Mituri despre pisici, desfiintate

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 18:27
14570 citiri
Mituri despre pisici, desfiintate

Fie ca ai de ceva vreme pisici in casa sau acum te-ai decis sa iti iei una, trebuie sa te informezi cat poti de bine in ceea ce priveste ingrijirea lor.

Desi se presupune ca micile feline sunt rezistente, exista o sumedenie de informatii gresite despre ele. Si in acest caz se poate spune "cate bordeie, atatea obiceiuri". Iata cateva mituri despre pisici desfiintate de Woman's Day:

Este sigur pentru pisici sa iasa singure pe afara

Multa lume isi lasa pisicile sa iasa singure din casa, gandindu-se ca dupa ce se plimba si isi fac nevoile se vor intoarce, fara sa li se intample ceva rau.

Totusi, sunt o multime de pasari de prada (e drept, nu neaparat in orase), vulpi (mai ales la tara si pe langa paduri), paraziti, masini si alte pericole.

Fie iti lasi pisica doar intr-o gradina unde sa stai si tu sa o supraveghezi, fie o scoti cu o lesa, oricat de ciudat s-ar uita vecinii la tine.

Pisicile aterizeaza intotdeauna in picioare

Nici aceasta teorie nu se aplica intotdeauna. Pisica isi indreapta fata spre pamant atunci cand se afla in cadere, aliniindu-si si sira spinarii, isi relaxeaza muschii si incearca sa puna o presiune egala pe toate labele.

Totusi, se poate uneori sa nu aiba timp sa faca aceste lucruri, asa ca o simpla cadere de pe sifonier (unde lor le place sa se cocoate) o poate rani.

Tine ferestrele inchise sau cu site si asigura-te ca pisica nu poate sa le deschida, caci o cadere de la etaj ii poate fi fatala, oricat de flexibila ar fi.

Este bine sa ii dai pisicii lapte din cand in cand

Poate ca pisicuta ta gusta aceasta mica tratatie, dar nu toate exemplarele se comporta la fel. Majoritatea sunt intolerante la lactate, facand diaree, dar si pietre la rinichi, de la prea mult calciu.

Nu exista niciun motiv pentru care pisica sa primeasca lapte. Pisoii nu mai au nevoie de acesta dupa ce sunt intarcati.

Daca toarce, e fericita

Pisicile torc intr-adevar atunci cand sunt fericite, dar mai pot sa faca acest lucru si daca sunt nervoase, lovite, nasc, alapteaza sau incearca sa-ti comunice ceva.

De obicei se poate simti diferenta dintre un tors calm si unul nervos. Daca nu, intreaba-ti veterinarul cum sa cunosti aceste amanunte.

Femeile insarcinate trebuie sa evite pisicile

Chiar daca esti insarcinata, asta nu inseamna ca nu mai poti sa iti mangai pisica sau s-o iei in brate. Trebuie doar sa iti schimbi putin rutina.

Toxoplasmoza, o boala a pisicilor contractata de la rozatoare infectate sau pasari, poate sa faca rau fatului. Pisicile isi lasa parazitii in fecale, asa ca trebuie sa ai grija cand le cureti mizeria.

In plus, pisicile care traiesc numai in casa nu au cum sa se infecteze, asa ca ai scapat de pericol. Poti sa iti mangai si rasfeti animalul, doar roaga pe cineva sa ii curete cutia cu nisip.

Pisicile sunt creaturi solitare si nu au nevoie de stimulare sociala

Pisicile nu sunt fericite daca stau singure tot timpul, ele avand nevoie de stimulare afectiva. Isi doresc sa fie mangaiate si sa aiba jucarii cu care sa-si ocupe timpul, mobila pe care sa se catere si locuri unde sa isi ascuta ghearele.

Poti sa ii ascunzi mancarea in locuri mai greu de accesibile, astfel incat sa-i cresti instinctul de vanator.

Pisicile nu pot fi invatate altceva in afara de a-si face nevoile unde trebuie

Pisicile par sa stie din instinct unde sa-si faca nevoile, dar nu este singurul lucru la care micile feline se pricep. Ele sunt mult mai inteligente decat credem si pot invata o sumedenie de lucruri, atat timp cat stapanul stie cum sa abordeze lucrurile. Nu reactioneaza la pedeapsa fizica si nici la tipete, cel putin nu asa cum te astepti.

Daca isi ascute ghearele pe canapea, in loc sa o bati, redirectioneaza-i atentia catre stalpul special. Dupa aceea, da-i o gustare buna, drept recompensa. Doar la acestea reactioneaza, asa ca acesta e drumul pe care trebuie sa se mearga: recompensarea comportamentului pozitiv.

Pisicile nu au nevoie de consult periodic la veterinar

Din pacate, pisicile sunt duse la veterinar mult mai rar decat cainii, fapt pentru care unele boli nu pot fi prevenite sau sunt descoperite prea tarziu. Ele sufera de boli parazitare si probleme cu dintii, care se pot agrava in timp.

Cel putin o data pe an trebuie sa mergi cu pisica la medicul veterinar, pentru investigatii generale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#pisici sfaturi ingrijire, #pisici comportament informatii, #pisici tors semnificatie, #pisici lapte, #pisici mituri, #educare pisici sfaturi, #pisica pedeapsa fizica , #pisici