Matchmaking: Cat te costa un petitor profesionist in Romania

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 13:06
20254 citiri
Matchmaking: Cat te costa un petitor profesionist in Romania

In spatele unei cariere stralucite, a unei vieti profesionale active si a unei situatii financiare confortabile se ascund adesea suflete insingurate. Timpul insuficient, pretentiile ridicate sau faptul ca au ajuns deja la o anumita varsta le impiedica pe aceste persoane sa se apropie de oameni noi, astfel incat sa experimenteze si traiul in doi.

In mod aproape inevitabil, vine o vreme cand acesti oameni isi dau seama ca, daca nu au inca pe cineva alaturi, este din cauza ca stilul de viata nu le asigura contexte favorabile pentru a intalni pe cineva care sa se potriveasca intereselor lor. Ceea ce le ramane de facut in acest caz este sa apeleze la intermediari, la fel cum ar apela la o agentie imobiliara ca sa le gaseasca o locuinta sau la fel cum ar apela o companie la firma de recrutare pentru gasirea angajatului potrivit pentru o anumita functie.

Ei bine, in zilele noastre, de gasirea jumatatii ideale se poate ocupa o agentie de matchmaking.

Clasicele agentii de matrimoniale, unde persoanele singure posteaza un anunt si asteapta sa fie contactate de altii, riscand sa atraga si persoane care nu corespund criteriilor lor, vor ajunge in curand depasite de serviciile specializate. O agentie care furnizeaza servicii personalizate are marele avantaj ca se angajeaza sa faca selectia in locul clientului, in functie de pretentiile acestuia, scutindu-l de situatia incomoda de a fi asaltat de oferte care nu corespund asteptarilor sale.

"Nu lucram online! Nu exista posibilitatea de a-ti face cont"

Conceptul a fost importat in Romania in 2009, iar in ultimii ani a inceput sa capete tot mai multa popularitate printre romanii cu pretentii, dar si cu dare de mana, caci aceste servicii presupun costuri pe masura.

O persoana aflata in cautarea unei perechi poate plati intre 350 si 2.500 de euro pe an pentru a alunga singuratatea din viata sa, potrivit Oanei Totora, fondatoarea Umbrella For Two, prima agentie de acest gen din Romania. Oana Totora a explicat pentru Ziare.com cum functioneaza totul.

"El seamana cu un proces de recrutare din zona profesionala. Recrutare si Head Hunting. O sa spun ce nu este: nu este online, nu lucram online. Nu exista posibilitatea de a-ti face cont sau de a gestiona informatii online. Ce facem este sa intalnim personal fiecare client si, daca cineva isi trimite profilul la noi, daca este potrivit, il chemam la o intalnire.

Facem selectie si potrivire intre clienti. Potrivirea este pe mai multe arii. Sunt mai multe zone care sunt luate in calcul: zona rationala, studii, backround educational, statut socio-profesional si material, stil de viata, preocupari, interese, principii de viata, credinte, valori dupa care te ghidezi, zone pe care se face potrivirea.

La acestea se adauga criteriile pragmatice - varsta, inaltime. Astea sunt foarte usor de potrivit, pentru ca sunt clare. Celelalte sunt subtilitate si aici trebuie matching-ul facut", a explicat Oana Totora.

Clientul, supus unui interviu

In mod normal, un client vine si spune ca isi doreste sa intalneasca un tip de persoana. Pentru asta, agentia isi cheama clientul la o intalnire care decurge similar cu un interviu de angajare. Agentul de recrutare, in cazul acesta "petitorul", afla cum este clientul sau, vede ce interese are, ce lucruri ii plac si defineste impreuna cu acesta cum ar trebui sa fie jumatatea sa ideala. Dupa ce aceste trasaturi au fost stabilite, este demarat si procesul de cautare.

"Ne intalnim cu el, il cunoastem. E o discutie de inceput, vedem cine este si ce isi doreste. Trebuie sa completeze niste informatii si sa ni le livreze, diplome, acte de identitate, dupa care incepem matching-ul.

Incepem potriviea intre el si mai multe persoane, recomandam profilul acelei persoane impreuna cu poze. Daca amandoi spun 'da' si doresc sa se intalneasca, facilitam intalnirea. In cazul in care spun 'da', noi facilitam intalnirea si preiau ei situatia. In cazul in care este 'nu', noi revenim in proces si reluam matching-ul", a mai spus Oana Totora.

Diplomele de studii si functia ocupata, garantia unor clienti de calitate

In general, pentru a fi siguri ca persoana care apeleaza la Umbrella For Two este cine pretinde ca este, agentii verifica actele de identitate si ultima diploma de studii a clientului. Cu toate ca nu s-a intamplat niciodata ca vreo persoana sa furnizeze o identitate falsa sau sa pretinda ca are venituri mai mari decat in realitate doar pentru a putea aspira la un partener dintr-o "clasa superioara", agentia pastreaza in picioare aceasta practica, din motive de siguranta.

