De ce te ingrasa prietenii tai?

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 18:07
1747 citiri
De ce te ingrasa prietenii tai?
Foto: Tracyhurst

Reteaua de prieteni te mentine sanatos, insa te poate si imbolnavi, in functie de cum se prezinta: te-ai gandit vreodata cat de mult te influenteaza obiceiurile bune sau proaste ale prietenilor si ale familiei?

Dar, mai ales, cum faci ca o retea sociala, fie ea chiar si online, sa functioneze in beneficiul sanatatii tale? In ceea ce priveste relatiile in viata reala, studiile au aratat de multa vreme ca obiceiurile nesanatoase sunt contagioase, arata New York Times.

Profesorul Nicholas Christakis de la Universitatea Harvard a demonstrat, inca din 2007, ca obezitatea este contagioasa: spre exemplu, daca ai un prieten obez, ai cu 57% sanse mai mari sa fii la randul tau obez. Mai mult, studiile arata ca influenta vine chiar si prin intermediul prietenilor care nu iti sunt foarte apropiati, ci doar cunostinte.

Cercetatorii au incercat sa inteleaga cum si alte comportamente ale prietenilor ne influenteaza sanatatea, in special consumul de droguri si lipsa somnului, in cazul adolescentilor.

Profesorii de la Harvard au publicat o carte care arata exact modul in care retelele sociale ne influenteaza sanatatea, dar si modul in care pot fi folosite pentru a ne imbunatati viata: "Conectati: Puterea suprinzatoare a retelelor sociale si modul in care ne influenteaza viata".

Paradoxul prietenilor, folosit pentru a preveni epidemiile

Deja se stie ca sprijinul social este extrem de important in cazul persoanelor care incearca sa piarda in greutate, sa se lase de fumat sau chiar sa se tina de un program de exercitii fizice. Mai mult, un grup de prieteni buni care te incurajeaza este esential pentru a tine departe depresia sau alte boli ale psihicului.

Insa exista si metode prin care poti folosi retelele sociale in interesul tau. In primul rand, trebuie identificate persoanele care petrec cel mai mult timp impreuna cu altii - acestia sunt punctele de conexiune, sunt cei care sunt expusi la microbi si pot contracta boli contagioase, precum gripa. Daca aceste persoane sunt identificate la timp si vaccinate sau tratate, epidemiile pot fi prevenite.

Acesta este asa-zisul "paradox al prietenului", intemeiat pe ideea ca intotdeauna vei avea ca prieten o persoana mai populara decat tine, care are un grup social mai mare. Metoda a fost folosita cu succes printre studentii de la Harvard, pentru a monitoriza raspandirea gripei, iar cercetatorii cred ca poate fi folosita si pentru cresterea in greutate sau pentru fumat.

Organizarea retelei sociale te ajuta sa faci progrese

Prietenii ne ajuta si prin modul in care sunt organizati ca retea, arata studiul. Mai precis, daca ai o retea compartimentata, acest lucru te ajuta cand vrei sa slabesti sau sa te lasi de fumat.

Profesorul Damon Centola, profesor la Massachusetts Institute of Technology, a realizat un experiment in care a inclus peste 1.500 de persoane. Acesta a realizat un forum la care aveau acces participantii si i-a asociat la doua forme de retele sociale: una organizata sub forma unor grupuri de vecini, iar alta sub forma de retea sociala informala.

S-a constatat ca reteaua sociala organizata sub forma de grupuri a reusit cel mai bine sa-i mobilizeze pe participantii la forum si in acelasi mod se pot mobiliza si prietenii si familia pentru a-i ajuta pe cei dragi sa aiba un stil de viata sanatos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#prieteni sanatate, #prieteni influenta sanatate , #prieteni