Iti doresti sa fii un geniu? Mai exerseaza!

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 24 Martie 2010, ora 20:05
4151 citiri
Iti doresti sa fii un geniu? Mai exerseaza!

Talentul la matematica sau la muzica, in general considerat talent innascut, inscris in genele noastre, nu tine decat de influenta mediului inconjurator, crede un specialist american in genetica, David Shenk.

"Este o profunda neintelegere cu privire la ce inseamna marile realizari. Genele noastre nu ne limiteaza la mediocritate sau mai rau", spune el, citat de Times.

In noua sa lucrare, "The Genius in All of Us" (Geniul din noi toti, n.red.), Shenk explica felul in care ADN-ul nostru este in permanenta deschis la influenta factorilor externi.

Natura si educatia interactioneaza constant: genele pot fi inchise sau deschise, sau exprimate intr-un anumit grad, in functie de mediu.

Mai precis, iata care sunt sfaturile lui Shenk pentru a-ti transforma copilul intr-un geniu:

1. Crezi. Totul incepe daca tu crezi ca fiecare copil are un potential enorm si depinde de tine sa gasesti resursele necesare pentru a-l exploata.

2. Modeleaza-i autocontrolul. Comporta-te asa cum ai vrea sa se comporte copilul. Nu cumpara, nu manca tot ce vrei, atunci cand vrei. Cu cat dai dovada de mai mult autocontrol, cu atat copilul va fi tentat sa te imite.

3. Exerseaza. Nu raspunde imediat oricarei rugaminti. Lasa-l pe copil sa se confrunte cu sentimentul de frustrare si cu dorinta. Lasa-l sa invete sa se linisteasca singur si sa descopere ca lucrurile se rezolva daca au rabdare sa astepte.

Vrei sa devii tu un geniu? Iata ce ai de facut:

1. Identifica-ti limitarile si ignora-le. Maretia nu este doar un pas dupa mediocritate, ci un pas si apoi inca unul - sute de mii de mici pasi pana cand distanta nu mai poate fi masurata.

2. Amana placerea si rezista sa te simti multumit. In cultura consumista, suntem in permanenta conditionati sa ne satisfacem orice moft: mananca, cumpara, urmareste, etc. Cei care tintesc mai sus sunt mai presus de aceste impulsuri.

3. E bine sa ai eroi. Eroii inspira, nu doar prin lucrurile marete facute, ci si prin inceputurile umile. Einstein a fost un umil functionar, iar Thomas Edison a fost dat afara din scoala pentru ca se credea ca este retardat.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#copil geniu, #sfaturi copil educatie , #intalniri