Nunta cu dar - un bussines cu lautari

Sambata, 26 Martie 2011, ora 14:45
6876 citiri
Nunta cu dar - un bussines cu lautari

In vremurile romantice de altadata, darul de nunta a fost un accesoriu fara care casatoria era de negandit. In vremurile prozaice de azi, casatoria a devenit un accesoriu, in lipsa caruia darul este imposibil de obtinut.

Vechimea nuntii cu dar se pierde in negura timpurilor si nici macar istoricii nu s-au pus de acord daca trebuie cautata in evul mediu, in antichitate sau poate chiar in comuna primitiva.

Viitorul nuntii cu dar pluteste insa intr-o negura si mai deasa, pe masura ce incepe sa ni se para ca darul nu cadreaza cu manierele elegante, ba chiar nici nunta cu cele nonconformiste.

Cu alte cuvinte, decat sa iei darul si sa ramai cu nevasta pe cap, mai bine te lipsesti de nunta si devii liber cugetator intr-o familie bazata pe prietenie.

Totusi, mi se pare ca merita, macar ca informare, sa pui in balanta avantajele, dezavantajele si riscurile, ca sa vezi cu ce te alegi, la o adica, in caz de nunta.

Argumente pro

1. Ca la orice afacere, se pune problema: merita? Pentru tanara pereche, merita. "Darul" e o modalitate onorabila de a-ti amortiza cheltuielile.

2. Mai mult decat atat, darul poate aduce un beneficiu ispititor, dupa punga si obrazul invitatilor. Daca, facand bilantul cheltuieli-incasari nu iesi in castig, inseamna ca ai invitat pe cine nu trebuie.

3. Unuia cu intiativa nu-i e greu sa dea un tun, pe baza de nunta. Presa a relatat, mai demult, despre o prezicatoare in carti, care si-a maritat fata la hotelul "Sofitel". Mirii - Alberto si Lorena - au plecat acasa cu 70.000 de euro.

4. "Darul" ii scuteste pe invitati sa-si bata mintea cu alte cadouri si pe insuratei sa adune de-a valma obiecte inutile: patru plapumi, cinci rochii prea stramte, sase fuste prea largi, cravate de dinainte de '90, o colectie impresionanta de perdele, palarii, televizoare, carti si cutii cu bomboane expirate.

5. La nunta fara dar vin prietenii gramada si costa mult. La cea cu dar, vine numai cine trebuie, stiind dinainte pentru ce a fost invitat.

Argumente contra

1. Este jenant. Darul lasa sindromul de pomana. De aceea se si numeste "dar" si nu "cadou", un neologism elegant preluat de la francezi, care nici nu prea fac nunti cu dar.

2. Este riscant. Multi prefera sa strecoare darul "in plic". Dupa ce pleaca toti, cand deschizi plicurile si faci adunarea, vezi ca nu iese socoteala conform previziunilor. Asta in cazul cel mai fericit. In cazul nefericit, gasesti si doua-trei plicuri goale.

3. Fireste, exista varianta cu strigare. Dar cine striga si aduna darul? Traditia a lasat acest rol orchestrei. In asemenea situatie, esti pierdut, lautarii sunt versati la nunti, iar cine umbla cu miere, acela se linge sigur pe degete.

4. Varianta cu suma strecurata cash, direct in mana, este total neatractiva: cei mai multi nu vor sa stie altii cat au dat ei, chiar daca sunt curiosi sa stie ei cat au dat altii.

5. Orchestra, daca vede ca nunta e cu dar, urca fabulos preturile. Tot din internet citesc ca un Florin Salam a incasat la o asemenea nunta 10.000 euro, iar o Andra 7.000. Sume scutite de impozit si de TVA.

Exista variante de mijloc?

1. Exista. Familia Columbeanu a facut o nunta ca in povesti, cu dar de zile mari, insa a donat tot darul intr-o directie filantropica, despre care a vuit presa. Ce va sa zica obrazul subtire!

2. Alta varianta de mijloc a ales familia Viorel Lis: la timpul sau, fiind nevoie de discretie, s-a facut o nunta simpla. Dupa cativa ani, foarte recent, s-a repetat nunta, de dorul darului. Corect?

3. Mai exista si varianta fara petrecere. De la primarie, le spui tuturor "pa" si te duci acasa. In zilele urmatoare, vor veni unul cate unul in vizita. Cu plicul in mana, noblesse oblige. Fara cheltuieli, numai cu venituri.

In loc de concluzii

Se pare ca nunta cu dar, atat de practicata in Africa, in Asia si prin alte locuri exotice, in Europa face rating mai mult in Balcani. Ba unii nici n-au auzit de ea, ori au citit-o ca pe o curiozitate.

In Germania si in unele tari nordice, fiecare isi plateste tacamul, absolut nemteste. Gazdele platesc orchestra, dar orchestrantii, daca mananca, tot nemteste platesc.

In Polonia, nuntile se fac la restaurant, iar meniul si-l alege fiecare "a la carte". Ca urmare, fiecare plateste cat a consumat, cu exceptia desertului - as zice, tortul miresei - care este oferit de familia mirelui, pe socoteala ei. Se pare ca polonezii n-au prea auzit de dar.

In Franta, exista obiceiul cadourilor, in doua variante: ori un obiect de pret, ori un buchet pentru mireasa. Mireasa pleaca de la nunta incarcata cu flori, dar mai putin de bani.

Din intreg Occidentul, nuntile cu dar se intalnesc mai ales in Spania, Portugalia si sudul Italiei. Sicilia e renumita pentru nuntile cu dar, care se termina cu bataie.

Sicilienii ne-au intrecut: la noi, nuntile cu dar se mai practica inca, dar nunta cu bataie nici nu s-a inventat. Poate va aparea in viitor, daca nu se iveste intre timp un alt obicei care a si inceput sa mocneasca: divortul cu bataie.

Nu este exclus sa faca acesta cariera, dat fiind ca divortul cu dar nu l-a incercat inca nimeni.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#nunta dar avantaje dezavntaje, #dar nunta obiceiuri , #nunta