Ti-ai lasa cainele sau pisica sa doneze sange? Iata de ce ar fi bine sa faci asta

Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 09:44
15428 citiri
Ti-ai lasa cainele sau pisica sa doneze sange? Iata de ce ar fi bine sa faci asta
Foto: Hemopet

Aproximativ 200 de caini si 30 de pisici doneaza regulat sange in Romania la singura banca de sange pentru animale de companie din tara, aflata in Capitala. Acest sange a fost folosit pentru transfuzii pentru peste 1.500 de animale. In unele cazuri, nu putine, s-au salvat vieti.

"Donatorii canini activi, care doneaza regulat (o data pe luna), sunt aproximativ 200, iar donatorii felini aproximativ 30.

Din pacate, nu este posibila deocamdata recoltarea si folosirea sangelui provenind de la alte animale mici", a declarat pentru Ziare.com dr. Ruxandra Florea, Hemopet.

Doneaza caini si pisici din toate rasele, ne-a spus medicul: "cel mai impresionant donator pe care l-am avut a fost un caine din rasa Kangal, o rasa de caine de talie gigant, care poate atinge 70 kg ca adult. De asemenea, am mai recoltat de la caini din rasa Dog German, Barzoi, iar la pisici de la rasele Rag Doll si Norvegiana de padure".

Niciun pericol pentru donator

Medicul a tinut sa specifice ca nu exista reactii adverse nici in timpul donarii, nici dupa aceea. Pentru donator nu exista niciun pericol.

"Colectarea si transfuzia de sange sunt proceduri identice cu cele pentru oameni, diferenta constand in frecventa mai mare de donare la animale.

Daca un om poate sa doneze de 2-3 ori pe an, cainele si pisica pot dona lunar, sangele lor regenerandu-se mult mai repede. Un caine de talie mare (>25 kg) poate dona in siguranta cate 450ml de sange, iar o pisica poate dona 50ml", a mai declarat reprezentantul Hemopet.

Conditii pentru a deveni donator

Totusi, animalele trebuie sa indeplineasca niste conditii pentru a putea dona. Varsta trebuie sa fie cuprinsa intre 1 - 8 ani si exista si o limita minima de greutate: in cazul cainilor de 25 de kilograme, in cazul pisicilor de 4 kilograme. "Trebuie sa fie cuminti si relaxati, deoarece actul de donare este unul voluntar si pentru ei", mai explica Ruxandra Florea.

"Un animal nu poate dona daca nu este clinic sanatos. Nu se acepta la donare animalele care sufera sau au suferit de: boli parazitare ale sangelui (precum Babesioza sau Dirofilarioza), animalele care sufera de boli cardiace sau renale, animale care au mai suferit o alta transfuzie de sange in trecut.

De asemenea, nu sunt acceptate femelele in perioada caldurilor, gestante sau care alapteaza", a mai specificat specialistul.

Iar animalele care doneaza sunt si recompensate; acestea beneficiaza gratuit de medicina preventiva: vaccinari, deparazitari, analize de sange.

Insa cel mai important e faptul ca "un animal de companie care doneaza poate asigura, pentru proprietarul unui animal aflat in dificultate, prezenta sau disparitia acelui prieten din viata lui", explica medicul. Cu alte cuvinte, aceste animale donatoare pot fi privite ca fiind niste eroi, fara vreo exagerare.

Desi multi romani afla ca in Romania exista o banca de sange abia acum, in realitate aceasta a aparut inca din 2011. A fost inspirata de o banca de sange din Polonia si a beneficiat de indrumarea specialistilor de acolo, ne-a mai spus Ruxandra Florea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#banca sange animale Romania, #banca sange caini pisici Bucuresti, #banca sange animale Hemopet , #pisici