Cum sa-ti programezi creierul ca sa cheltuiesti mai putin

Marti, 30 Septembrie 2008, ora 07:30
6235 citiri
Cum sa-ti programezi creierul ca sa cheltuiesti mai putin

Cu toate ca situatia economica nu da semne ca s-ar imbunatati in perioada urmatoare, cheltuim la fel de mult, daca nu chiar si mai mult ca inainte de criza.

Ne influenteaza reclamele, starea de spirit, pana si creierul ne transmite semnale gresite sa cumparam in nestire. Exista insa si vesti bune: creierul poate fi "reprogramat" in asa fel incat sa ne incite sa cheltuim mai putin.

Cotidianul britanic The Times a gasit sapte modalitati pentru a convinge creierul sa nu ne impinga la cheltuieli inutile.

1. Acorda-ti o pauza ... si posetei la fel

Daca iei o pauza intre momentul in care ai ales ceva si momentul in care il duci la casa cresc dramatic sansele sa nu cumperi acel lucru. Un studiu care va fi publicat in urmatoarea editie a Journal of Consumer Research, intocmit de Wendy Liu, de la Universitatea din California, arata ca o pauza in procesul de cumparare schimba prioritatile oamenilor.

Inainte de a lua o pauza, oamenii sunt consumati de intrebari cu privire la pretul produsului pe care vor sa il cumpere, daca este un chilipir sau nu. Dupa pauza, acestia aveau ganduri mult mai obiective - chiar isi doresc lucrul respectiv.

2. Nu te atinge de carduri

Studii publicate in Journal of Experimental Psychology confirma suspiciunea potrivit careia sunt mult mai usor de cheltuit banii care se afla pe un card. Doar banii reali dau senzatia de "durere" cand sunt cheltuiti, in vreme ce cardurile pur si simplu actioneaza ca un anestezic.

3. Nu te mai gandi la marca

Marcile de designer s-au dovedit a fi nespus de eficiente la a convinge oamenii sa cheltuiasca mai multi bani pe produse "speciale", care ar putea fi privite drept "investitii".

Marcile sunt in general dezvoltate minutios pentru a-i face pe oameni sa se identifice cu ele. Un studiu publicat in Journal of Advertising Research releva ca oamenii au creiere construite in asa fel incat sa relationeze cu alti oameni si animale -si cu obiecte neinsufletite.

In mod similar, atribuim personalitate umana marcilor, dezvoltand adevarate "relatii" cu acestea.

4. Nu merge la cumparaturi cu prietenii

Jennifer Argo, de la Alberta University's School of Business, a realizat ca de fiecare data cand mergea la cumparaturi cu prietenii avea tendinta sa isi schimbe obiceiurile, optand pentru mancare si haine mai scumpe.

"Cheltuim mai multi bani pentru a ne mentine imaginea in fata celorlalti" a explicat ea.

Un raspuns la aceasta problema ar fi, sustine Argo, sa mergi la cumparaturi cu rudele: cheltuiesti mai putin, cumperi mai putine lucruri atunci cand stii ca esti observat de cineva din familie.

5. Daca esti calm te costa mai putin

Suntem mai dispusi sa ne repezim prin magazine si sa cumparam tot ce ne pica in mana atunci cand suntem stresati, sustine un alt studiu. Aceasta tendinta ar putea avea o explicatie evolutionista: stramosii nostri erau ajutati sa supravietuiasca daca simteau nevoia acuta sa faca provizii.

6. Priveste cu suspiciune ofertele speciale

Retelele de magazine adora sa ii faca pe cumparatori sa se simta ca si cand au dat peste un mare chilipir, facandu-i in acelasi timp sa cumpere mai multe decat au nevoie.

Cand vezi o oferta speciala, revino la regula numarul unu- ia o pauza si gandeste-te bine daca ai cu adevarat nevoie de mai multe produse din aceiasi categorie.

7. Gandeste global, simte-te mai bogat

Un studiu al Joseph Rowntree Foundation a demonstrat anul trecut ca londonezii avuti nu se mai simt bogati pentru ca nu au sansa sa mai intalneasca oameni mai putin realizati material decat ei.

In acest timp, aproape jumatate din populatia globului traieste cu mai putin de o lira sterlina pe zi, in vreme ce o cincime din toti oamneii cumpara 90% din totalul bunurilor de consum.

Cand pui lucrurile in perspectiva, achitionarea unei perechi noi de pantaloni pe care sa o adaugi colectiei de acasa nu mai pare asa de atragatoare.

Maria Ionescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite...
#creier, #programat, #cheltuit, #bani, #putin, #cumparaturi , #intalniri