"Noi verificam actul de identitate si ultima diploma de studii. Mai primim informatii despre ei referitor la angajator, la pozitia pe care o ocupa. Atat timp cat si noi am lucrat in recrutare, sunt repere pe care le stim. Nu poti sa spui ca esti un senior si ca iei 7.000 de euro, pentru ca nu e realist. In general, sunt persoane pe care le identificam in piata. Sunt persoane din categoria 'middle', toti exista undeva, despre toti avem repere, referinte, informatii", a asigurat fondatoarea Umbrella For Two.

Actori, arhitecti sau regizori, printre clienti

Clientii agentiei care recruteaza suflete pereche apartin clasei mijlocii superioare, oameni cu studii si pozitii de top in corporatii, dar si practicanti ai profesiilor liberale. Fie ca sunt actori, regizori, bancheri sau antreprenori, acesti oameni isi asuma statutul de "single", isi dau seama ca nu au timp si energie pentru a-si gasi pe cineva prin propriile puteri, asa ca lasa aceasta sarcina in locul altcuiva.

"Noi mergem pe categoriile urmatoare: antreprenori, profesii liberale - avocati, medici si zona artistica.

Pe zona artistica avem persoane de PR, de comunicare, de lobby, actori, regizori. Avem zona corporate, zona financiar-bancara. In general, sunt de la nivelul de senior specialist pana la nivelul de top management. Sunt clasa mijlocie superioara. Sunt persoane cu un anumit statut socio-profesional si educational", a precizat Oana Totora, cea care a adus conceptul de matchmaking in Romania.

Profesionisti si maturi, cu statutul de single asumat

Dupa cum indica si statutul lor profesional, aceste persoane sunt mature ca varsta. "Majoritatea clientilor sunt intre 30 si 45 de ani, coborand sub 30 la femei si urcand peste 45 la barbati. Cel mai varstnic client are 59 de ani, iar cel mai tanar are 25 de ani si e o femeie", a spus fondatoarea agentiei de matchmaking.

Cei mai multi clienti vor pe cineva ca ei, adica o persoana stabila profesional si material, cu preocupari similare si cu un stil de viata asemanator, dar exista si oameni care isi doresc persoane dintr-o arie profesionala opusa, pentru a elimina "pericolul" aducerii discutiilor profesionale in viata amoroasa.

"Head and Heart Hunting" sau cum sa o abordeze altii pe persoana pe care o placi

Totusi, exista si clienti cu pretentii mai speciale, persoane care apeleaza la "petitorii" profesionisti pentru a aborda in locul lor o persoana cu care nu au avut ocazia sa intre in contact, dar pe care o plac de la distanta. Si in cazul acesta, la fel ca si in cazul serviciilor de matchmaking, se folosesc proceduri din domeniul resurselor umane, ca atunci cand o companie cauta un angajat pentru o anumita functie si indica o persoana anume pentru a i se face o propunere.

Acest serviciu se numeste "heart hunting", denumirea fiind preluata din domeniul recrutarii, varianta originala fiind aceea de "head hunting".

"In cazul in care clientul isi doreste o anumita persoana pe care nu a avut posibilitatea sa o contacteze sau nu stie foarte multe despre ea, ne trimite directionat catre ea. Noi o abordam, vedem exact care este statutul, vedem ce-si doreste de la o relatie, vedem daca e compatibila cu persoana care a initiat cautarea. E ca in recrutare.

De exemplu, in recrutare, daca ti se spune sa cauti candidatul X din compania Y si sa vezi daca isi cauta job sau daca vrea sa isi schimbe job-ul, il abordezi direct, te duci catre el ca agentie. La fel se intampla si aici: clientul ne indica o persoana pe care o cunoaste, nu direct neaparat, a vazut-o sau este intr-un cerc de cunostinte mai larg, dar nu a avut posibilitatea sa intre in contact cu ea. Atunci, avand numele, ne ducem direct catre persoana si o abordam", a mai precizat fondatoarea primei agentii de acest gen de la noi din tara.

Cat dureaza pana ti se gaseste jumatatea

Procesul de cautare si potrivire poate dura intre o luna si trei ani, insa taxa se achita integral pentru cele 12 luni, chiar daca agentia ii gaseste clientului un partener mai devreme de acest termen. Preturile variaza in functie de pretentiile clientului.

Astfel, in cazul in care consultantii constata ca este foarte greu de gasit un partener care sa se ridice la asteptarile unui anumit client, onorariile percepute de agentie sar de la cateva sute de euro (cel putin 350 de euro), ajungand pana la cateva mii de euro. Chiar si in aceste conditii, conceptul prinde destul de bine in Romania, o dovada in acest sens fiind cei 500 de clienti pe care agentia ii are in prezent in baza de date.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#agentie Matchmaking Romania, #matrimoniale oameni cariera, #Umbrella For Two Matchmaking, #agentie matchmaking tarife, #petitori profesionisti Romania , #matrimonial