De ce nu te poti concentra la slujba

Joi, 16 Octombrie 2008, ora 22:40
2216 citiri
De ce nu te poti concentra la slujba

Cu totii am trecut prin momente, zile sau chiar luni in care nu ne-a stat mintea la nimic, fiind incapabili sa ne concentram la ce spun ceilalti sau la treburile pe care le aveam de facut.

Acum citesti un articol online, in clipa urmatoare scrii un e-mail si ii scrii pe messenger unui coleg, verificand in acelasi timp ceasul sa vezi cat mai ai pana la sedinta, realizand ca, in acest ritm, nu reusesti sa faci nimic concret. Nu este vina nimanui ca se intampla asa, scrie Forbes, care a depistat mai multe motive pentru care oamenii sunt usor distrasi. Vestea buna este ca atentia se poate oricand imbunatati, urmand cateva reguli simple.

Oamenii de stiinta estimeaza ca persoanele care sufera de deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD), muncesc cu o luna mai putin pe an (din punct de vedere al volumului de munca, nu al timpului petrecut efectiv muncind).

In afara de persoanele care sufera de ADHD, cei care nu se pot concentra sunt afectati de alte probleme. Unul dintre motivele pentru care oamenilor le este greu sa se concentreze este ca, evolutiv vorbind, este vorba despre instinctul de supravietuire.

Pur si simplu nu este bine sa fii concentrat la o chestiune, neluand in seama ce se intampla in jurul tau, deoarece pericolele pot pandi la orice colt si trebuie sa fii alert pentru a supravietui, explica Maggie Jackson, autor al lucrarii "Distracted: The Erosion of Attention and the Coming Dark Age". In total, expertii citati de Forbes au descoperit opt motive pentru care oamenii nu se pot concentra - si solutii concrete.

1. Nu iti tratezi deficitul de atentie

Se estimeaza ca intre 3 si 5% dintre copii sunt afectati de (ADHD), si intre 30% si 70% dintre ei continua sa aiba simptome si ca adulti. Oamenii au mari probleme sa se organizeze, sa duca la capat o sarcina sau sa ajunga la intalniri. Desi cauzele ADHD sunt genetice, exista medicamente care pot ameliora simptomele.

2. Ai nevoie sa dormi mai mult

Somnul, mai precis lipsa lui, poate avea un efect devastator asupra atentiei. Cateodata, o noapte odihnitoare cu 12 ore de somn neintrerupt te pot ajuta sa te concentrezi mai bine la lucru.

3. Televizorul este deschis

Televizorul iti distrage atentia, la orice varsta. Cercetatorii atrag atentia ca pustii de trei-cinci ani care se joaca in timp ce televizorul este deschis sunt extrem de deranjati de prezenta lui pe fundal, care le poate afecta dezvoltarea.

4. Nu meditezi

Mai multe studii demonstreaza impactul pe care il are meditatia asupra atentiei. Un studiu al Universitatii din Wisconsin-Madison din 2007 demonstreaza ca pregatirea intensiva in meditatia Vipassana, care pune accent pe reducerea distragerii mentale si imbunatatirea constientizarii mentale ii ajuta pe oameni sa isi controleze mai bine atentia, chiar si atunci cand sunt inconjuratid e distractii.

5. Tehnologia moderna te intrerupe

Telefoanele mobile, e-mailurile, mesajele instant si newsletter-urile concureaza pentru atentia noastra si este aproape imposibil sa te concentrezi la un lucru fara a fi intrerupt de unul dintre acestea. Autoarea Maggie Jacksonsustine ca angajatul obisnuit este deranjat la fiecare trei minute dupa ce se apuca de o sarcina si dupa aceea dureaza aproape o jumatate de ora sa-si regaseasca concentrarea pentru a-si relua treaba.

6. Trebuie sa faci mai mult sport

Mai multe studii arata relatia dintre abilitatile cognitive si miscare. Un studiu al Universitatii Illinois releva ca adultii care au renuntat la o viata sedentara in favoarea unui program de fitness constand in plimbari in pas alert si-au imbunatatit si abilitatea de a ignora lucrurile care in mod normal distrag atentia.

7. Ai nevoie de exercitii mentale

Rezultatele unui studiu al Wake Forest University Baptist Medical Center indica faptul ca rezolvarea unui puzzle, spre exemplu, este un remediu bun pentru problemele de concentrare.

8. Ai un spatiu de lucru aglomerat

Un birou neincarcat de flecustete poate ajuta mai mult decat se crede la imbunatatirea atentiei.

Maria Ionescu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#loc de munca, #concentrare, #atentie, #Hiperactivitate , #intalniri