Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce nu ne putem abtine sa barfim?

Duminica, 05 Octombrie 2008, ora 23:14
4949 citiri
De ce nu ne putem abtine sa barfim?

Nu o data ni s-a intamplat sa ne simtim vinovati pentru faptul ca am gustat cu multa placere dintr-o barfa suculenta pe care am si transmis-o repede mai departe. De ce sunt zvonurile despre ceilalti atat de irezistibile, mai ales cele negative?

Antropologii sustin ca barfa este de fapt unul dintre cele mai vechi mecanisme sociale, avand un rol foarte important in mentinerea unitatii unui grup si in promovarea adevaratelor personalitati, contribuind semnificativ la supravietuirea si prosperitatea colectivitatilor umane.

Ce este barfa? O discutie relaxata, informala si usor ironica despre persoane care nu sunt prezente, conversatia imbracand in majoritatea cazurilor anumite forme morale, indiferent unde este purtata, la servici sau intre prieteni, scrie Scientific American .

Psihologul Robin Dunbar de la Universitatea din Liverpool sustine ca barfa este un mecanism care a patruns adanc in natura umana inca din cele mai vechi timpuri. Potrivit lui Dunbar, oamenii cavernelor traiau in grupuri restranse ai caror membri se cunosteau foarte bine unii pe ceilalti. Ei trebuiau sa se coalizeze atat impotriva intrusilor dar si in interiorul grupului, in lupta pentru dominatie. Din acest motiv, trebuiau sa fie capabili sa isi identifice corect partenerii de incredere dar si inamicii, sa stie cine obisnuieste sa tradeze si cine se tine de cuvant, precum si care sunt membrii capabili sa procreeze urmasi puternici.

Pe scurt, pentru a supravietui dar mai ales pentru a deveni lideri, stramosii nostri erau nevoiti sa fie tot timpul la curent cu tot ceea ce faceau cei din jurul lor si acest comportament s-a intiparit in firea umana.

In zilele noastre, barfa s-a transformat intr-o adevarata abilitate sociala, generata de faptul ca este din ce in ce mai greu sa supravietuim in "jungla" in care traim. Avem nevoie de repere pentru a ne raporta la ceilalti, precum si de informatii despre competitorii nostri pentru a promova pe scara sociala.

Este barfa intotdeauna un lucru rau?

Teoretic, a-i impartasi cuiva o informatie despre o alta persoana este, de fapt, un semn de mare incredere pentru ca asta presupune ca suntem convinsi ca acea persoana nu va folosi informatiile pentru a ne face rau. Un secret leaga foarte bine doua persoane iar un individ care nu este inclus in "grupul oficial" al barfelor este un outsider si resimte acest lucru ca pe un semn ca nu este perceput de ceilalti ca fiind de incredere si nu se poate integra.

Antropologii sustin ca atunci cand este folosita cu masura si fara intentii distructive barfa este o adevarata forta pozitiva in viata unui grup social. Intr-o lucrare publicata in 2004, Roy F. Baumeister de la Universitatea de Stat din Florida sustine ca barfa este o modalitate ideala de a-i invata pe membrii unei colectivitati care sunt regulile nescrise ce o guverneaza, reamintindu-le permanent acestora normele si sistemul de valori pe care trebuie sa il promoveze. Pe de alta parte, barfa este si o oportuinitate de a-i pedepsi pe cei care incalca aceste norme, prin dezvaluirile pe care le presupune si implicit, repercursiunile atrase dupa sine.

Studii concrete realizate pe colectivitatile formate de fermierii din California, pescarii din Maine si membrii unor echipe sportive din mai multe colegii au confirmat faptul ca barfa este utilizata in toate aceste colectivitati extrem de diferite in primul rand pentru a-i forta pe toti indivizii sa respecte normele legate de impartirea resurselor si a responsabilitatilor, toti cei care le incalca fiind imediat pusi la punct de colectivitate. Este un lucru pozitiv, deoarece in acest mod cu totii devin cetateni mai buni, sustin antropologii.

