Ghidul lui Mos Craciun de Sarbatori

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 07:04
1788 citiri
Ghidul lui Mos Craciun de Sarbatori
Foto: KrissKringle

Cand trebuie sa faci pe Mos Craciun si nu stii exact ce si-ar dori persoana draga, Sarbatorile nu ti se mai par o perioada a bucuriei. Trebuie sa intelegi ca nu trebuie sa cumperi cadouri scumpe: ceea ce apreciaza oamenii la un dar este, de fapt, intentia.

Spre exemplu, un cadou care poate strica cuiva buna-dispozitie de Craciun este unul care nu i se potriveste sau care nu vine din inima. O fata nu isi doreste neaparat o rochie scumpa, ci poate un cadou hand-made de la prieteni, arata Sydney Morning Herald.

Pe masura ce ofertele si promotiile de Craciun incep sa devina tot mai agresive, ceea ce trebuie sa te intrebi tu, ca Mos Craciun delegat, este: de ce cumpar acest cadou?

Se intampla des ca, atunci cand cumperi un dar, sa iei de fapt un cadou pe care ti l-ai dorit tu - exista situatii nefericite cand o sotie primeste de la sot o bormasina.

Mai mult, atunci cand cumparam ceva foarte scump, exista pericolul ca persoana respectiva sa se simta jenata si indatorata. Atunci cand nu se cheltuie indeajuns insa, ajungi un fel de "Scrooge" al familiei.

Simon Blackburn, profesor de fisolofie la Universitatea Cambridge, spune ca darurile de Craciun reprezinta un mod prin care ne achitam de anumite obligatii: cum ar fi faptul ca prietenul este mereu langa noi cand avem nevoie de ajutor, faptul ca un vecin ne-a ajutat cu mutatul, fara sa se ajunga totusi la nivel de tranzactie comerciala.

"Daruirea are o functie ascunsa. Ne permite sa mentinem impresia ca este vorba despre prietenie, insa astfel nimeni nu ramane nimanui dator", spune acesta.

Psihologul Pavel Somov spune insa ca un cadou are legatura numai cu egosimul persoanei care il cumpara: "Daruind cadouri, luam inapoi ceva de valoare echivalenta", spune acesta.

Si atunci, cum daruiesti un cadou? Te multumesti sa cumperi ceva despre care stii sigur ca o sa-i placa persoanei dragi, sau incerci sa cauti ceva original si iti asumi riscul ca persoana respectiva sa nu aprecieze efortul? O alegere neinspirata poaate insulta uneori persoana care primeste cadoul.

De multe ori, cadourile care iti pot imbunatati imaginea de sine pot fi interpretate gresit, avertizeaza specialistii. O lotiune pentru reducerea celulitei, spre exemplu, poate insulta persoana care o primeste cadou.

Atunci cand cumperi un cadou, sentimenul primar trebuie sa fie aprecierea pe care o simti fata de persoana in cauza. Iar efortul trebuie sa fie unul real - de aceea, darurile cumparate online pot sa nu ofere o satisfactie foarte mare persoanei care il cumpara.

Nu te astepta niciodata la multumiri pentru generozitatea ta: obisnuieste-te cu placerea de a darui in mod natural.

Exista si situatii nefericite cand darul primit este nepotrivit, iar atunci cel care il primeste ar fi bine sa-si tina parerile pentru el. Unele prietenii pot sa esueze printr-o simpla remarca de tipul: "Nu e stilul meu".

Atunci cand respingi darul unui prieten, este ca si cum ai respinge o parte din el.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#ghid Mos Craciun, #cum cumperi cadouri, #cadouri ideale Sarbatori , #intalniri