Make-up cu Mirela Vescan: Tot ce nu stiai despre culoarea rosie - istoria si importanta sa

Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 08:26
10813 citiri
Make-up cu Mirela Vescan: Tot ce nu stiai despre culoarea rosie - istoria si importanta sa
Foto: Mirela Vescan

V-ati intrebat vreodata ce reprezinta fiecare culoare si cum a aparut aceasta? Make-up artistul Mirela Vescan va realiza in perioada urmatoare o mica istorie a culorilor, precizand si importanta fiecareia in machiaj.

Specialistul porneste de la nuantele curcubeului, ROGVAIV (rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet), care reprezinta culorile luminii, o combinatie ametitoare care aduce bucurie si speranta.

Culorile ar putea fi clasificate in patru mari categorii:

1) culorile la moda - ne intereseaza foare mult insa pe termen scurt;

2) culorile sociale sau culorile unei generatii - sunt acele culori utilizate pentru marci de produse curente (de exemplu, pentru unele generatii verdele reprezinta culoarea ecologiei) ;

3) culorile culturale - care se pot regasi in steag, sunt legate de tari, religii, traditii specific unor traditii culturale (ex: albastru de Voronet) ;

4) culori arhetipale - care au conotatii universale, de exemplu verdele reprezinta renasterea, tineretea, reinoirea, explica pentru Ziare.com make-up artistul Mirela Vescan.

Make-up cu Mirela Vescan: Culoarea anului 2015

Astazi voi vorbi despre rosu, o culoare puternica, pasionala, ce reprezinta emotia, actiunea, trairile vitale, creeaza o senzatie de apropiere in spatiu si este patrunzator, atragator, sangvin (hemoglobina din sange este rosie si transporta la nivelul celulelor oxigenul necesar arderilor).

Pigmentul rosu putin orientat catre orange se extrage inca din paleolitic din argile feruginoase (cu fier, aluminiu, siliciu), picturile rupestre din Altamira, Lascaux si Peche-Merle sunt dovada. Acelasi tip de pigment il foloseaau asiro-caldeenii si egiptenii.

Sulfura de mercur (din Spania) este sursa unui pigment rosu inchis, folosit de greci si romani, cunoscut sub numele de Cinabru, solubil in apa, foarte bun si el pentru picturi murale (in Cnosos). Surse naturale de pigment rosu mai sunt oxizii de cupru si plumb, realgarul (pe baza de arsen si sulf).

Natura este generoasa in surse de pigment rosu, in regiunile de coasta ale Marii Mediterane poate fi gasit melcul de purpura (Mures Brandaris, Mures trunculus), in Asia si Europa stejaul pitic (Quercus Ilex sau Quercus Coccifera) este gazda unui gandac parazit, sursa pigmentului Kermes, rosu. O sursa asemanatoare este insecta cosenila in America Centrala. Plante cunoscute care au puterea de a vopsi in nuante de rosu sunt: henna, morcovii, sfecla rosie.

Make-up cu Mirela Vescan: Tendinta principala a sezonului

Culoarea rosie a fost mereu prezenta in viata omului, au fost descoperite vase cu fard pentru obraz din epoca paleolitica si batoane de ruj rosu din perioada glaciara - celebra statueta Venus din Willendorf (are mai mult de 28.000 de ani) mai are inca urme de vopsea rosie; egiptenii si romanii foloseau coloratii rosii ca moneda de schimb si ca tribut.

Istoria moderna a culorii rosii incepe in anul 1884 cand au fost inventat Rosul de Congo, a aparut clasa colorantilor azoici, insolubili in apa, cam toxici insa buni pentru a vopsi direct fibrele de bumbac.

Dupa acest moment chimia colorantilor a evoluat in ritm ametitor: 1887-colorantii azoici, 1894-colorantii cu sulf, 1897-acizii antrachinonici, 1901-acizii indantrenici si in 1903 a aparut prima purpura de sinteza, iar in 1912 au aparut colorantii de developare. Dupa aceasta perioada culorile au capatat sute de mii de tonuri si pentru industria de frumusete, selectia pigmentilor naturali are valente artistice.

Rosul, in machiaj

Astazi culoarea rosie este constant prezenta in tendinte, pentru ca se vinde foarte bine, rujul rosu ramane mereu tanar, purpura este sursa principala de pigment. Pigmentii minerali se extrag din argile si sunt folositi pentru pudre, farduri de pleoape si obraz.

Rujul rosu completeaza foarte bine orice machiaj si poate fi asortat usor datorita inflexiunilor de nuanta, fardul pentru pleoape rosu evidentiaza pigmentul verde din iris si arata foarte bine pe scena, iar fardul de obraz rosu este bun pentru compozitii in machiaj.

Make-up artist Mirela Vescan

www.mirelavescan.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rosul in machiaj, #istorie culoare rosie, #surse culoare rosie, #makeup artist Mirela Vescan , #machiaj