Cocteiluri fierbinti, cu care te incalzesti iarna - partea II

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 07:38
3763 citiri
Cocteiluri fierbinti, cu care te incalzesti iarna - partea II
Foto: Big Picture

Continuam in cele de fata prezentarea unor cocteiluri fierbinti, care se servesc in tarile cu iarna geroasa, pentru dezmortirea sufletului, atunci cand afara este frig de crapa pietrele si simtim nevoia de ceva cald.

La noi, exista si obiceiul de a bea tuica fiarta, dar asta nu intra in preocuparile celor de fata, pe de o parte intrucat taria mai mult moleseste decat dezgheata, iar pe de alta parte intrucat simpla tuica nu-i cocteil.

Cocteiluri fierbinti, cu care te incalzesti iarna - partea I

Batranul Tom

Nu se prea stie de unde se trage denumirea acestei bauturi, dar ea a ajuns foarte raspandita pe insulele Britanice, unde este cunoscuta avand o traditie seculara, potrivit Big Picture.

Se porneste de la un vas cu apa clocotita in care se toarna whiskey, miere, suc de lamaie si se adauga zahar, scortisoara, cuisoare, toate dupa gust. Unii sustin ca bautura este cu atat mai buna, cu cat ai pus mai mult whiskey in ea.

Altii petind ca gustul rafinat il da numai mierea. Nimeni nu pretinde ca este mai buna daca are mai multa apa. Desi si ea este indispensabila.

Cafea irlandeza

Este o bautura excelenta, pe care unii o socot mai placuta decat cafeaua obisnuita, iar altii chiar decat un whiskey. Reteta are un secol vechime. Porneste de la un vas cu cafea fierbinte, in care s-a adaugat whiskey irlandez, zahar brun si frisca naturala (in niciun caz frisca "la plic").

Totul se agita rapid, ca sa emulsioneze si sa capete acel gust in care simti si aroma cafelei, si consistenta pastei de frisca, si inconfundabilul parfum de whiskey.

Ciocolata fierbinte cu rom

Este o bautura pentrui domni, dar si pentru doamne. Pur si simplu, se topeste o tableta de ciocolata in ibric, iar atunci cand este gata, se adauga rom de Jamaica - original, nu contrafacut. Este o bautura pastoasa, al carei gust se simte in gura multa vreme, dupa ce a fost bauta.

In variante mai sofisticate, se poate adauga un baton de vanilie maruntit sau tocat cu zahar, nuca de cocos rasa si chiar putin ardei iute. Ardeiul ii "taie" senzatia lesinatoare de prea mult dulce.

In afara de faptul ca este calda si reconfortanta, bautura are si proprietati hranitoare: daca ai intarziat cu masa iti va tine de foame multa vreme.

Glogg

Glogg este varianta scandinava a vinului fiert simplu, de la noi. Nu lipseste in Norvegia, Suedia si Danemarca. Acolo, la baza sta vinul sau cidrul, peste care se aduga suc de portocale sau mandarine, cuisoare, scortioara, migdale macinate, coaja de lamaie rasa si suc de lamaie.

In cafenele si restaurante, bautura se serveste in cupe, dar nu lipseste nici in micile magazine, unde se poate bea un glogg servit la aparatul automat in pahare de unica folosinta.

Acestea sunt usor de recunoscut si de gasit, dupa aroma imbietoare, pe care o raspandesc in jur.

Vin fiert frantuzesc

Orice francez pretinde totdeauna ca el si numai el detine cel mai bun vin. Ca urmare, tot acolo vei gasi si cel mai bun vin fiert, chiar daca acest sortiment este larg raspandit pe toate continentele.

Mandria cu care francezul este convins ca detine cel mai bun vin il face sa nu accepte obisnuitele condimente ale vinului fiert. El adauga ulei din samburi de lamaie, rozmarin din zona Provence, migdale, ulei de migdale si alte componente pe care nu le divulga.

Francezul iti va demonstra ca scortisoara, cuisoarele, citricele si altele de felul acesta nu fac decat sa strice gustul nobil si aroma distinsa a bauturii. Este greu de spus ce ii determina pe francezi sa gandeasca asa. Poate mandria, poate prejudecata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#bauturi fierbinti, #cocteiluri fierbinti , #petrecere