De ce mananci peste masura?

Marti, 09 Iunie 2009, ora 12:17
6524 citiri
De ce mananci peste masura?
Foto: WomansDay

Cand te uiti in oglinda si vezi cum se acumuleaza kilogramele, te gandesti ca trebuie sa slabesti. Mai precis, sa tii regim si sa faci sport.

Esential este insa sa intelegi de ce au ajuns kilogramele in plus acolo si cum combati tendinta de a manca peste masura.

Exista patru senzatii principale pe care le poti avea atunci cand e vorba de mancare: senzatia de foame, aceea care apare cand chiar ai nevoie sa mananci, stimularea apetitului, care apare atunci cand ti se pune in fata un fel de mancare irezistibil, senzatia de satietate, dupa ce ai mancat destul, dar si mancatul fara sens. Acesta din urma apare cand mananci uitandu-te la televizor, cand comanzi o portie uriasa doar pentru ca are pret mai mic sau mananci de plictiseala, arata MayoClinic.

Pentru a putea slabi eficient, e important sa faci diferenta intre diferitele senzatii provocate de mese si sa identifici momentele in care mananci prea mult, dar si cauzele, arata WomenFitness.com.

Fara sport, regimul poate fi daunator

Unul din motive ar fi plictiseala: cand te uiti la televizor sau vorbesti la telefon, ai tendinta sa rontai ceva. Fa un efort de vointa si nu mai lua directia frigiderului daca nu ai nimic de facut - si daca nu poti, macar umple-l cu salata!

Regimurile alimentare sunt si ele un motiv pentru care poti ajunge sa mananci prea mult. Daca organismul este privat de un anumit aliment care iti place foarte mult, asta te face sa ti-l doresti si mai mult. De aceea, dupa doua saptamani de mancat iaurt poti sa te trezesti ca ai dat gata un platou intreg de prajituri. Dupa ce incepi sa simti vinovat, ajungi sa mananci si mai multe prajituri ca sa te simti mai bine.

De aceea, incearca sa creezi un echilibru intre caloriile pe care consumi si cele pe care le arzi. Daca faci sport mancarurile cu continut mare de grasimi nu au cum sa iti faca rau.

Ai incredere in corpul tau! Daca nu iti place cum arati, cresc sansele sa te indopi cu mancare nesanatoasa. Mergi la un psiholog, astfel de probleme nu se rezolva de la sine.

Naravul de a manca mult se instaleaza fara sa-ti dai seama. De cele mai multe ori mancatul excesiv este cuplat cu sadentarismul si stresul. Daca te gasesti mancand in fata televizorului sau a calculatorului, aminteste-ti ca ai cateva kilograme in plus si inlocuieste activitatile respective cu sportul. Acesta te poate scapa si de stresul care ajuta si el la acumularea kilogramelor.

Cand serviciul si familia te obosesc, ai tendinta sa apelezi la mancare ca sa te "inviorezi". Adevarul este ca o banana sau un mar iti ridica nivelul de energie la fel de bine ca o punga de chipsuri, fara sa ingrase. Aminteste-ti asta de fiecare data cand cumperi gustari: sunt si mai ieftine! In plus, 10 minute de relaxare te ajuta mai mult decat mancatul.

Stresul si emotiile, inamicii siluetei

Ai nevoie de afectiune si apelezi la o prajitura. Prajitura nu te critica si nu iti spune nicio remarca rautacioasa. Trebuie sa tii minte insa ca nu poate inlocui un prieten sau o vorba buna. Daca nu ai la cine sa apelezi la un moment dat, du-te la un salon si fa-ti manichiura sau du-te in parc si relaxeaza-te.

Anxietatea, stresul, emotiile sau suprasolicitarea pot declansa si ele senzatia de foame. Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa mergi undeva in natura. Studiile au aratat ca nivelul de stres scade atunci cand esti expus la imagini linistitoare din natura.

Vointa. Un cuvant pe care nu trebuie sa iti fie teama sa il rostesti. Aminteste-ti mereu ca esti stapan pe tine, pe ceea ce faci si ceea ce rostesti si doar tu te poti ajuta cu adevarat. Vointa este ceea ce ai nevoie, de multe ori, pentru a scapa de naravul mancatului peste masura.

Prin exercitiu, vointa poate deveni puternica, la fel cum muschii se lucreaza prin sport. De aceea, putina disciplina nu strica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#mananci peste masura, #cum slabesti, #regim diete , #intalniri