Tendinte: Designerii se concentreaza pe femeile de cariera

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 18:35
4851 citiri
Tendinte: Designerii se concentreaza pe femeile de cariera

In plina recesiune, oamenii au inceput sa se preocupe de felul in care se imbraca la slujba - in special femeile. Vestimentatia este una dintre armele cu care merg "pregatite" la munca, gata sa se ia la tranta cu orice proiect sau orice rival.

Oamenii fac, in ultima vreme, un efort mai mare in ceea ce priveste aspectul lor la locul de munca, crede Moira Benigson, partener la MBS Group, potrivit The Times.

"Imbracamintea casual de vineri va deveni o amintire. Toata lumea ia slujba mult mai in serios. Pentru femei, miza este si mai mare decat pentru barbati, intrucat ele trebuie sa arate grozav la birou. Intr-un birou foarte conventional, asta inseamna siguranta pe care ti-o dau culorile - maro, negru.

In urmatoarele luni vom vedea intarirea unor standarde pierdute pana de curand: camasa calcata, parul coafat, unghiile ingrijite. Orice derogare de la ingrijirea personala este o falsa economie", sustine Benigson.

Culmea este ca tonul este dat chiar de designeri - cei pe care multa lume ii considera a crea haine care nu se pot purta in viata reala.

Creatorii de moda s-au intors in acest sezon spre femeia de cariera, care lupta sa-si pastreze slujba intr-un mediu economic neprietenos si au creat colectii bazate pe principul "dress-for-success" (Imbraca-te ca sa ai succes, n.r.)- jachete bine croite, pantaloni clasici, rochii office.

Odinioara apanajul stewardeselor, jacheta se intoarce in acest sezon in garderoba femeilor de cariera. Armani, Alexander McQueen, Antonio Berardi si Stella McCartney, au trimis pe podium modele imbracate in jachete construite dupa tipicul croitorilor din faimoasa strada londoneza Savile Row.

Phillip Lim, designerul american, a "indulcit" clasicul taior barbatesc, adaugandu-i volane in varianta feminina. Colectia creatoarei Luella Bartley a fost intesata de jachete colorate, inspirate din creatiile lui Coco Chanel. Marc Jacobs si-a impodobit jachetele pana la refuz.

Cateva trasaturi sunt insa comune tuturor acestora: jachetele lui 2009 sunt usoare si din materiale flexibile, nu au umerasi proeminenti care te blocheaza in usile de la metrou si sunt versatile, putand fi schimbate printr-o folosire judicioasa a accesoriilor.

Berardi crede ca hainele bine croite sunt cheia succesului: "Sunt o investitie pe termen lung. Un costum cu pantalon, o haina bine taiata, un pulover si o camasa sunt o baza serioasa pentru orice garderoba".

Ca intotdeauna, femeile se pot baza pe fusta-creion pentru serviciu. Dupa ani la rand cand designerii au creat doar fuste de inspiratie gypsy sau boho sau mini, fustele din sezonul 2009 sunt sobre, simple (variatiile sunt foarte limitate) si mai ales avantajeaza formele femeilor.

Ca sa nu mai spunem ca si proiecteaza o imagine de seriozitate si competenta.

Cateodata, nu e nevoie neaparat de un costum din cap si pana in picioare. Seriozitatea poate fi transmisa in mai multe feluri.

Exista doua feluri de imbracaminte pentru femeile de cariera: cel adoptat de femeile care trebuie sa se imbrace intr-un anumit fel - prezentatoarele tv, avocatele, cele care lucreaza in institutiile financiare.

In al doilea rand, sunt femeile care au cariere mai putin constrangatoare din punct de vedere al codului vestimentar, insa care vor sa arate bine, la moda si in acelasi timp competente.

Sunt multe variante pentru acestea din urma: o rochie pe corp cu o haina grozava, o fusta plisata cu o bluza tricotata impecabil, un pantalon bine croit, cu camasa si haina trei-sferturi.

Daca totusi e sa te rezumi la o singura piesa "de designer", cel mai bine este sa alegi ceva vizibil atunci cand esti asezata la birou, cum ar fi o camasa de matase, un ceas grozav sau o bluza cu gulerul discret decorat.

De fapt, daca stai mai bine sa te gandesti, alege doua piese grozave: una dintre ele trebuie sa fie poseta. Geanta noului an este frumoasa, discreta (fara marca designerului la vedere), dintr-o piele de calitate si nu exagerat de mare.

In fine, nu uita de pantofi: acestia sunt cartea ta de vizita, asa ca trebuie sa fie iamculati indiferent cat de mult ploua sau ninge afara.

Pielea lacuita atrage privirea fara a fi neaparat opulenta si se si intretine relativ usor. Un toc potrivit trebuie sa fie ales in functie de piciorul tau dar si de numarul de ore petrecute la birou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#sfaturi femei cariera, #vestimentatie de birou , #intalniri