Vascul, simbol al bunastarii si fericirii

Miercuri, 31 Decembrie 2008, ora 22:15
13856 citiri
Vascul, simbol al bunastarii si fericirii

Potrivit unei traditii mult raspandite, in special in tarile anglo-saxone, cei care se saruta in noaptea Anului Nou sub o ramura de vasc vor avea bucurie si fericire tot timpul anului urmator.

In mitologiile europene, vascul are un loc cu totul aparte. Este o planta incarcata de magie, simbol al curateniei spirituale, al libertatii si armoniei.

Semn de bun augur al dragostei, aparator si protector al casei si al familiei, vascul, caruia i se mai spune si "creanga de aur", este recunoscut acum drept simbol al Sarbatorilor de iarna.

Atarnat deasupra usii, vascul aduce noroc in casa, bunastare si fericire. Vascul isi mentine prospetimea verde si in timpul iernii, rezistand la ger si intuneric. Vechii germani credeau ca aceasta planta provine direct din cer.

Vascul era considerat o planta sacra atat de norvegieni si druizii celti, cat si de indienii nord-americani.

Celtii au fost cei care au initiat un adevarat cult al acestei plante pe care o considerau de esenta divina. In viziunea lor, cel mai pretios vasc era cel crescut pe stejar; il numeau "lacrima stejarului" si insoteau culegerea unui astfel de vasc de ceremonii fastuoase.

Druizii, preotii celti invesmantati in alb, taiau vascul numai cu o secera de aur, si-l inveleau apoi cu grija intr-o mantie alba. Cu acel prilej se adunau ofrande si se jertfeau doi tauri albi, inaltandu-se rugi catre zeii atotputernici, pentru a fi indepartate duhurile rele.

O alta legenda spune ca, Balder, fiul zeitei norvegiene Frigga, ar fi fost ucis de o sageata din vasc. Lacrimile albe ale zeitei l-au readus la viata, iar ea a binecuvantat planta. Vascul este un simbol pentru pace si bucurie.

In alte legende medievale se spune ca vascul era atat de mult venerat, incat, daca doi dusmani se intalneau din intamplare sub un pom in care era vasc, ei trebuiau sa inceteze imediat dusmania si sa se impace spre cinstirea vascului, a carui putere magica o recunosteau astfel.

Efecte curative

Aceasta planta nu este doar un simbol al sarbatorilor, ci si un bun remediu pentru hipotensiune si astm. Infuzia si siropul de vasc pot fi folosite in tratarea afectiunilor cardiace, renale sau pulmonare si in prevenirea aparitiei tumorilor.

Vascul este de fapt un arbust ale carui ramuri se divid totdeauna cate doua, cu frunze verzi, care nu cad iarna. Acest arbust paraziteaza ramurile unor pomi, cum este marul de exemplu (cel mai bun vasc din punct de vedere calitativ).

Apoi, in ordine descrescatoare, valoarea terapeutica a vascului scade, dar creste din punct de vedere al toxicitatii, la par, mesteacan, trandafir si frasin.

Dintre compusii chimici ai vascului, pot fi amintiti: acetilcolina (cu efect antiseptic, ce este indicata si pentru combaterea sughitului spastic, persistent), acidul oleanolic (imunostimulator), vitaminele C si E etc.

Oricat de ciudata ar parea evolutia credintelor despre vasc, de la cea a celtilor si pana in zilele noastre, fiecare doreste sa aiba in casa in aceste zile o cat de mica crenguta de vasc, caci de noroc, sanatate si zile senine are nevoie tot omul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#simbolul vascului, #proprietati curative vasc, #vasc sarbatori , #intalniri