Umorul, arma barbatilor care vor sa conduca lumea

Marti, 25 August 2009, ora 18:11
4809 citiri
Umorul, arma barbatilor care vor sa conduca lumea

Razi cu gura pana la urechi la gluma unuia dintre colegii tai, spusa pe hol, in pauza de cafea? Dar ti-a trecut prin cap ca ceea ce incearca, constient sau nu, sa faca comediantul de ocazie este sa te manipuleze?

Si asta pentru ca o poanta buna nu are doar menirea de a aduce zambetul pe buzele celor din jur, ci si de a stabili o ierarhie. Tocmai de aceea barbatii sunt cei care spun bancuri cel mai des sau fac poante pe seama altora, in timp ce femeile asculta si, eventual, rad la glumele lor.

Forma de agresiune

Aceasta constatare a fost facuta de Helga Kotthoff, de la Universitatea Frieburg, care declara ca exista o legatura destul de stransa intre umor si agresiune, conform The Telegraph, care citeaza un studiu aparut in Journal of Pragmatics.

"A spune glume inseamna a prelua controlul situatiei de la cei situati mai sus in ierarhie, fapt periculos daca te afli mai jos". In traducere libera, aceasta observatie explica de ce femeile nu isi permiteau acum cateva decenii sa faca glume. Pur si simplu nu aveau statutul necesar si nici nu puteau visa la asta.

Femeile glumesc pentru a stabili legaturi sociale, barbatii pentru a controla

Si acum diferentele intre intre genul de glume spuse de barbati si cele rostite de femei se deosebeste de la cer la pamant; femeile fac haz, de cele mai multe ori, de ele, povestind experiente amuzante sau chiar jenante despre ele insele, in timp ce barbatii fac glume pe seama experientelor altora.

Iar diferentele apar inca foarte de devreme, de parca ar fi fost transmise prin gene. Baietii se tin de sotii de la varste foarte fragede, respectiv de la patru sau cinci ani, in timp ce fetele formeaza publicul perfect.

Mai tarziu, in viata, femeile se folosesc de umor pentru a stabili legaturi sociale si a-si arata solidaritatea, in timp ce barbatii isi varsa frustrarile prin intermediul lui.

Insa ambele sexe se pot folosi de aceasta arma pentru a-i controla pe cei din jur, mai ales cand nu se afla in grupuri mixte, conform unui studiu anterior, citat de sciencedirect.com.

In grupuri de un singur sex, apar si sicanarile sau glumele pe seama altora, ingrediente deloc de neglijat ale luptei pentru putere.

Niciodata de fata cu seful

Totusi, interesant e faptul ca glumele de manipulare nu sunt niciodata spuse de fata cu superiorul pe linie ierarhica. In cazul in care, totusi, cineva indrazneste, va fi ignorat.

Cat despre glumele sexiste ale barbatilor, acestea nu au alta menire decat de a "dezbraca" cu forta femeile care le-au refuzat avansurile, dupa cum explica psihologii.

Iar cei care gusta astfel de glume sunt, de obicei, foarte toleranti cu violenta domestica, dupa cum au demonstrat studii anterioare.

Si soarecii rad!

In afara cimpanzeilor si gorilelor, care, chiar daca nu isi spun bancuri, se distreaza foarte bine alergandu-se sau facandu-si poante unul altuia, se pare ca si soarecii sunt capabili sa se distreze foarte bine si sa transmita asta.

Conform unui studiu realizat in 2000 de Bowling Green State University, citat de moreintelligentlife.com, soarecii sunt capabili chiar si sa rada.

Cercetatorii au descoperit ca micile rozatoare emit niste ultrasunete atunci cand se joaca sau cand sunt mangaiati de oameni. Aceste sunete par sa fie contagioase, mai concluzioneaza studiul, soarecii tineri preferand compania adultilor, care emit mai multe ultrasunete.

Iar cum omul si soarecele au un stramos comun, care a trait in urma cu 75 de milioane de ani, reiese ca si umorul este cel putin la fel de vechi.

Umorul n-are legatura cu longevitatea

Totusi, alte studii au demonstrat ca, intr-adevar, umorul nici nu are ca urmare, neaparat, rasul. Doar 11% din rasul zilnic este prilejuit de glume. 17% dintre datile in care radem o facem datorita mijloacelor media, iar restul de 72% apar in mod spontan din interactiunea sociala.

Chiar si asa, efectul umorului asupra sanatatii este, in mod cert, unul pozitiv. Insa nu prea are legatura cu longevitatea, asa cum am fi tentati sa credem.

Potrivit specialistului Rod Martin, se pare ca nu aceia care rad mult sunt cei mai longevivi. Mai mult traiesc persoanele ipohondre, care se plang in mod curent de afectiuni reale sau inchipuite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#umor forma agresiune, #umor forma manipulare, #glume forma putere, #ierarhie sociala bancuri, #femei umor , #intalniri