Parinti si adolescenti: Control vs Incredere

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 14:00
15321 citiri
Parinti si adolescenti: Control vs Incredere

Multi parinti se simt frustrati si nelinistiti din cauza ca nu isi inteleg propriii copii, ajunsi la varsta adolescentei. Se tem sa ii lase complet independenti pentru ca stiu cat poate fi de riscant. Dar care este limita pana la care pot fi ei controlati si, mai ales, cum?

Cateva sfaturi de specialitate ne ofera psihologii consultati de site-ulParenting A Teenager, dedicat parintilor.

Doua sunt atitudinile pe care le adopta de obicei parintii: unii incearca sa recastige controlul pierdut si sa il mentina, altii incearca sa isi imbunatateasca relatia cu copiii si sa o fundamenteze mai mult pe incredere.

Control maxim

Un mod de a recapata, cel putin aparent, controlul asupra unui adolescent este acela de a introduce restrictii si de a fi foarte ferm in respectarea lor. In unele cazuri, merge si asa, dar in cele mai multe nu.

Mai probabil este insa ca adolescentul sa se razvrateasca si mai tare sau, daca nu, sub masca obedientei si a cuminteniei sa inceapa sa minta, sa se ascunda de familie, iar in cazuri extreme chiar sa fuga de acasa.

Bombardandu-l cu intrebari, violandu-i permanent intimitatea, parintele nu va face decat sa il indeparteze si mai mult de el pe propriul sau copil, care va ajunge sa numere cu nerabdare zilele pana implinirea majoratului.

Pe de alta parte, restrictiile foarte severe, lipsirea de orice libertate in a lua propriile decizii, critica fara limite in caz de esec, vor conduce la formarea unui adult lipsit de personalitate si de initiativa proprie, dar plin de complexe.

Incredere nelimitata ?

Sunt insa si parinti care aleg drumul mai greu dar mai sigur al increderii reciproce. Acestia isi propun sa construiasca pas cu pas o relatie solida si durabila cu copiii lor, care sa reziste si dupa ce astia vor porni singuri in viata.

Chiar daca intuiesc ca trebuie sa le dea mai mult spatiu copiilor, sa ii lase sa isi asume mai multe responsabilitati si sa isi croiasca singuri drumul in viata, acesti parinti se tem ca nu vor fi capabili sa identifice corect limitele acestor libertati si ca vor "slabi fraiele" prea mult.

Totul se va regla in timp, ii linistesc psihologii. Chiar daca isi poarta independenta ca pe un stindard, adolescentii au nevoie de sfaturile, experienta si parerile proprii ale parintilor, chiar daca dupa ce le aud le contesta.

Doar asa, tinerii vor reusi sa devina mai responsabili, sa isi asume riscuri si implicit sa capete incredere in propriile decizii.

De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca hotararile cu adevarat majore si importante pentru viata lor trebuie luate numai cu ajutorul parintilor. Un adolescent nu trebuie lasat sa decida singur daca sa abandoneze scoala sau ca nu e nevoie sa mearga la medic chiar daca starea lui de sanatate este evident proasta.

In schimb, parintii trebuie sa se amestece din ce in ce mai putin cand e vorba de alegerea tinutei vestimentare, a prietenilor sau a orei la care copiii lor isi fac lectiile (important este sa si le faca).

Cu fiecare decizie buna luata de unul singur, cu atat adolescentul devine mai stapan pe sine, mai increzator, si invers, din fiecare greseala facuta el capata experienta si invata cum sa se descurce mai bine data viitoare.

Cel mai important instrument in dezvoltarea unei relatii bazate pe incredere ramane insa comunicarea. De la cel mai banal salut de dimineata si pana la discutiile pe teme legate de cariera sau dragoste, toate isi au rostul lor si cimenteaza legatura intre parinte si copilul sau.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#relatie parinte adolescent, #control parinte copil , #intalniri