Feluri ciudate in care pisicile au fost venerate de-a lungul timpului (Galerie video)

Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 15:08
7751 citiri
Feluri ciudate in care pisicile au fost venerate de-a lungul timpului (Galerie video)
Foto: Arhiva/Ziare.com

Daca arunci o singura privire pe retelele de socializare, ai zice ca niciodata oamenii nu au fost mai indragostiti de pisici. In realitate, insa, aceasta "slabiciune" a oamenilor e mai veche decat ai crede.

Ramasitele unei pisici domestice de 9.500 de ani, din neolitic, dezgropate in Cipru, trimit cu gandul la faptul ca mica felina a fost adusa din alta parte, pentru ca, in acele vremuri, nu putea fi gasita acolo, relateaza Listverse.

Pana acum se credea ca pisicile au fost domesticite in urma cu circa 4.000 de ani, in Egipt. Totusi, descoperiri recente arata ca chinezii domesticisera deja pisicile cu circa 1.000 de ani mai devreme.

S-au mai gasit ramasite ale pisicilor "de casa" vechi de mii de ani si in nordul Africii, insa cele de aproape 10.000 de ani, din Shillourokambos, Cipru, sunt unice prin prisma varstei.

Aceasta pisica despre care vorbim a fost ingropata la circa 30 de centimetri de cel despre care se crede ca a fost stapanul sau, probabil o persoana influenta, judecand dupa obiectele care s-au gasit langa acesta. Mormantul practic ii cuprinde pe amandoi, avand si elemente ornamentale.

Ingropata cu colier cu colti de urs

Nu se stie cu exactitate care a fost momentul in care oamenii au incetat sa mai priveasca pisicile ca pe niste simple starpitoare de soareci, adoptandu-le drept companioni si chiar venerandu-le. Intr-un mormant amerindian din vestul statului Illinois, arheologii au descoperit ramasitele unei pisici, asezate pe 22 de schelete umane.

In plus, pisica purta la gat, in momentul in care a fost ingropata, un colier cu soici si dinti de urs. Nicaieri in lume nu s-a mai facut o descoperire similara.

"Pisiceala" in voie

O forma de venerare moderna pare sa se practice la Roma, unde populatia de pisici e de aproximativ 300.000, mare iubitoare de constructii antice. Aceste feline sunt aparate de lege, astfel ca nimeni nu se poate apropia de un loc unde cel putin cinci pisici si-au facut adapost.

Pisica erou - a salvat viata unui copil incasand un glont in locul sau

Templul pisicilor

Poate cel mai cunoscut templu inchinat pisicilor e Gotokuji, in Japonia, unde s-au nascut si celebrele statuete cu pisici aducatoare de noroc, cele cu o labuta ridicata. Din afara templului, nu stii ce haos cu pisici e in interior. Acesta pur si simplu intrece orice imaginatie.

Legenda spune ca, la un moment dat, un om avut din Hikone, oras aflat in ceea ce se numeste in prezent prefectura Shiga, se adapostea sub un copac, aflat in vecinatatea templului, in timpul unei furtuni. La un moment dat, acesta a vazut o pisica, in realitate chiar animalul de suflet al unui calugar din templu, care, cu o labuta ridicata, parea sa-l cheme.

Originile legendei pisicii aducatoare de noroc

Omul a urmat-o, iar indata ce a plecat de sub copac, acesta a fost lovit de trasnet. Norocosul a fost atat de recunoscator, incat a donat sume mari pentru ca templul sa devina unul impunator. Cand pisica in cauza a murit, a fost creata prima statueta Maneki Neko, in onoarea sa.

Ulterior, atunci cand credinciosilor li se implinea cate o dorinta arzatoare, aduceau in dar templului cate o astfel de statueta, asa explicandu-se colectia de la Gotokuji si amploarea pe care a luat-o fenomenul.

Zi istorica: Cainii si pisicile castiga noi drepturi in justitie

Pisicile si casatoria

Pana si fiorosii vikingi iubeau pisicile. Acestea prosperau in casele lor, prinzandu-le soarecii, in schimb. Mai mult, pentru vikingi pisicile aveau ceva mistic, comportamentul micilor feline anuntand tot felul de evenimente. Pana si norocul in casatorie era dictat tot de pisici (ceea ce se mai intampla si in prezent printre superstitiosii din Franta sau Anglia).

La vikingi, cuplului proaspat casatorit i se daruia o pisica neagra, care garanta un mariaj fericit. Mai mult, tinerele care aveau pisici nu ramaneau nemaritate.

Si budistii au o slabiciune pentru pisicile negre, care inseamna prosperitate.

Insulele pisicilor

Exista in lume cel putin un loc in care pisicile sunt mai numeroase decat oamenii: Aoshima, Japonia. Insula, parte din prefectura Ehime, consta intr-un sat modest de pescari, unde sunt sase pisici pe cap de locuitor. A incerca sa hranesti o pisica e un spectacol in sine, pentru ca intotdeauna locul va fi impanzit de companioanele sale. Insa tocmai acestea au atras si turistii in zona.

Aoshima e departe de a fi unica. Si insula Tashirojima e de asemeni raiul pisicilor, cateva sute ducandu-si traiul aici, alaturi de 100 de oameni. Primele pisici au fost aduse pe insula in urma cu 300 de ani, pentru a starpi soarecii, astfel incat sa poata creste in pace viermii de matase. Oamenii de pe insula s-au indragostit insa de pisici, astfel ca le-au ridicat si un templu, in inima insulei.

Cei care cred ca doua insule pline de pisici e prea mult ar trebui sa stie ca numai Japonia are cel putin noua astfel de insule.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pisici venerare trecut, #popoare pisici, #egipteni pisici, #pisici domesticire, #primele pisici domesticite, #Roma pisici, #pisici insule, #templu pisici , #pisici