Cele mai murdare locuri dintr-o casa ... foarte curata

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 15:50
7530 citiri
Cele mai murdare locuri dintr-o casa ... foarte curata
Foto: positivepsychologynews.com

Daca ne intreaba cineva care este "paradisul microbilor" in casa noastra, cel mai probabil gandul ne va zbura catre vasul de toaleta sau catre chiuveta de la bucatarie. Mai interesati-va, spun specialistii.

Cum asa? Ei, bine cercetarile arata ca exista multe alte locuri unde bacteriile si virusii isi fac culcus confortabil, informeaza Womans Day.

De pilda, vreti sa stiti ce ati vedea pe suprafata unui prosop murdar daca l-ati pune la microscop? Nu credem. De aceea, mare atentie: schimbati-le des si, mai ales, nu le folositi in comun ceilalti membri ai familiei, in special cu copiii mici, deoarece una dintre cele mai raspandite infectii cu stafilococ rezistent la antibiotic se transmite prin intermediul acestora.

Apoi, v-ati intrebat vreodata cat de curat este interiorul masinii de spalat? Sigur ca nu, pentru ca e normal sa ne imaginam ca folosind atata detergent si inalbitori suprafata cuvei este dezinfectata. Si aceasta este o impresie gresita, spun specialistii care avertizeaza ca peste 90% dintre masinile automate folosesc apa la o temperatura scazuta iar deseori chiar rece, la care bacteriile se simt in largul lor.

Urmeaza la rand tastatura de la calculator, despre care s-a scris in repetate randuri ca este, mai murdara chiar decat vasul de toaleta. "De 200 de ori mai murdara", precizeaza dr. Charles P. Gerba, profesor la Universitatea din Arizona, care ne avertizeaza ca ar trebui sa ne spalam pe maini dupa ce ne ridicam din fata computerului la fel de des ca in cazurile in mergem la baie. In plus, dezinfectati tastatura ori de cate ori vi se pare ca nu mai este la fel de curata.

Dar despre covoare si carpete ce credeti? Sigur ca punem aspiratorul si lustruim podelele ori de cate ori vedem ca suprafata lor nu mai este stralucitoare dar cat de profunda este aceasta operatiune de curatire? "De fapt, covoarele sunt de 4.000 de ori mai murdare decat vasul de toaleta", insista dr. Gerba masurand cu aceeasi unitate ca si in cazul precedent.

Ce putem face ca sa reducem numarul microbilor ? In primul rand sa ne descaltam imediat dupa intrarea in casa, apoi sa ne spalam cat se poate de des papucii si sa periem bine suprafata covoarelor inainte de a pune aspiratorul, pentru a ne asigura ca inlaturam o cat mai mare cantitate de murdarie.

Iar la final, sa intram un pic in bucatarie. Cu totii stim ca e nevoie de o curatenie luna in frigider, pe aragaz sau in cuptorul cu microunde dar, sincer, cat de des spalati ...solnita sau oliviera pe care puneti mana zilnic? Si acestea ar trebui tratate cu aceeasi grija ca si celelalte recipiente folosite in bucatarie, va sfatuiesc specialistii, daca vreti sa reduceti numarul de microbi din locuinta dumneavoastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#germeni locuinta, #tastatura microbi, #bacterii virusi casa , #locuinta