Imbraca-te in ie traditionala de Ziua Internationala a iei romanesti

Advertorial
Marti, 04 Mai 2021, ora 18:26
21349 citiri
Imbraca-te in ie traditionala de Ziua Internationala a iei romanesti
ie traditionala FOTO: ocaua.ro

Din 2013, femeile romance din intreaga lume sarbatoresc Ziua Internationala a Iei in data de 24 iunie, atunci cand se serbeaza si Sanzienele. Ele prezinta cu mandrie modelele istorice atent cusute, care au servit ca sursa de inspiratie pentru multi artisti si designeri recunoscuti international.

Fiecare ie traditionala in parte are cate o poveste, o poveste unica. Fiecare poarta un cod vechi de secole, transmis din generatie in generatie si pastrat in totalitate in zilele noastre. De pe fiecare ie traditionala, indiferent de zona din care provine, renasc toate culorile curcubeului si bucuria in sufletul celui care o poarta radiaza odata cu frumusetea acestei piese.

Simbolistica bluzei nationale

In ia romaneasca doina isi canta jalea, spicul de grau isi inalta falnic trupul catre cer, macul imbujoreaza fetele tinerelor la joc in sat, batranii isi regasesc tineretea in prospetimea si delicatetea borangicului, tinerele mame isi strang cu drag la piept pruncii in racoarea si finetea panzei proaspat spalate la rau. Oriunde vei calatori in lume, oriunde vei poposi, nicaieri o ie traditionala nu straluceste ca atunci cand este purtata pe plaiurile romanesti.

Femeile care le teseau, transpuneau pe panza toate emotiile, trairile si evenimentele din viata, conturau povesti prin simboluri cu profunda insemnatate, devenind un ADN cultural al nostru. In fiecare model, sarbatorim radacinile neamului romanesc, transpuse in verdele frunzelor, in nuantele vii ale florilor, in razele soarelui, in albastrul cerului.

Indiferent ca este purtata la munca campului, la sarbatoarea recoltei, la falnicele nunti satesti, la mandrele claci ale satului, la Paste si Craciun, ia romaneasca nu si-a pierdut nicicand din autenticitate. Atat de profunde sunt modelele cusute pe bluzele traditionale, incat fiecare dintre ele au o rezonanta aparte in inima si sufletul, atat a purtatorului cat si a privitorului, asa incat albastrul semnifica nemarginirea cerului, rosu aprins semnifica campurile nesfarsite de maci, galbenul este graul aplecandu-se in bataia vantului, verdele este firul crud al ierbii, iar albul pe care sunt tesute semnifica puritatea inegalabila a sufletului taranului roman.

Bluzele traditionale romanesti incapsuleaza semne si simboluri simple pe imbracaminte pentru a obtine un efect estetic uimitor. Pentru purtator, are o mare semnificatie energetica, religioasa si spirituala. O cruce, de exemplu, aduce protectie impotriva raului, tine la distanta ura si vrajile. Diamantul, floarea sau soarele aduc armonie, fericire si pace.

Indiferent ca se revarsa in buchete bogate pe maneci, in rauri de nuante pe piept, simple sau pline de parfumul florilor pe incheieturi, fiecare model are o frumusete de basm, o semnificatie pe care doar cel ce o zamisleste stie sa o puna in valoare.

Valorile portului popular romanesc pot fi transpuse in viitor doar prin noile generatii, prin copiii, nepotii si stranepotii nostri, generatiilor care urmeaza.

Ce semnifica Ziua Internationala a Iei?

In prezent, romanii se unesc pentru a purta traditia mai departe. In data de 24 iunie, in orice coltisor al lumii, cineva readuce la viata frumusetea, gingasia si semnificatiile profunde transpuse in motivele purtatoare de povesti si de istorie. Aceasta zi are o semnificatie aparte pentru ca demonstreaza ca fiecare dintre noi putem contribui la imaginea Romaniei in lume prin acest tip de evenimente si initiative care ne indreptatesc sa credem ca in viitor Romania va avea o imagine si un cuvant de spus in ceea de inseamna diplomatie culturala.

Acest eveniment este recunoscut in peste 50 de tari si 300 de localitati pe toate continentele. Ziua Internationala a bluzei romanesti a intrat in programul anual al muzeelor si al institutiilor culturale din tara si din straintate.

O parte a portului national, ia a devenit un brand de tara autentic. In trecut, camasa costumului popular romanesc era purtata cu mandrie de personalitati importante din istoria tarii noastre, precum Regina Elisabeta si Regina Maria, atat la evenimente publice, cat si in viata de zi cu zi, in intimitatea propriului adapost.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#IE, #ie traditionala, #ie traditionala romaneasca , #moda