Plante care curata aerul din casa

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 15:56
10541 citiri
Plante care curata aerul din casa
Foto: Arhiva

Din cele 24 de ore ale zilei, mai mult de 20 de ore le petrecem in spatii inchise, iar aerul de interior este de la 10 pana la 100 de ori mai poluat decat cel exterior. Se pune intrebarea cum transformi aerul din interior intr-un aer sanatos.

Poti folosi purificatoare de aer, incorporate sistemelor de ventilatie, aerosoli chimici sau, mai simplu, niste plante. Ultima varianta este desigur si cea mai buna.

Studiile au demonstrat ca plantele au proprietati depoluante si sunt foarte eficiente in curatarea aerului din casa. Sante A-Z explica toate calitatile plantelor care curata aerul din casa si le arata beneficiile.

Ce este rau in aerul din casa?

Substantele daunatoare se gasesc constant in aerul din interior si provin din pereti, din parfum, din vopselele si colorantii folositi pentru zugraveli sau din cele aflate in compozitia parchetului, a mochetelor, covoarelor si a linoleumului din casa.

Sunt substante volatile care sunt eliminate constant, pe perioade indelungate de timp, in aerul din casa. La acestea se adauga radiatiile naturale provenite din pereti, de la materiale de constructie - gresie, marmura, granit.

Ce noxe sunt in aerul din casa?

Formaldehide, derivati din benzen si alcool din vopsele, produse de intretinere a lemnului si de curatie, detergenti, cosmetice (de la sampoane si sapun, pana la lacul de unghii si cremele epilatoare, de la deodorante pana la aromele si uleiurile sintetice), fum de tigara si multe altele. Toate acestea ne dau dureri de cap, tulburari respiratorii, senzatie de oboseala, insomnie, dureri de stomac, accenteeaza alte afectiuni, produc si intretin alergii.

La acestea se adauga sursele de monoxid de carbon, de funingine si vapori de apa. Cauza: activitatile domestice din bucatarie, aburii din baie, sistemele de incalzire si altele.

Planta potrivita, la locul potrivit

Exista cel putin 38 de specii de plante recunoscute pentru proprietatea lor de a curata aerul din casa.

Frunzele absorb diferitele substante toxice, dar si vapori de apa si elimina oxigen. Agentii poluanti sunt transportati la radacina plantei si eliminati in pamant, unde microorganismele din sol le descopun, in elementele chimice componente.

Cele mai eficiente plante

- Yucca este una dintre cele mai eficiente plante pentru indepartarea impuritatilor din aer. Este si foarte decorativa prin aspectul ei exotic.

- Feriga este si ea o adevarata uzina de filtrare si curatare a aerului. Absoarbe eficient vaporii de apa si este mare amatoare de praf.

- Azaleea este foarte eficienta in eliminarea amoniacului, care se gaseste in toti degresantii si produsele de curatare, de unde se evapora in aerul din casa.

- Voalul miresei este o planta campion. Elimina mari cantitati de monoxind de carbon si alergeni. Se simte bine aproape in orice fel de mediu si are o singura pretentie, apa.

- Ficusul are pe langa aspect si calitatea de a neutraliza cele mai raspandite substante toxice din casa.

- Filodendronul este un burete pentru toxicele din aer. In plus este foarte potrivit pentru camerele calduroase si uscate, pentru ca are capacitatea de a mentine la valori normale si, implicit, agreabile pentru organsim, concentratia vaporilor de apa din aer.

- Iedera are marea calitate de a se simti bine in camere intunecoase si foarte intunecoase. Traieste practic cu o raza de lumina si multa apa. In plus, curata aerul cu o eficienta pe care oamenii si filtrele create de ei nu au atins-o.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#plante curata aer, #plante casa , #plante gradina