Ingrijoreaza-te mai putin daca vrei sa traiesti mai mult!

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 18:10
2160 citiri
Ingrijoreaza-te mai putin daca vrei sa traiesti mai mult!

Grijile sunt bune, cata vreme raman in cantitate limitata: administrate cu lingurita, precum medicamentele. Ele sunt, de obicei, o dovada ca suntem responsabili si dornici sa ne respectam promisiunile si obiectivele. Ce ne facem insa cand grijile ajung sa ne napadeasca si nu mai putem sa le tinem piept?

Ei bine, secretul este sa nu ajungeti in aceasta faza, iar psihologii consultati de realsimple.com ne ajuta in acest sens, impartind nelinistile noastre cele mai frecvente in cateva categorii principale si aratandu-ne cum sa le tinem sub control.

Astfel, pentru cei mai multi dintre noi posibilitatea de a ne pierde slujba este un izvor permanent de temeri majore, mai ales in acesti ani de criza.

Ca sa nu traiesti permanent cu aceasta temere, trebuie sa urmaresti cu mare atentie evolutia firmei la care lucrezi pe piata si sa pastrezi o relatie suficient de apropiata cu seful tau, astfel incat o veste proasta sa nu te ia pe neasteptate.

De asemenea, ideal este sa te pregatesti in permanenta, sa fii la curent cu cele mai noi informatii din domeniul in care activezi, astfel incat o eventuala concediere sa nu te arunce in bratele disperarii. Chiar si pe timp de criza este nevoie de oameni capabili, onesti, muncitori.

O alta sursa de ingrijorare care ne macina zilnic poate fi siguranta si sanatatea copiilor. In special mamele care isi lasa copiii la gradinita sau cu diverse alte persoane acasa, traiesc mai bine de 8 ore zilnic cu nelinistea ca telefonul va suna si vor primi vestea ca celui mic i s-a intamplat ceva rau.

"Aceste temeri sunt normale intr-o anumita masura, ele dovedesc faptul ca va iubiti copilul si sunteti preocupat de bunastarea lui, dar nu trebuie sa exagerati", spune psihologul Steven Taylor.

Cel mai dificil este pentru parintii copiilor care sufera de boli cronice sau care sunt in convalescenta dupa o anumita boala. Daca vor sa se protejeze si sa nu fie afectati mult peste limitele normale, acestia trebuie neaparat sa gaseasca un pediatru in care sa aiba deplina incredere si cu care sa aiba o relatie cordiala, sincera, care sa ii convinga ca cel mic este in siguranta, sub tratament adecvat.

In rest, pentru celelalte griji legate de copii, cum ar fi notele de la scoala, conflictele cu prietenii sau cele legate de alimentatie, parintii trebuie sa se intrebe tot timpul ce ar putea sa faca pentru a-l ajuta sa le rezolve. Temerile dispar numai gasind solutii la problemele care le genereaza, in rest, nu fac decat sa ne afecteze psihic, si in cazuri grave chiar si fizic.

Prin urmare, daca va temeti ca fiul dumneavoastra nu va trece clasa, disciplinati-l si ajutati-l sa invete mai bine, iar daca va este frica de relatiile nepotrivite pe care fiica dumneavoastra le-ar putea avea cu un baiat mult mai mare, discutati in permanenta cu ea, avertizati-o asupra posibilelor efecte, sfatuiti-o din timp, cum sa faca sa nu ajunga in situatii complicate. Povestea drobului de sare ramane de mare actualitate...

In cazul in care realizati totusi ca ingrijorarile cu privire la copiii dumneavoastra depasesc limitele normale, va afecteaza viata, cariera, relatiile sociale, apelati la sfatul unui psiholog sau macar la ajutorul bunicilor sau prietenilor, care ar putea sa va mai linisteasca.

Nu sari pragul ipohondriei !

La fel si in cazul in care sunteti pe cale sa deveniti ipohondru. Este firesc sa fiti preocupat de sanatatea dumneavoastra si sa aveti un regim de viata cat mai echilibrat, dar nu trebuie sa faceti din asta o sursa permanenta de griji.

Nu e nevoie sa va panicati ori de cate ori apar noi astfel de probleme, cea mai mare parte a lor se rezolva. Iar antecedentele medicale din familie nu trebuie sa atarne asupra capului dumneavoastra precum sabia lui Damocles. Mergeti regulat la control, tineti cont de recomandarile medicului curant si, in rest, bucurati-va de viata.

Recunoastem insa ca mult mai dificil este sa controlam grijile legate de bani, iar acestea ne afecteaza pe toti, indiferent de starea noastra sociala. Atitudinea noastra fata de bani ne-a fost in buna masura modelata de parinti, dar si noi ne aducem propria contributie. Daca respectam anumite principii sanatoase, grijile ca nu ne ajung banii sau ca nu i-am investit in ce trebuie ne vor ocoli.

Nu cheltuiti mai mult decat aveti posibilitatea sa castigati si nu va hazardati in speculatii financiare riscante, ii sfatuiesc specialistii pe toti cei care isi doresc sa nu cunoasca astfel de nelinisti.

Din acest punct de vedere, foarte important este sa va precizati foarte clar propria pozitie fata de bani. Ce simbolizeaza ei pentru dumneavoastra: securitate, succes, mandrie, orgoliu, un tel in viata? Actionati in functie de acest crez si veti reduce la minimum riscul de a avea insomnii din cauza banilor.

Iar la final, discutam despre una dintre cele mai importante si totodata mai complicate surse de ingrijorare, indiferent de varsta pe care o avem: relatia sentimentala.

Fragilitatea acesteia ne da batai de cap de la pubertate si pana la finalul vietii, si ne face extrem de vulnerabili, de aceea este bine sa fim cumpatati si in permanenta extrem de atenti la dorintele si comportamentul alesului nostru, daca nu vrem sa ne trezim singuri.

Teama ca putem fi oricand parasiti sau ca nu suntem iubiti cu adevarat ne macina profund, dar ea nu apare daca relatia este sincera, deschisa, vie. Daca nu se intampla asa, decat sa va imbolnaviti din dragoste, mai bine rupeti aceasta relatie nociva si indreptati-va privirea catre altcineva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#gandire pozitiva, #griji personale, #situatie financiara proasta, #relatii sentimentale , #intalniri