De ce e bine sa iti ceri sincer iertare

Vineri, 12 Iunie 2009, ora 16:05
4313 citiri
De ce e bine sa iti ceri sincer iertare

Cunosti sentimentul neplacut care se trezeste in tine dupa ce ai fost prins barfind sau ravnind la iubita prietenului tau. Sau dupa ce ai mintit, ai plecat acasa cu un obiect de la serviciu sau ai citit jurnalul surorii tale.

O jena amara ti se pune in gat si nu te mai lasa sa te porti firesc, sa te bucuri de cei din jur sau chiar sa dormi noaptea.

Cum rastorni situatia? Sau mai bine astepti sa treaca timpul in speranta ca vei fi iertat pur si simplu si lucrurile vor reveni la normal?

Psihologul Carol Osborn, cercetator la UCLA, sustine ca mai bine iti iei inima in dinti si rezolvi singur situatia.

Un studiu realizat in 2002 de cercetatorii de la Universitatea Virginia arata insa ca nu e deloc usor sa iti ceri iertare. Sentimentul de vina conduce la cresterea presiunii sanguine, mareste pulsul si ne face sa transpiram numai la gandul ca va trebui sa il infruntam pe cel fata de care am gresit si sa ii cerem iertare.

Dar odata depasit momentul, ambele persoane implicate intr-o astfel de situatie neplacuta se vor simti mai bine. Cu conditia bineinteles ca scuzele sa fie sincere.

"Intotdeauna este dificil sa iti certi iertare. Intervine un sentiment neplacut de umilinta la care se adauga si recunoasterea faptului ca ai gresit", mai spune Osborn.

Mai intai iarta-te singur

Cel mai bine este sa te pregatesti un pic inainte sa o faci si, mai ales, sa te ierti singur. Gandeste-te bine care a fost motivul pentru ai ajuns intr-o asemenea situatie: din ignoranta, razbunare, indiferenta fata de sentimentele celuilalt?

Daca vrei cu adevarat sa te impaci cu celalalt, nu incepe prin a-i spune "si tu ai partea ta de vina". Nu vei face decat sa pui paie pe foc si, mai rau, vei lasa impresia ca esti in stare sa repeti greseala.

Pe de alta parte, trebuie sa te pregatesti si pentru situatia nefericita in care scuzele tale nu vor fi acceptate. Se intampla deseori, mai ales in relatiile de afaceri sau cele sentimentale.

"Va trebui sa te impaci cu gandul. Si totusi, faptul ca ai deschis subiectul, ca ai explicat ceea ce ai avut de explicat, ca ai privit in ochii celuilalt si ca ai cerut iertare te va face sa te simti mult mai bine si fizic si psihic, si te va ajuta sa iti regasesti linistea", mai spune psihologul.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#ceri iertare, #ceri scuze , #intalniri