Ghid complet pentru cultura tomatelor. Totul despre plantarea rosiilor si ingrijirea lor

Advertorial
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 18:13
72320 citiri
Ghid complet pentru cultura tomatelor. Totul despre plantarea rosiilor si ingrijirea lor
Sursa foto: pexels.com

Le consumam pentru gustul savuros pe care il au, dar si pentru beneficiile pe care le ofera pentru sanatate. Foarte apreciate pentru continutul lor bogat in licopen, rosiile - caci despre ele este vorba, reprezinta ingredientele de nelipsit din bucataria intregii lumi. Desi le gasim cu usurinta pe rafturile supermarketurilor si in piete, multi dintre noi preferam sa consum rosii proaspete, din propria gradina. Astfel, cultivarea rosiilor a devenit o preocupare tot mai comuna in zilele noastre, din dorinta de a adopta o alimentatie bazata pe produse naturale.

Asadar, in acest articol discutam despre cultura tomatelor, mai exact despre plantarea acestora, precum si despre copilire, udare, stropire, palisare si alte operatiuni necesare pentru a obtine aceste fructe delicioase.

Plantarea rosiilor. Cand se sadesc rosiile

Daca vrei sa aflii cand se sadesc rosiile sau cand se planteaza rosiile de toamna, trebuie sa stii ca momentul cel mai oportun pentru a cultiva difera in functie de spatiul de plantare. Prin urmare, este necesar sa stabilesti de la inceput daca doresti sa realizezi cultura de tomate in spatii protejate (sere sau solarii), sau in aer liber (respectiv in camp sau in gradina).

Cand se planteaza rosiile in solar

Cultura toamatelor in spatiile protejate se realizeaza adesea in perioada cuprinsa intre 25 martie si 15 septembrie. Culturile de toamna se practica in doua sau trei cicluri, dupa caz, astfel putem vorbi despre doua etape de vegetatie, respectiv:

  • Ciclul I - care presupune semanarea inca din timpul lunilor de iarna (ianuarie, februarie) si plantarea la inceputul primaverii (in martie). In aceasta situatie, recoltarea poate avea loc in luna mai.
  • Ciclul II - in cazul caruia plantarea se face din luna iunie, iar recoltarea in august sau septembrie.
  • Ciclul intermediar - implica plantarea incepand cu luna mai si recoltarea in iulie.
  • Schema de plantare a rosiilor in solar

    Daca vrei sa te ocupi de cultivarea rosiilor in spatii protejate trebuie sa incepi pregatirea solariilor inca din toamna, dupa ce ai desfiintat cultura anterioara.

    Pentru inceput, e necesar sa montezi folia de polietilena si sa igienizezi zona. urmatoarea etapa importanta consta in pregatirea solului pentru a putea pune la punct ulterior schema de plantare pentru rosiile de solar. Toamna este momentul ideal pentru a efectua fertilizarea de baza a pamantului din spatiul protejat. Se poate folosi gunoi de grajd descompus sau semidescompus, la care se adauga si superfosfat sau fosfat de potasiu.

    Pe de alta parte, primavara trebuie sa te ocupi de dezinsectia solului, de fertilizarea acestuia si de ierbicidare. La final, modeleaza terenul pentru a putea infiinta cultura propriu-zisa de tomate.

    Lencoplant comercializeaza: seminte profesionale de legume, fertilizanti, ingrasaminte, biostimulatori, pesticide, produse de uz fitosanitar, echipamente pentru sere si solarii, substraturi de turba pentru flori si legume, tavi alveolare si alte accesorii.

    Perioada optima de plantare a semintelor de tomate este la inceputul lunii februarie. Pentru solar, se recomanda folosirea unor seminte speciale sau hibrizi specializati pentru cultura de sere. Schema de plantare a rosiilor in solar poate fi tip bloc sau tip tunel.

    Cand se planteaza rosiile in camp?

    Cum se planteaza rosiile in camp - aceasta este una dintre preocuparile agricultorilor care isi doresc o recolta bogata. Ei bine, specialistii recomanda ca aceasta etapa sa aiba loc atunci cand riscul brumelor tarzii a disparut si cand temperatura atinge 10-12 grade Celsius. De regula, plantarea tomatelor in camp, (deci, inclusiv plantarea rosiilor in gradina) se face in intervalul 15-25 aprilie. Plantarea se face manual cu lingura de plantat sau cu ajutorul unui plantator, iar adancimea de plantare este pana la prima frunza adevarata.

