Stii sa vorbesti, dar stii si sa asculti?

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 12:24
4107 citiri
Stii sa vorbesti, dar stii si sa asculti?
Foto: wordpress.com

Deseori ne miram de faptul ca desi stapanim tehnicile de comunicare si stim sa ne argumentam foarte clar opiniile, rezultatele nu sunt cele scontate. Ne intelegem greu cu prietenii si colegii iar de multe ori ajungem sa ne certam cu ei si sa rupem relatiile in mod, aparent, inexplicabil.

De ce ni se intampla asta? Pentru ca nu stim sa il ascultam si pe celalalt, raspunde Dr. David Burns specialist in managementul relatiilor, citat de The Telegraph.

"O comunicare defectuoasa presupune o atitudine gresita fata de partenerul de dialog. Mai precis il tratezi din start pe cel din fata ta ca pe un adversar si privesti ceea ce ar trebui sa fie un parteneriat ca pe o competitie", explica acesta.

Dr. Burns ne prezinta o lista de greseli de comunicare pe care obisnuim sa le facem, mai ales atunci cand suntem foarte nervosi, greseli pe care ar trebui sa le evitam daca vrem sa avem relatii de succes.

Care sunt aceste greseli?

Insisti continuu ca numai tu ai dreptate.

Esti convins ca de vina pentru problema creata este doar celalalt.

Refuzi sa admiti ca si tu poti avea defecte sau poti gresi.

Te victimizezi, acuzandu-l pe celalalt de atitudini dictatoriale.

Folosesti un limbaj violent si agresiv pentru a-l pune pe celalalt in inferioritate.

Reactionezi la critici tot cu critici, escalandand conflictul.

Iti ataci partenerul sub centura, de exemplu pe teme personale.

Schimbi subiectul daca nu iti convine si reamintesti vechile neintelegeri.

Adopti o atitudine mult prea defensiva, luand totul asupra ta.

Te plangi ca ai incercat tot posibilul dar nicio solutie nu a mers.

Negi ca problema te afecteaza desi esti foarte suparat din cauza ei.

In loc sa asculti ce spune celalalt, te apuci sa ii dai sfaturi sau sa il ajuti cu de-a sila.

Refuzi sa spui ce crezi, te astepti ca celalalt sa stie ce simti tu.

Refuzi sa comunici si iesi trandind usa.

Invata sa asculti

Dr. Burns spune ca cei care se regasesc in multe din situatiile prezentate mai sus ar trebui sa invete in primul rand sa asculte.

"Empatia este prima caracteristica a unei bune comunicari. Trebuie sa fim mai atenti si la punctul de vedere al celuilalt, sa ne punem in pielea lui", explica el.

In al doilea rand, trebuie sa invatam sa ne exprimam corect sentimentele. In loc sa tinem in noi si sa negam ca ceva anume ne afecteaza sau dimpotriva, sa ii aruncam celuilalt in fata tot ce simtim adoptand o atitudine agresiva, ar trebui sa spunem deschis ce credem si simtim, dar pe un ton linistit si convingator.

Nu in ultimul rand, ar fi bine sa invatam sa ii tratam pe cei din jur cu respect, amabilitate si bunavointa chiar daca ne simtim pe moment frustrati sau chiar foarte afectati in amorul propriu. In fond, sunt prietenii nostri, noi i-am ales, sau sunt colegii de serviciu alaturi de care ne petrecem cea mai mare parte a zilei.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#comunicare proasta, #greseli comunicare, #relatii prietenie, #relatii serviciu , #prieteni