Cuplul modern se iubeste de la distanta

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 12:53
3387 citiri
Cuplul modern se iubeste de la distanta

De dragul carierei, tot mai multi tineri prefera iubirea la distanta, iar tehnologia le faciliteaza acest tip de relatie.

Cuplul modern se reintregeste in vacante si in perioadele cu oferte speciale la biletele companiilor aeriene low-cost. Se intampla tot mai des si in Romania, scrie Adevarul.

In America, in urma cu trei ani, circa 7 milioane de tineri casatoriti si necasatoriti erau implicati intr-o relatie la distanta. In comparatie cu anul 2000, numarul lor era la data studiului cu peste 44% mai mare.

Chiar daca psihologii vad in relatiile de acest tip un pericol de insingurare, avantajele unei vieti online par sa intreaca dezavantajele. Sa intretii o relatie prin messenger poate fi mai usor decat sa mentii una in viata reala.

"Calatorim mai mult in interes de serviciu si facem naveta pe distante din ce in ce mai mari decat acum cateva decenii. Astfel, cresc sansele de a ne indragosti de o persoana care nu locuieste neaparat in apropiere", observa doctorul Gregory T. Guldner, autorul cartii "Ghidul complet al relatiilor la distanta".

Aproximativ 10% din populatia din Germania calatoreste la fiecare sfarsit de saptamana cu trenul sau cu avionul pentru a petrece putin timp cu perechea, relata zilele trecute "Deutsche Welle".

Madalina R., de 24 de ani, marturiseste ca si-a cunoscut prietenul la un Revelion in tara. Cu toate ca si el este roman, studiaza informatica la Universitatea din Bremen, in Germania. Dupa Revelion, a trebuit sa se intoarca la studii pentru un an si jumatate.

"Am pastrat legatura pe internet, vorbeam pe Skype, ne sunam si uite-asa a trecut timpul. Dupa ce a absolvit facultatea s-a intors in tara, si-a deschis propria afacere si ne-am mutat impreuna", povesteste Madalina.

De un deznodamant nu la fel de fericit a avut parte Nicoleta S., de 22 de ani. Tanara spune ca s-a indragostit in Germania, intr-un tren.

"El era neamt, eu acolo la un curs de vara". Ea povesteste ca au mentinut legatura mai bine de noua luni, timp in care se sunau, comunicau prin messenger, insa nu a existat o cale de mijloc - ea nu voia sa se mute in Germania, dar nici nu l-a incurajat pe el sa-si "strice viitorul" in Romania - s-au despartit.

Pentru psihologul Stefania D. Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie pretextele deciziei de pastrare a unei astfel de relatii difera in functie de circumstante. Astfel, daca am apucat sa cunoastem persoana inainte de a fi nevoiti sa recurgem la despartire, punem mai mult pret pe programul nostru incarcat, pe lipsa timpului liber.

Pentru cei care nu au apucat sa se cunoasca decat in mediul virtual sau pe fuga, Nita sustine ca, in aceste cazuri, intervin timiditatea, teama de esec si neincrederea in sine.

Specialistii in psihologia cuplului sustin ca data-limita este impusa de cei doi parteneri, in egala masura. Psihologul Stefania D. Nita crede ca "durata este in stransa legatura cu caracteristicile partenerilor. Cei care au incredere unul in celalalt pot trece cu bine printr-o relatie de 3-4 ani la distanta. La fel ca orice alta relatie, aceasta tine atat timp cat cei doi investesc in ea".

Nita considera ca cei mai dependenti si chiar posesivi nu rezista mai mult de cateva luni. Specialistii americani sustin ca prin intermediul noilor tehnologii cu care poti vedea si auzi persoana in cauza, este mult mai usor sa creezi asa-numitul spatiu comun din viata voastra.

De asemenea, psihologul Alina Rancu sugereaza ca pentru a mentine o relatie la distanta cei doi trebuie sa renunte la gelozie, sa invete sa-si exprime afectiunea, sa foloseasca toate mijloacele de comunicare pentru a nu se instraina si sa se inarmeze cu multa incredere.

Relatiile la distanta sunt cel mai putin sufocante relatii. Te poti concentra asupra jobului, asupra studiilor si a prietenilor, fara a fi pus mereu in situatia de a alege intre a petrece timpul cu partenerul si toate aceste lucruri. O astfel de relatie permite implicarea graduala, in functie de ce ne dorim, de ce reprezinta persoana pentru noi si de momentul in care luam decizia.

Pe de alta parte, apar stari de anxietate, nesiguranta, teama, gelozie. Cei care se implica in relatii la distanta sunt mai vulnerabili decat persoanele care aleg relatii cu parteneri aflati in proximitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în Coreea de Sud. Care este scopul vizitei și cu cine se întâlnește
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat în Coreea de Sud. Care este scopul vizitei și cu cine se întâlnește
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează Administraţia Prezidenţială....
Horoscop zilnic. Duminică, 21 aprilie. Zodia cu cel mai mult noroc în dragoste
Horoscop zilnic. Duminică, 21 aprilie. Zodia cu cel mai mult noroc în dragoste
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Situația ta...
#relatii, #distanta, #psiholog, #durata , #intalniri