Invata cum sa debordezi de energie

Luni, 01 Februarie 2010, ora 12:08
7461 citiri
Invata cum sa debordezi de energie
foto: Prevention

Energia de care ai nevoie pe tot parcursul zilei poate fi acumulata, intretinuta si consumata cu masura, respectand doar cateva reguli extrem de simple, elaborate de oamenii de stiinta dupa ani intregi de cercetari complexe.

Cele mai noi date obtinute de cercetatori prin studierea somnului, a metabolismului si stresului, combinate cu teoremele cronobiologiei, arata ca oamenii au sansa sa duca o viata normala, daca respecta opt reguli de baza, prezentate de revista Prevention.

Trezeste-te cu o baie de lumina

In loc sa ramai in pat dupa ce ti-a sunat ceasul desteptator, ridica-te si trage draperiile, lasa lumina sa intre in camera. Vei reusi astfel sa-ti reglezi ciclul proceselor biochimice, fiziologice si comportamentale de pe tot parcursul zilei.

In lipsa luminii, corpul tau va incerca in fiecare zi sa-si prelungeasca somnul cu 12 minute, in timp ce un ceas desteptator insista sa te ridici din pat, zilnic, la aceeasi ora. Din cauza acestei mici neintelegeri, te vei trezi obosit in fiecare dimineata.

Mai multe proteine, mai putini carbohidrati

Micul dejun iti va oferi toata energia de care ai nevoie in prima parte a zilei, insa pentru a limita cat mai mult pierderile de energie, cosuma mai multe proteine si mai putin carbohidrati.

Nutritionistii recomanda consumul unei cantitati zilnice de maxim 150 de grame de carbohidrati, impartiti in toate cele trei mese importante ale zilei.

La micul dejun, de exemplu, cel mai bine ar fi sa mananci o felie de paine, un ou, o felie de sunca, una de branza si sa bei un pahar de lapte.

Masa de pranza ar trebui sa fie compusa dintr-un sendivs cu o singura felie de paine, intre 50 si 85 de grame de carne, 30 de grame de branza, o portie de salata de legume si un mar.

In sfarsit, la cina, incearca sa te limitezi la 170 de grame de carne slaba, o portie mai generoasa de salata de legume, cateva fructe si o portie de paste, orez, cereale sau cateva felii de paine.

Exista un timp potrivit pentru cafea

In loc sa-ti bei cafeaua de dimineata, incearca sa o pastrezi pentru mai tarziu, cand vei avea cu adevarat nevoie de ea. Cafeina te ajuta blocand efectele negative ale adenozinei, substanta acumulata de organism pe tot parcursul zilei ce provoaca senzatia de somn, in general dupa-amiaza.

Oamenii de stiinta sustin ca o ceasca de cafea bauta in mijlocul dupa-amiezei, exact cand efectul adenozinei este simtit mai puternic, iti va oferi energia necesara pentru a-ti continua activitatea pana la lasarea serii, in timp ce efectul cafelei de dimineata trece inainte ca organismul tau sa aiba cu adevarat nevoie de un stimul.

Pentru a nu capata mai multa energie decat si-ar fi dorit, persoanele sensibile la efectele cafeinei ar trebui sa-si bea cafeaua la primele ore ale amiezei.

Respecta ora de masa

Nevoile energetice ale corpului tau se afla intr-o stransa legatura cu celelalte cicluri ale zilei, drept pentru care respectarea orelor de masa devine foarte importanta.

Corpul tau are nevoie de energie dimineata, la prima ora, iar micul dejun ratat nu poate fi inlocuit cu o multime de gustari imprastiate pe tot parcursul zilei.

Daca nu ai timp sa-ti faci un sendvis de dimineata, incearca sa-ti pregatesti o gustare de cu seara. Un pachetel cu mancare te va ajuta sa treci cu bine de mijlocul zilei, in cazul in care nu te poti ridica de la birou pentru o masa adevarata.

Scapa de stres in reprize

Cateva minute de meditatie te vor ajuta sa scapi de stresul acumulat in timpul zilei si vor produce endorfine, hormonii fericirii, ce iti imbunatatesc sanatatea si starea de spirit.

Cateva pauze de relaxare totala, distribuite de-a lungul intregii zile, vor avea efecte mai bune decat o singura pauza mare sau un pui de somn in mijlocul zilei.

Miscarea bate somnul

Oamenii de stiinta sustin ca organismul simte o nevoie acuta de odihna la circa 17-18 ore din momentul in care ai pus capul pe perna, in noaptea precedenta. Desi corpului tau i se va parea perfect natural somnul de dupa-amiaza, tu stii mai bine ca nu acesta este programul tau real.

Inlocuieste dormitul in timpul zilei cu o plimbare in aer liber, ce va avea aceleasi efecte benefice asupra organismului ca si alergatul de dimineta. Daca totusi nu reusesti sa iesi din casa sau din birou, deschide larg o fereastra si priveste afara, pret de cateva minute: lumina soarelui te va incarca cu energia necesara pentru orele ce urmeaza.

Muzica iti da energie

Exercitiile fizice reprezinta una din cele mai bune modalitati de a te umple de energie, dar uneori poti fi atat de obosit incat nu mai poti face miscarea de care ai nevoie.

Chiar daca simti ca ai nevoie doar de o mica gustare inainte de a intra in sala de fitness, specialistii sustin ca muzica este de fapt cea care te ajuta cu adevarat.

Cercetatorii japonezi au aratat ca cei care asculta muzica in timp ce fac exercitii fizice obosesc mai putin.

Scoate ochii din monitor

Cand ai ajuns in sfarsit acasa, dupa o zi grea de munca, evita sa mai deschizi computerul. Organismul va confunda lumina ecranului cu cea a diminetii si nu te va lasa sa adormi.

Incearca in schimb sa privesti la televizor, deoarece lumina emisa de acesta nu te va afecta la fel, aparatul fiind amplasat, la cativa metri de privitor.

De asemenea, te poti relaxa citind o carte, inainte de culcare, insa lumina de citit nu trebuie sa depaseasca 60 de wati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sfaturi energie organism, #sfaturi viata sanatoasa, #reguli incarcare energie , #intalniri
Comentarii
Poza gechi
gechi
rank 5
Invata cum sa debordezi de energie