    Care este distanta de plantare a rosiilor?

    Aglomerarea plantelor pe o suprafata mica impiedica dezvoltarea fireasca a acestora si le fac mult mai vulnerabile in fata daunatorilor si a bolilor. De altfel, mai ales in gradinile familiale, disponirea rarefiata a plantelor are si un rol decorativ.

    In ceea ce priveste distanta de plantare a rosiilor, se recomanda un spatiu liber de minim 30-40 de cm intre plante.

    Cu ce se stropesc rosiile

    Exista o multime de daunatori care afecteaza cultura tomatelor. Insa, printre cele mai frecvente boli care pot sa apara la rosii este mana. Aceasta este cauzata de o ciuperca microscopica si, in formele violente, poate distruge complet cultura. Este important ca inca de la primele semne de boala, plantele sa fie tratatele cu un produs omologat din categoria tratamentelor chimice (fungicidelor).

    Udarea rosiilor

    Udarea rosiilor este un proces care nu trebuie neglijat daca ne dorim o recolta sanatoasa si bogata. Pasionatii de gradinarit stiu deja ca tulpinii tomatelor le este benefica lumina soarelui, dar radacinile au nevoie de un mediu umed pentru a se dezvolta. Iata, asadar, cateva secrete si sfaturi legate de udarea rosiilor:

  • Foloseste apa calduta pentru udarea plantelor, niciodata apa rece.
  • Indicat este ca udarea sa aiba loc dimineata devreme sau seara.
  • Udarea se face direct la radacina sau pe brazde, printre randuri; practic, apa trebuie sa curga in suvoaie subtiri, fara presiune, pana la saturarea substratului.
  • Pentru a preveni inmultirea ciupercilor, frunzisul trebuie evitat in timpul udarii.
  • In perioada de rasad, udarea rosiilor se face temeinic, o data la 5-7 zile.
  • In perioada de inmugurire, inflorire sau fructificare udarea se rareste; este suficienta o data la 9-12 zile.
  • Copilirea rosiilor

    Copilirea rosiilor este o etapa importanta care trebuie realizata pentru a evita pierderile de productie. Copilirea se executa mai ales in cazul rosiilor crescute in solar, dar si pentru cultura de tomate de gradina. Operatiunea in sine consta in inlaturarea lastarilor tineri de la baza tulpinei. Pentru copilirea rosiilor poti utiliza o foarfeca de gradina, dar in absenta sa procedura este posibila si cu ajutorul unghiilor.

    Copilii neindepartati de pe planta cresc riscul de aparitie a bolilor, afecteaza fructificarea si scade dimensiunile tomatelor din recolta.

    Palisarea rosiilor

    Palisarea rosiilor reprezinta o alta conditie esentiala pentru o productie buna. Tomatele din cultura au nevoie de sustinere pentru ca planta sa-si pastreze pozitia verticala. In plus, palisarea rosiilor favorizeaza patrunderea luminii la frunze, facilitand totodata accesul la recolta. Iata cateva variante pe care le poti folosi pentru legarea plantelor:

  • Cu tutori, fixati de preferinta odata cu plantarea rasadurilor, pentru a nu deranja radacina ulterior;
  • Cu spalieri si sarma, spalierii fixandu-se pe capetele randurilor din 5 in 5 metri, la aceeasi inaltime.
  • Soiuri de rosii

    Exista in jur de 4.000 de soiuri de rosii in intrega lume, insa in tara noastra se cultiva aproximativ 80 dintre acestea. In functie de nivelul de crestere, putem vorbi despre urmatoarele soiuri de rosii:

  • cu crestere determinata - dupa ce, pe tulpina principala (mai exact in apex) se formeaza o inflorescenta, cresterea tulpinii este stopata.
  • cu crestere nedeterminata - astfel de soiuri prezinta o tulpina principala care poseda in apex un mugure vegetativ, ce ii asigura o crestere continua.
  • Dupa perioada de vegetatie, soiurile de tomate se clasifica in:

  • soiuri timpurii (95-120 de zile)
  • soiuri semitarzii (120-130 de zile)
  • soiuri tarzii (peste 130 de zile)
  • Rosiile se numara printre acele alimente functionale pe care nutritionistii ne recomanda sa le consumam zilnic.

    Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
    Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
    Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
    Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
    Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
    Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
    #rosii, #crestere rosii, #ingrijire rosii , #plante