Ziare.com

Exercitii pentru oase sanatoase

de Livia Stroie
Luni, 26 Octombrie 2009, ora 12:36

   

Exercitii pentru oase sanatoase
Exercitiile nu trebuie sa aiba in vedere doar muschii. Ca si muschiul, masa osoasa raspunde la exercitiile fizice, devenind mai puternica - are o masa si o densitate mai mare si o rezistenta mai mare la diverse afectiuni.

Majoritatea oamenilor incep sa piarda din masa osoasa in ultima perioada a vietii, insa daca se face sport dupa varsta de 20 de ani aceasta pierdere poate fi limitata, spun specialistii de la Institutul National pentru Sanatate din Statele Unite.

Exercitiile ne permit sa mentinem forta muschilor, coordonarea si echilibrul, care la randul lor ajuta la prevenirea accidentelor si fracturilor. Pentru adulti si pentru persoanele diagnosticate cu osteoporoza, aceste lucruri sunt esentiale.

Institutul American pentru Sanatate recomanda ridicarea de greutati, mersul pe jos, excursiile pe munte, alergatul, urcarea scarilor, tenisul, dansul sau mersul pe bicicleta, desi avertizeaza ca pentru persoanele diagnosticate cu osteoporoza este nevoie de un plan special de exercitii fizice, pentru a evita accidentarea.

In genere, pentru persoanele cu probleme de sanatate (boli de inima, diabet, obezitate) sau pentru persoanele de peste 40 de ani e nevoie de consultarea doctorului (de preferat un fizioterapeut) inainte de initierea unui program de exercitii fizice.

Cea mai buna organizare ar fi exercitiile fizice efectuate timp de 30 de minute pe zi, cu pauze daca organismul oboseste, si repaos una sau doua zile daca apar dureri sau disconfort.

In genere, cei diagnosticati cu osteoporoza trebuie sa evite exercitiile solicitante, care testeaza coloana vertebrala.

Daca se renunta si la obieciuri proaste precum fumatul sau consumul de alcool, beneficiile sunt cu atat mai mari. Se pot face insa si schimbari mai putin drastice, cum ar fi trecerea la un regim bogat in calciu si vitamina D.

Specialistii de la TrueStarHealth amintesc faptul ca riscul de a suferi de osteoporoza dupa o anumita varsta creste la femei, motiv pentru care dieta bogata in calciu, vitamina D si sportul sunt esentiale.

Cand densitatea oaselor este mica, orice cazatura poate duce la fracturi ale sodurilor sau incheieturilor.

Se recomanda exercitii cum ar fi aerobicul sau ridicarea de greutati, dar si alergarile si genuflexiunile pentru oase mai puternice la picioare si flexibilitatea genunchilor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3656 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor