Cate obiecte inutile aveti prin casa? Va pregatiti de curatenia de Paste? Stiti de ce, uneori, desi ne-am straduit sa facem o curatenie minutioasa casa tot nu pare "luna"? Un spatiu aglomerat cu obiecte si, mai ales, cu vechituri, nu va parea cu adevarat "curat".
Din pacate, in casele noastre avem zeci de obiecte pastrate fara a fi folosite timp de ani de zile - electronice si electrocasnice, mobila, haine, obiecte decorative si cate si mai cate.
Cel putin in ceea ce priveste aparatele vechi si defecte, noi, romanii, detinem un record trist la "deseuri istorice" - asta inseamna ca in mai toate gospodariile zac masini de spalat, radiouri, frigidere, televizoare neatinse cu anii, dar pastrate cu sfintenie, din cele mai surprinzatoare motive: "a fost cadou de cununie", "poate ne mai trebuie piese", "am dat multi bani pe el, la vremea aceea".
Vi se pare comic? Intrebati-ne pe noi, copiii si profesorii din Patrula de Reciclare, ce gasim prin casele vecinilor, atunci cand mergem sa ii convingem ca aparatele electrice vechi si stricate trebuie neaparat predate la reciclare!
Am descoperit balcoane, debarale, holuri, curti si poduri devenite aproape "impracticabile" din cauza aparatelor "decedate" care erau indesate in acestea.
Asa ca, anul acesta va oferim o metoda simpla in cinci pasi ca sa va eliberati spatiul ocupat "abuziv" de cate un echipament electrocasnic inutil, cu minimum de efort si fara mustrari de constiinta:
1. Identificati si faceti o lista cu toate echipamentele electrice si electronice pe care nu le-ati mai folosit de cel putin un an
Este un sentiment placut sa faci "ceea ce trebuie". Luati-o drept o activitate pentru o dupa-amiaza de primavara. Dupa ce ati investigat intregul spatiu locativ, o sa aveti inventarul electrocasnicelor nefunctionale detinute, ceea ce este o informatie importanta pentru operatiunea de curatenie.
2. Analizati in ce masura mai folositi electrocasnicele inscrise pe lista de inventar
Ati gasit cumva o aeroterma nefolosita de sapte ani pitita pe langa biblioteca? Sau poate ati mostenit un sistem radio vechi folosit ca "piesa de muzeu" si baza pentru un set de carti? Scoteti-le la lumina si treceti-le pe lista. Cu siguranta v-ati obisnuit atat de mult cu asezarea alambicata a obiectelor din casa dvs, incat nici nu mai vedeti ca sunt acolo, daca nu le cautati in mod voit.
Acum va veti da seama ca echipamentul nu mai este bun decat ca: "pastrator de scame", "depozitar de praf", "stativ pentru bibelouri" si nu a mai facut de mult timp ceea ce fusese proiectat sa faca.
3. Imaginati-va cum ar arata locul respectiv daca nu ar mai contine electrocasnicele vechi sau obiectele ramase peste timp acolo
Pe langa senzatia de calm si liniste sufleteasca ce vine la pachet cu o curatenie realizata ca la carte, debarasarea de electrocasnicele nefolositoare elibereaza foarte mult spatiu, la propriu. Bineinteles, nu doar pentru a umple la loc incaperea cu ceva la fel de nefolositor, ci, din contra, pentru a reamenaja si redecora zona respectiva si pentru a-i da un aer de nou si placut.
4. Inlocuiti sentimentul de vina cu cel de mandrie
Stim ca va e greu sa va despartiti de lucruri si traiti cu sentimentul ca ati arunca ceva ce, poate, mai are vreo valoare. Situatia este asa: stand in locuinta dvs, respectivul aparat nu face decat sa se degradeze, sa adune praf, sa va ocupe loc, sa arate inestetic si... chiar sa emane substante toxice care va pot pune in pericol sanatatea.
Nu mai bine le dati un nou scop, mult mai nobil? Atunci cand le predati pentru a fi reciclate, aceste aparate inceteaza sa mai fie doar niste deseuri poluante: furnizeaza materii care ne ajuta sa protejam resursele naturale si, in plus, ne ajuta pe noi, copiii din Patrula de Reciclare, sa castigam un premiu national la aceasta editie!
5. Chemati echipele care va iau gratis deseurile electrocasnice de acasa
Sunt unele deseuri mititele pe care le puteti pune in geanta si duce singuri la un punct de colectare - sigur aveti unul in apropiere, uitati-va pe harta. Cu aparatele mari si grele nici macar nu trebuie sa faceti efortul de a merge la un punct de colectare. Sunati gratis la TelVerde 0800 444 800, iar Patrula de Reciclare va ajuta sa va eliberati locuinta de ele, fara efort.
De cinci ani ajutam oamenii mari la Curatenia de primavara. Toti cei care au urmat aceste sfaturi au vazut diferenta. Promitem, veti simti ca gospodaria dvs straluceste de curatenie, ca nu ati muncit in van si sunteti pregatiti sa intampinati Pastele asa cum cere traditia.