Boli frecvente ale pisicilor - Ce spune veterinarul

Luni, 16 Iulie 2012, ora 18:17
42514 citiri
Boli frecvente ale pisicilor - Ce spune veterinarul

Pisicile sunt recunoscute pentru cele noua vieti, abilitatea de a iesi mereu tefere din incurcaturi si rezistenta lor. Totusi, pe cat de puternice par ele, pe atat sunt de sensibile si trebuie ca stapanii lor sa aiba grija ca nu care cumva o boala sa le puna in pericol viata.

Macar o data pe saptamana este bine sa le inspectezi pielea si sa vezi daca nu cumva s-au prins capuse, asta in cazul in care pisica nu traieste doar in casa, ci sta la curte. Trebuie tratate in permanenta cu solutii speciale impotriva puricilor si cu pastile pentru prevenirea si eliminarea viermilor intestinali.

Iata care sunt cele mai frecvente afectiuni intalnite la pisici, dupa cum declara pentru Ziare.com veterinarul Dragos Mitrea:

Limfomul

Acesta este cel mai comun tip de cancer pe care il dezvolta pisicile, in special in a doua jumatate a vietii. Te pot pune pe ganduri scaderea in greutate, lipsa poftei de mancare, problemele tractului intestinal, umflaturile din zona toracelui si a pieptului. Cauzele nu sunt certe si, din pacate, afectiunea este rareori vindecabila, dar se poate prelungi considerabil viata felinei prin tratament.

Limfomul poate afecta rinichii, ficatul, splina, creierul, pielea, ochii, caile respiratorii.

Veterinarul trebuie sa faca investigatii cu raze X si chiar biopsie pentru a constata gravitatea bolii.

Insuficienta renala acuta

Tot spre batranete apare aceasta problema la pisici, care poate duce chiar la moarte. Nu exista o rasa mai putin predispusa la aceasta boala, varsta reprezentand cel mai mare factor de risc. Si pisicile care isi petrec mai mult timp prin curti decat in casa sunt vizate.

Problema apare mai des toamna si iarna, manifestandu-se prin dureri abdominale, deshidratare (aceasta nu poate fi observata de catre stapan, din pacate), varsaturi, refuzul de a consuma hrana, lipsa urinatului sau o cantitate foarte mica de urina eliminata, febra.

Pisica este stresata, miauna incontinuu, se poate observa ca are dureri. Pentru ca nivelul toxinelor creste foarte mult in momentul in care nu mai este eliminata urina, este nevoie de deblocarea rinichilor, folosirea diureticelor pentru ca acestia sa produca un nivel normal de urina si de suplimente nutritive. Spre deosebire de insuficienta renala cronica, cea acuta este tratabila si se poate preveni.

Obezitatea

Din ce in ce mai multe pisici devin obeze, asta din cauza unui stil de viata extrem de sendentar, cantitatii prea mari de mancare, dar si din cauza ca sunt sterilizate.

Pisica arata vizibil supraponderala, are o intoleranta ridicata la caldura, dificultate in respiratie, lipsa dorintei de a face miscare, poate sa se aleaga cu infectii urinare dese si chiar boli de inima.

Sistemul osos are de suferit, caci oasele sunt supuse la o presiune mult prea mare. Ficatul se poate imbolnavi in timp daca nu sunt luate masuri de precautie. De asemenea, felina poate sa sufere de diabet si artrita.

Incearca sa ii cumperi pisicii jucarii care sa o stimuleze sa se miste mai mult, sa ii cumperi mancare speciala de dieta, iar cantitatea sa fie atent supravegheata. Veterinarul este cel care te poate ajuta, indicandu-ti ce gramaj este optim pentru ca felina sa aiba o alimentatie echilibrata, nici prea multa, nici prea putina hrana.

Rabia

Precum cainii, pisicile pot sa fie infectate cu virusul rabic, care le afecteaza sistemul nervos central, glandele salivare si care este cat se poate de periculos, atat pentru ele, cat si pentru stapanii lor, care, odata muscati de animale, contracteaza si ei boala.

Pisicile iau rabia fie fiind muscate de un animal deja infectat, fie consumand din carnea unui asemenea animal mort. De la declansarea bolii, animalul poate sa moara in mai putin de 10 zile.

Animalele vaccinate sunt ferite de acest pericol, aceste injectii facandu-se, de regula, la implinirea a 12 saptamani de viata, dupa care se repeta la un an si apoi din 3 in 3 ani. Chiar daca presupui ca pisica ta a intrat in contact cu un animal infectat, dar nu prezinta simptomele caracteristice, tot trebuie sa o duci la veterinar pentru analize, caci este posibil ca afectiunea sa fie in stare latenta, gata de a izbucni in orice moment.

Afectiuni ale dintilor si gingiei

Pisicile isi pot pierde dintii inainte de vreme din cauza inflamarii gingivale, acumularii placii in exces sau a unor probleme legate de sistemul imunitar. Pisicile nu mai mananca hrana solida, gingiile se resorb si dintii parca se dezgolesc, dupa care chiar cad.

Pentru a evita asemenea probleme, este bine ca o data pe an veterinarul sa-i consulte dantura micii feline si sa ia masuri in cazul in care considera ca placa este in exces.

Desi recomandat ar fi periajul dentar, prea putine pisici le permit stapanilor sa faca asa ceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#pisici boli frecvente, #pisici boli veterinar, #pisici veterinar sanatate, #sanatate pisici sfaturi boli , #pisici