Luxul, in timp de criza

Duminica, 30 Noiembrie 2008, ora 11:23
1525 citiri
Luxul, in timp de criza

Tot ce sclipeste, straluceste sau este facut din blana naturala iese din discutie. Se poarta gentile clasice, "cu rama", parfumurile si lumanarile parfumate.

Cu toate ca tot ce tinea de bunurile de lux parea ferit pana acum de greutatile pe care le infrunta comertul in perioade de criza economica, cele mai recente statistici arata ca pana si bogatii intentioneaza, daca nu cumva si-au restrans deja cumparaturile.

Doar in New York, la marile magazine de lux Saks Fifth Avenue, Barneys si Bergdorf Goodman, vanzarile au scazut cu 15%, si cine stie ce va aduce ultima luna a lui 2008, noteaza cotidianul britanic The Times.

Mai sunt inca suficienti miliardari, insa acestia se sfiesc sa mai cumpere nevestei o poseta de 60.000 de dolari, in conditiile in care averea li se "subtiaza" pe zi ce trece.

Bineinteles, situatia nu e chiar atat de rea ca in alte sectoare ale economiei. Bunurile de lux se mai vand, insa se constata o noua tendinta: cumparatori se indreapta spre luxul "discret".

Piesele clasice, "fara moarte" sunt la mare cautare. "Consumatorii se intorc la lucrurile de baza si se concentreaza pe piesele care nu tin de o moda sau alta" spune Marigay McKee, director la magazinul londonez Harrods, adaugand ca "lucrurile trebuie sa fie bine facute si clasice, insa sa aiba acel ceva in asa fel incat femeia care le cumpara sa stie ca va purta piesele respective si peste cinci, si peste zece ani".

Designerul Giorgio Armani a sintetizat cel mai bine situatia: "In vreme de criza, oamenii vor sa arate elegant. Asa este corect".

Rochiile create de mari case precum Lanvin, Roland Mouret, Balenciaga, Azzedine Alaia, Bottega Veneta, Balmain si L'Wren Scottse vand cu o repeziciune uimitoare, pentru ca, potrivit lui Averyl Oates, director de achizitii la magazinul Harvey Nichols, "acestea ofera stralucire clasica, insa in acelasi timp fiecare piesa are ceva unic".

Rochiile sunt sic in vreme de criza. "Este o tinuta intreaga. Daca cumperi o rochie si pantofii, ai o tinuta. Poti sa iesi si fara geanta in oras, am vazut fete facand asta.

Insa daca iti cumperi o jacheta trebuie sa cumperi o camasa, un pantalon, ghete si curea. Este mult mai scump", explica McKee.

Si piesele vintage (sau second-hand, insa termenul nu are acceasi atractie pentru cumparatoare) sunt foarte cautate. "Femeia la moda trebuie sa poarte haine piese mai vechi in vremuri de recesiune", crede McKee.

In afara de hainele "de investitie pe termen lung", se mai vand gentile clasice, parfumurile si lumanarile parfumate. Cam tot ce fac Chanel, YSL, Gucci si Bottega Veneta in materie de genti se vinde ca painea calda - sunt investitii si nu striga "lux si excentric" chiar atat de tare.

Parfumurile clasice, in special Chanel, se vand extraordinar de bine. Lumanarile si produsele cosmetice gen "spa" zboara practic de pe rafturile magazinelor, spune McKee, pentru ca femeile petrec mai mult timp acasa insa nu vor sa renunte la micile lor placeri.

Nu se mai vand aproape deloc produsele stralucitoare, de lux "ostentativ", cum ar fi bijuteriile.

Nici costumele taior pentru doamne, jeansii de designer si costumele pentru barbati. Nici macar sampania nu se mai vinde - oamenii s-au orientat spre vin. Acelasi lucru se poate spune despre vanzarile de telefoane mobile in editii limitate si tratamentele faciale extravagante.

Maria Ionescu

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#magazin lux, #cadouri scumpe, #criza mondiala , #intalniri