Ziare.com

Minciunile adolescentilor, o provocare pentru parinti

de Camelia Badea
Joi, 06 August 2009, ora 07:03

   

Minciunile adolescentilor, o provocare pentru parinti
Multi parinti sunt surprinsi in momentul in care copiii lor, aflati la varsta adolescentei, ii mint in fata si refuza cu incapatanare sa recunoasca adevarul atunci cand sunt prinsi.

Si tot atatia nu stiu cum sa reactioneze corect intr-o astfel de situatie, preferand de multe ori sa abandoneze discutia pentru a nu tensiona si mai mult relatiile si asa incordate cu propriii lor copii.

"Gresit!" spun psihologii consultati de site-ul pentru parinti byparents-forparents.com, care ii sfatuiesc pe acestia cum sa procedeze in asemenea cazuri.

Ei sustin ca pentru "sanatatea" relatiei lor cu copiii, parintii trebuie sa le explice acestora foarte clar ca stiu ca sunt mintiti, sa afle care este cauza pentru care au recurs la acest gest si sa le arate inca o data cat de importanta este intr-o familie mentinerea unei atmosfere de incredere si a unei comunicari sincere.

In plus, o asemenea discutie este un bun prilej de a puncta inca o data regulile dupa care functioneaza familia respectiva si, mai ales, de a le explica adolescentilor care vor fi consecintele in cazul in care mai sunt prinsi mintind.

Puterea exemplului

Pe de alta parte insa, parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca ei reprezinta adevarate modele pentru copiii lor si ca, daca ei obisnuiesc sa minta, nu trebuie sa se mire ca acestia ii imita si nu mai considera ca fac o greseala ascunzand adevarul.

Ipocrizia parintilor poate da peste cap un adolescent, care nu mai stie ce sa creada in situatia in care propriul lui tata, care obisnuieste sa spuna minciuni, il pedepseste daca procedeaza la fel.

De ce ai mintit?

Este o intrebare fundamentala, care trebuie neaparat sa isi gaseasca raspunsul sincer. In loc sa se infurie si sa arunce cu vorbe grele, care nu se uita poate niciodata, parintii trebuie sa afle de ce a recurs copilul la acest gest.

Poate a fost o neintelegere, poate s-a temut de repercursiuni, poate nici nu a constentizat gravitatea situatiei.

Copilul trebuie sa inteleaga ca indiferent ca este vorba despre o nota proasta, o petrecere interzisa sau un obiect stricat, adevarul urmeaza sa iasa, mai devreme sau mai tarziu, la iveala.

Pe de alta parte, si parintii trebuie sa se gandeasca serios daca nu cumva atitudinea lor anterioara fata de copii ii determina pe acestia din urma sa recurga la minciuna. Poate ca se tem sa spuna ca au luat o nota proasta din cauza ca, si asa, parintii ii considera prosti si incapabili de ceva bun in viata.

Sau poate ca au prieteni foarte buni, apreciati la scoala, dar pe care parintii ii desconsidera, interzicandu-le relatia cu ei.

Oricum, toate aceste aspecte trebuie lamurite foarte clar, in cazul in care nu se doreste perpetuarea situatiei.

Este permisa intinderea unei capcane?

In cazuri extreme, da. De exemplu, atunci cand copilul a intrat intr-o banda de cartier, cu toate ca a fost avertizat de parinti asupra consecintelor. Parintii nu trebuie sa se multumeasca doar cu asigurarile date de acesta, cum ca ar fi iesit din anturajul respectiv, in cazul in care au informatii certe ca sunt mintiti.

Masurile foarte ferme care trebuie luate imediat intr-o astfel de situatie se pot baza si pe anumite "capcane" intinse inteligent.

Dar aceasta este o situatie exceptionala. De obicei, este suficient ca adolescentul prins cu minciuni repetate sa fie mai intens supravegheat si mult mai bine inteles, cu toate problemele si temerile lui.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8337 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Felicitari, d-na Badea !

Bun articolul si cu sfaturi pertinente

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor