5 lucruri aparent insignifiante care stabilesc daca esti placut de ceilalti

Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 18:02
8699 citiri
5 lucruri aparent insignifiante care stabilesc daca esti placut de ceilalti

Toti cei care au fost populari macar la un moment dat - in scoala etc. - stiu cat de nedrept e sistemul. Totul tine de felul in care arati, de bani si de inca ceva cu care unii norocosi se nasc. Insa stiinta a descoperit ca mai exista cateva aspecte care influenteaza felul in care te percep cei din jur, unele de-a dreptul ciudate.

Exista cateva scurtaturi catre popularitate, unele la fel de bizare precum cele pe care le stii deja, conform Cracked.

Nu face favoruri celorlalti - Fa-i sa-ti faca ei tie

Te gandesti ca pentru a fi placut de o persoana ar trebui sa-i faci un favor. Sa preiei asupra ta o sarcina despre care stii ca o uraste, sa-i duci o ceasca de cafea atunci cand nu cere, lucruri marunte pe care milioane de de oameni le fac chiar in acest moment pentru a castiga simpatia cuiva. Chiar daca metoda da roade, efectul e doar pe termen scurt.

O abodare mai inteligenta este, potrivit mai multor studii, nu sa faci favoruri celorlalti, ci sa-i determini sa-ti faca ei tie. Ce trebuie sa-ti amintesti in acest caz este sa multumesti asa cum se cuvine si de nenumarate ori, astfel incat persoana in cauza sa ramana cu sentimentul ca ii esti datoare. Totul se bazeaza pe faptul ca oamenilor nu le place sa aiba sentimentul ca sunt datori, insa adora sa stie ca altii le sunt datori lor.

In timp ce a face un favor cuiva este repede uitat, mai ales de catre cel care beneficiaza de pe urma gestului, in capul celuilalt insa crescand dimensiunile faptei sale, o astfel de abordare, care are si un nume, respectiv efectul Ben Franklin, are efect pe termen mult mai lung si garantat, spun oamenii de stiinta, care au testat-o in cadrul mai multor studii.

E motivul pentru care Kramer, din Seinfeld, este atat de iubit, chiar daca intotdeauna ii golea frigiderul lui Jerry si imprumuta diverse lucruri.

Fii nepoliticos si egoist (in liceu)!

Toti cei care au vazut un film despre liceeni stiu ce rai pot fi adolescentii, mai ales cei foarte populari, care isi permit gesturi caracterizate de rautate pura. Ai zice ca popularitatea le permite sa faca gesturi iesite din comun, insa, in realitate, dupa cum au aratat studiile, tocmai aceste fapte pe care majoritatea celorlalti nu indraznesc sa le faca le aduc popularitatea. Bineinteles ca asta e valabil doar in aceasta perioada a vietii.

In mod interesant, chiar daca sunt agresati, jigniti etc., cei care sunt victime continua sa le faca favoruri si sa-i idolatrizeze uneori pe lideri.

A avea un comportament urat este un semn de incredere la aceasta varsta (si nu numai). Iar a-i jigni pe ceilalti te face sa pari un lider in ochii celorlalti.

Exista si liderii atat de preocupati de propria persoana, adevarati narcisisti, care nici nu sunt nevoiti sa faca rau celorlalti. Pur si simplu nu-i vad. Sunt prea preocupati de a-si zari imaginea in oglinzi, vitrine, geamuri pentru a mai vedea ceva in jurul lor.

Preocuparea excesiva fata de propria persoana este insa nestiuta de colegii lor, care o vad doar ca pe o dovada de putere, ei cred ca sunt ignorati cu buna stiinta de o persoana superioara.

Poarta haine de marca

Nu inseamna ca daca vei purta haine scumpe, apartinand designerilor celebri, oamenii vor avea brusc incredere in tine. Insa cu siguranta acestea au un efect, chiar daca nu cel la care te astepti. Stiinta a aratat ca o simpla eticheta la vedere, pe haine, face diferenta.

In cadrul unui studiu recent, o tanara a fost trimisa intr-un mall cu un chestionar pe care oamenii sa-l completeze. Deloc intamplator, in ziua in care a purtat o jacheta Tommy Hilfiger, cu eticheta vizibila, 54% dintre cei intalniti au fost de acord sa raspunda la intrebari. A doua zi, cand a purtat aceeasi jacheta, insa fara eticheta, doar 13% dintre cei intalniti au convenit sa completeze chestionarul.

In cadrul unui alt studiu, cand subiectii au purtat haine "de firma" au reusit sa stranga de doua ori mai multi bani din donatii decat cand au purtat haine fara etichete la vedere.

Chiar si la interviurile de angajare cei care poarta haine etichetate cu un nume de designer celebru sunt judecati ca fiind mai de incredere, mai potriviti pentru job, iar salariul oferit este cu 9% mai mare. Studiul a aratat ca de fiecare data eticheta a castigat.

Concluziile cercetatorilor: nu e vorba numai de faptul ca eticheta ne face sa parem mai instariti sau stilati, ci de faptul ca cei care ne privesc ne considera mai de incredere.

In lipsa unui penaj frumos, catre transmite starea de sanatate celorlalte pasari, in lipsa blanii etc., hainele transmit un mesaj. Stim ca hainele create de designerii celebri sunt de calitate, iar atunci cand cineva le alege, e o dovada in plus ca a gandit bine. Avem incredere in cei care gandesc bine, asa ca intotdeauna cei care se imbraca astfel sunt preferati.

Prieteni aratosi pe Facebook

Dintr-un mic site, Facebook a ajuns o retea sociala imensa. E atat de mare incat esti considerat suspicios daca nu ai un profil acolo. Interesant la Facebook este faptul ca nu vezi doar fotografiile celui pe al carui profil intri, ci si pe cele ale prietenilor sai, ceea ce in viata reala nu se poate. De altfel cu ce te-ar ajuta daca o persoana nou intalnita ar sti cum arata prietenii tai?

Cu mult mai mult decat ai crede, daca prietenii tai au chipurile potrivite. Pentru a testa aceasta teorie, cercetatorii au pus la cale un experiment. Au luat doua persoane cu infatisare comuna si le-au facut cate doua conturi pe Facebook. Unul in care prietenii erau aratosi si un altul cu fotografii cu oameni nu tocmai frumosi. Au intrebat apoi subiectii, carora li s-a aratat unul din cele doua conturi, daca vor sau nu sa cunoasca persoana in cauza.

S-a observat ca sansele de a dori sa il cunoasca erau cu 20% mai mari daca vazusera contul cu fotografiile prietenilor aratosi. Cumva, in mintea subiectilor, se contura ideea ca daca persoana respectiva face parte din acel grup elitist are si ea aceleasi caracteristici. Frumusetea prietenilor era extinsa si la nivelul sau. In plus, nimanui nu-i strica sa intre in asa un cerc de oameni frumosi, au concluzionat oamenii de stiinta care au realizat studiul.

Fa-te de ras in public

Investim o gramada de timp, bani si energie in a nu parea stupizi in ochii celorlalti, cand, in realitate, o situatie in care aratam public ce prost ne simtim, cat de stanjeniti suntem, nu face decat sa ne aduca un bun capital de imagine. Brusc, intr-o astfel de situatie cei din jur tind sa ne vada ca pe niste persoane mai bune.

Aversiunea generala catre umilinta in public este cheia in acesta situatie, scurtatura catre popularitate, dupa cum a aratat un studiu recent.

In cadrul experimentului realizat la Universitatea Berkeley, au fost filmati subiecti care descriau o situatie jenanta prin care trecusera. Cei care vizionau imaginile au fost pusi sa noteze cat de simpatica era persoana in cauza. S-a dovedit ca povestitorii care trecusera prin cele mai umilitoare situatii au fost cotati ca fiind cei mai placuti.

Exista insa si situatii in care efectul sa fie pe dos. Atunci cand povestitorul isi pastra un chip calm, rece, sobru, lipsit de expresie, chiar daca povestea o experienta stanjenitoare pentru el, era considerat egoist, nedemn de incredere.

In mintea noastra, o persoana care este vizibil stanjenita este catalogata "buna" pentru ca stim, inconstient, ca se va purta frumos cu ceilalti, tocmai pentru a nu-i face sa treaca printr-o situatie similara.

Asa ca, la urmatoarea intalnire, fa-te de ras si sufera sincer pentru asta. Ai grija, insa, sa treci prin episodul stanjenitor inainte de a intra in dormitor si nu dupa, cand s-ar putea sa nu mai conteze la fel de mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sfaturi relatii bune, #sfaturi imagine buna, #trucuri castigare popularitate, #sfaturi popularitate psihologi , #prieteni