De ce am renuntat sa ne mai tinem de mana?

Joi, 17 Decembrie 2009, ora 12:07
3335 citiri
De ce am renuntat sa ne mai tinem de mana?
Foto: Arhiva

Cuplurile prezidentiale sunt deseori vazute in public tinandu-se de mana si comportandu-se afectuos. Noi de ce nu luam exemplu de la ele ?

O posibila explicatie ar fi aceea ca, in ziua de azi, cei mai multi interpreteaza dovezile de afectiune afisate in public de catre barbati mai mult ca o exprimare a intentiilor sexuale decat ca pe un semn de dragoste, scrie The Guardian.

Jurnalistii britanici se intreaba cum am ajuns aici, de ce nu am pastrat obiceiul parintilor nostri care se plimbau seara pe strazi tinandu-se de mana sau de brat si, deseori, facandu-ne pe noi, copiii, sa ne simtim jenati?

O explicatie ar fi aceea ca tinerii si adultii de azi sunt mult mai pasionali, dar mai putin afectuosi decat cei de pe vremuri. In plus, studiile realizate in randul studentilor britanici arata ca acestia percep tinutul de mana ca pe un angajament ferm si serios, ceea ce uneori ii sperie iar alteori nu le convine foarte mult, preferand sa para "liberi de contract".

Mai mult, tinerii prefera mai degraba sa fie vazuti sarutandu-se pasional in public decat tinandu-se de mana. "Am devenit mai patimasi dar in acelasi timp mai detasati de persoana iubita", rezuma situatia in cateva cuvinte Leila Collins, pshihoterapeut si profesor la Universitatea Middlesex University.

Din pacate acest lucru afecteaza serios relatia de cuplu, care devine din ce mai fragila, fiind tot mai lipsita de caldura si de tandrete.

In plus, manifestarile afective, in randul carora se incadreaza si acest gest simplu, al stransului de mana intre doi indragostiti, are un efect benefic si asupra sanatatii lor.

Potrivit revistei de specialitate "Psychosomatic Medicine", el reduce stresul si nivelul de cortizol din organism, hormon care este in stransa legatura cu riscul crescut de boli ale inimii si cu alte afectiuni cronice.

Psihologul Max Blumberg considera ca, desi mai putin evidenta, nevoia de afectiune a femeii secolului 21 ramane la fel de mare ca si in trecut, chiar daca ea este de multe ori indreptata in alte directii, in special catre copii.

Iar cel mai bun argument in acest sens este oferit de imaginile surprinse deseori in parc, unde cuplurile fara copii dau dovada de mai multa atentie si afectiune unul fata de celalalt, in timp ce parintii sunt mai tentati sa isi indrepte atentia si manifestarile de dragoste catre cei mici.

Blumberg ne linisteste insa spunand ca atasamentul fata de cineva si exprimarea lui constanta este un aspect foarte important al unei relatii de dragoste, dar el nu este cel mai important.

"Fundamentala este abilitatea de a comunica intre doi parteneri si de a-si oferi, chiar daca indirect, sprijinul emotional de care cei doi au nevoie", considera el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#relatie cuplu, #sotii Obama, #dovezi afectiune soti , #intalniri