai suficiente.

Curatenia dinaintea sosirii musafirilor nu o confunda cu o curatenie generala de dupa zuvravit: scurt si la obiect - pune aspiratorul, fa un pic de ordine si sterge praful.

Copiii vor fi incantati sa-si imparta camera cu verisorii sau nepoteii veniti in vizita si sa amenajeze spatiul, deci da-le ocazia sa fie mici gazde care pun la punct camera, pentru joaca si pentru dormit.

Scoate din camera copiilor mobila in exces, mai ales daca nu se pot juca afara. Vor deveni mai multi si mai agitati in camera, iar ranile si cucuiele nu fac nicio placere nimanui.

Cand vii de la prima tura de cumparaturi, trimite trupa sa ia restul de alimente si ce va mai trebuie. Sigur ca exact in seara asta s-a terminat odorizantul pentru scaunul de toaleta, asa ca nu uita sa il treci pe lista de urgente de cumparat, tot acum.

Apuca-te de pregatit mancarea, in ordinea folosirii alimentelor. De exemplu, daca stii ca se vor manca fructele intai, spala-le, taie-le, pregateste-le astfel incat sa fie cat mai usor si repede la indemana musafirilor.

Decide ce feluri le vei servi oaspetilor tai si incepe sa faci sosurile, sa alegi legumele pentru salata etc. Nu face totul de una singura. Daca ai mult de gatit, roaga o vecina sau o prietena care locuieste aproape sa te ajute.

Au sosit ! Pupat, pozat, descarcat bagaje, dar tu inapoi la planul de atac. Daca inca nu e gata felul principal, asigura-te ca le-ai dat tuturor ceva de baut si ca au ce rontai, la indemana, si scuza-te pentru a intra in bucatarie.

Fripturile la gratar se pot face si cu musafirii de fata ! Poti ramane gazda perfecta si daca lasi pe altcineva sa se ocupe de gratar, chiar dintre oaspeti. In fiecare grup este cate un timid, dornic sa se faca util prin bucatarie sau prin curte, asa ca profita si incredinteaza-i gratarul!

Daca ramai fara nu stiu ce prajitura sau mirodenie, nu te panica, improvizeaza - inghetata poate deveni shake, in timp ce o sesiune de facut clatite, la miezul noptii, intre verisoare, e chiar un moment vesel, de pupaturi si barfe mici, de vacanta.

Da-le si copiilor ceva de facut, le va placea sa se implice, sa te ajute si sa se simta importanti. Atentie, pe cei mai mici si mai energici nu-i lasa sa incurce locul, mai bine lasa-i sa se joace afara.

Ocupa-i pe toti cu ceva - da idei de jocuri, pune muzica.

Da tonul la distractie, in fond nu va adunati prea des toti, asa ca ia un pahar de vin si fii gazda perfecta !

Nu te stresa, pana la urma sunt ai tai, cei dragi, si doar se bucura ca va revad. Si ca v-au facut o surpriza sambata seara !

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#musafir, #gazda, #invitat , #intalniri