Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Si adultii au nevoie de joaca, nu doar copiii

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 07:08
17764 citiri
Si adultii au nevoie de joaca, nu doar copiii

Oricat ar parea de surprinzator, joaca si jocurile sunt foarte importante nu doar pentru echilibrul psihic al copiilor, dar si al adultilor, iar acestia ar trebui sa isi treaca in program ore special dedicate pentru practicarea lor.

Bineinteles ca nu vorbim despre jocurile specifice primilor ani de viata, cu papusi, jucarii de plus sau masinute, ci despre alte activitatati relaxante, de genul puzzle-urilor rezolvate impreuna cu intreaga familie, ne sfatuieste SixWise.com.

Cautam atatea metode sofisticate de a ne elibera de stres si de a ne relaxa si uitam de una dintre cele mai eficiente si mai putin costisitoare: joaca alaturi de copii, de intreaga familie si chiar de colegii de serviciu.

Cand te-ai jucat ultima data cu copilul tau?

Internetul, jocurile pe computer sau video ii izoleaza foarte mult pe copii si ii indeparteaza de familie. Dar chiar si ele pot fi folosite de parintii care se obisnuiesc mai usor cu tehnologiile moderne, pentru a petrece mai mult timp alaturi de cei mici si pentru a uita de propriile griji, macar timp de o jumatate de ora.

Daca nu va plac noutatile, reamintiti-va jocurile copilariei si nu ezitati sa le reintroduceti in viata voastra.

De exemplu, ce va impiedica daca mergeti impreuna cu familia in parc sa incepeti o vanatoare de tipul "de-a v-ati ascunselea"? Actiunea poate fi, cu putina imaginatie, adaptata unei versiuni mai moderne, de tipul "James Bond", in care fiecare dintre membrii familiei poate primi un rol pe masura varstei.

Jocurile dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, imaginatia, atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. Confruntarea cu probleme de rezolvat ne pune tuturor mintea la incercare, indiferent de varsta, si ne ajuta sa ne dezvoltam abilitati latente, simtul umorului, spiritul de observatie.

De exemplu, daca mergeti mai multe ore cu masina, puteti face o intrecere de tipul "Cine vede primul Mercedes in trafic?" sau "Cine remarca primul un numar de inmatriculare format numai din vocale?". Un astfel de exercitiu ii tine pe copii ocupati, alunga plictiseala si monotonia, dar poate fi si educativ, daca parintii stiu sa il exploateze.

Iar pentru adulti, orice redirectionare a gandurilor este relaxanta, ajutandu-i sa se mai elibereze de stres.

Hai afara, in zapada!

Totodata, iarna ofera o gama variata de posibilitati extraordinare de joaca pentru adulti, fara ca acestia sa se simta stingheriti in vreun fel. Pot trage copiii cu sania si pot fi la randul lor trasi de acestia.

Pot incinge o bataie cu bulgari, relaxanta si energizanta fizic totodata. Isi pot da frau liber fanteziei construind oameni de zapada, fortarete sau orice altceva le trece prin cap.

Iar seara, cu un ceai cald in fata, copii, parinti si bunici pot initia adevarate campionate de table, remy, scrabble sau carti.

Si relatiile cu colegii de serviciu pot fi imbunatatite folosind, in pauze bineinteles sau in timpul iesirilor impreuna, diverse jocuri de tipul "mima" sau "adevar sau provocare". Este o foarte buna modalitate de a-i cunoaste pe ceilalti si de a te pune tu insuti in valoare, daca stii cum sa procedezi.

Joaca-te, vei avea numai de castigat!

In concluzie: sa nu uitam, jocurile au un rol extrem de important in viata noastra. In primul rand, pentru ca in timpul petrecut alaturi de cei dragi nivelul de dopamina si serotonina din organism creste, ceea ce ne face mai calmi, mai linistiti, mai placuti.

De asemenea, relaxandu-ne si eliberandu-ne de stres, reducem si nivelul unor hormoni care se acumuleaza in noi, de genul cortizolului, care sunt in stransa legatura cu slabirea sistemului nostru imunitar si aparitia bolilor de inima.

Pe de alta parte, satisfactiile oferite de castigarea unui joc si de ducerea lui la bun sfarsit au un rol pozitiv pentru psihicul nostru. Ne simtim mai fericiti si mai impliniti, stima fata de noi insine creste simtitor.

Si, nu in ultimul rand, jocurile sunt o sursa inepuizabila de buna dispozitie. Cateva minute de ras cu pofta fac cat o jumatate de ora de exercitii fizice de rutina. Prin urmare, nu asteptati pana la concediu ca sa va distrati, nu va faceti planuri sofisticate, ci fiti spontani.

Hai afara la joaca!

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#relatii parinti copii, #jocuri adulti, #efecte benefice jocuri, #jocuri familie, #jocuri societate , #intalniri