Un alt punct de vedere ar fi cel exprimat de antropologul Christopher Boehm care afirma ca odata cu evolutia societatii umane barfa a devenit un mecanism de neutralizare a tendintelor dominatoare manifestate de unii dintre indivizi. El crede ca alaturi de alte mijloace de ridicularizare si manipulare, barfa a fost utilizata de membrii grupurilor sociale pentru a-i feri pe cei ajunsi la putere cu acordul colectivitatii de atacurile marsave ale intrusilor care ar fi incercat sa ajunga in varful ierarhiei prin inselaciune.

Tipuri de barfe

Unul dintre pionierii cercetarii barfei, antropologul Jerome Barkow de la Universitatea Dalhousie, a observat ca suntem mult mai interesati de barfele care se refera la cei care ne influenteaza viata, rivali, parteneri de afaceri sau iubiti, decat de cele referitoare la persoane cu care nu venim in contact direct.

In cazul inamicilor, barfele ar putea fi exploatate si ne-ar putea aduce un avantaj. Daca stati sa va ganditi bine, o sa constatati ca zvonurile negative despre cei apropiati, prieteni sau rude, nu va impresioneaza cu aceeasi intensitate ca cele despre competitorii de la serviciu sau despre competitoarele in dragoste.

Pe de alta parte, aproape toate cercetarile scot in evidenta faptul ca femeile sunt mult mai dornice sa se barfeasca intre ele decat sa transmita diverse informatii despre barbati, spre deosebire de cei din urma, care sunt mult mai interesati de vestile legate de cei de acelasi sex. Explicatia ar fi ca in timp ce intre femei exista o lupta apriga pentru castigarea celui mai bun partener, intre barbati batalia se da pentru dominatie si putere.

De ce ne intereseaza atat de tare vedetele?

Este unanim recunoscut ca celebritatile joaca in zilele noastre un important rol social. Intr-o lume in care petrecem atat de mult timp la serviciu sau in alte activitati menite sa ne aduca prosperitatea mult ravnita, personalitatile publice promovate de mass-media reprezinta deseori singurii "prieteni" comuni pe care ii mai avem cu colegii de birou sau cu vecinii.

Astfel, vedetele devin subiecte lejere de conversatie in momentele in care nu prea avem ce sa le spunem celor din jur. Barfele mondene faciliteaza si stimuleaza interactivitatea si ne ajuta sa ne integram mai usor intr-un grup sau sa ne formam mai repede o parere despre modul in care gandesc cei pe care nu ii cunoastem prea bine. Acest lucru este valabil mai ales in cazul celui mai nou tip de relatii interumane, relatiile stabilite online, pe Internet.

Pe de alta parte, aproape toti, si in special adolescentii, suntem puternic influentati de modelele sociale pe care le creeaza media, de aceea barfele despre modul in care acestia respecta sau nu normele si valorile morale stabilite de societate ajung sa aiba acelasi rol ca si in cazul persoanelor din anturajul nostru, chiar daca subiectii se afla la mii de kilometri distanta.

In concluzie, este barfa un rau necesar?

Bineinteles ca barfitul in exces, cu scopul precis de a face rau sau de a raspandi minciuni pentru a ne denigra inamicii, este condamnabil. Dincolo de asta insa, trebuie sa intelegem ca tendinta de a barfi face parte din natura umana si ca ar trebui vazuta mai mult ca o abilitate sociala de a interactiona cu ceilalti decat ca pe un defect.

Mai mult, psihologii spun ca adoptand o pozitie extrem de pricipiala la serviciu prin refuzul de a participa la astfel de conversatii nu ne facem decat rau, autoizolandu-ne de grup si distrugandu-ne mare parte din sansele de a ne invinge competitorii, din lipsa de informatii pretioase.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti unde sa trasati limita pana la care mergeti cu raspandirea informatiilor, daca nu vreti sa fiti catalogat ca o persoana nedemna de incredere. Fiti atent la ceilalti, respectati regulile nescrise ale grupului din care faceti parte si tineti-va gura atunci cand nu sunteti sigur ca informatiile pe care le transmiteti mai departe sunt adevarate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#barfa, #socializare, #vedete, #interactivitate , #intalniri