5 motive pentru care visezi

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 07:00
4933 citiri
5 motive pentru care visezi

Unele persoane isi amintesc adesea visele, si in detaliu, altele nu isi amintesc nimic, unele viseaza in alb si negru, cele mai multe in culori, dar numitorul comun este acela ca toata lumea viseaza, pe parcursul intregii vieti.

Expertii inca mai dezbat asupra intrebarii: "De ce visam?". Cei mai multi sunt de parere ca acest fenomen are loc pentru a ajuta organismul cu odihna, reparare (a celulelor), si intinerire. Altii sunt de parere ca oamenii viseaza din motive psihologice - pentru a reexamina evenimentele traite pe parcursul zilei, pentru a reduce stresul si pentru a oferi putina libertate emotiilor stapanite, refulate.

Potrivit How Stuff Works, iata cinci dintre cele mai acceptate motive pentru care visam.

1. Pentru a compensa

Visele nu sunt atat de abstracte pe cat ai putea crede. Parerea lui Carl Jung era ca pana si visele cele mai bogate in fantezie sunt metode de compensare pentru evenimente traite in stare de trezie. Spre exemplu, o persoana care este nefericita in starea de veghe poate avea vise de-a dreptul incantatoare, pentru a compensa si pentru ca psihicul si sufletul sa nu fie cuprinse de o disperare profunda.

Pe de alta parte, o persoana care are succes pe toate planurile poate avea vise in care traieste esecuri sau infrangeri, spre a compensa puterea si invincibilitatea pe care le simte in starea de veghe.

Totodata, Jung sugera ca visele pot reflecta parti nedezvoltate ale personalitatii.

2. Pentru a depasi anumite situatii grele

Atunci cand o persoana trece prin momente stresante, visele se schimba semnificativ, putand reflecta trairile interioare. Prin crearea unor imagini si simboluri legate de problemele care te framanta, visele te pot ajuta sa le depasesti si sa faci fata mai usor provocarilor.

Profesorul de psihiatrie Ernest Hartmann considera ca visele sunt influentate de anumite emotii, cum ar fi stresul sau grijile.

3. Pentru procesarea informatiilor si memorare

Faptul ca somnul este fundamental pentru o functionare buna a creierului si a memoriei este deja stiut si sprijinit de numeroase cercetari. Insa, unele studii sugereaza chiar ca un factor-cheie in consolidarea memoriei consta in visele avute.

Cele mai multe vise includ evenimente si intamplari recent traite, acest tip de vise putand fi un mod in care creierul proceseaza informatiile si isi organizeaza stimulii primiti pe parcursul zilei. Iar dupa ce amintirile de peste zi au fost consolidate de vise, creierul are sansa de a se reimprospata.

4. Pentru a gasi solutii

De asemenea, si atunci cand ai o problema visele te-ar putea scoate din incurcatura deoarece ajuta la organizarea si consolidarea amintirilor, ori o solutie este de obicei cautata pe baza amintirilor, a memoriei, a experientei. Unii cercetatori sunt de parere chiar ca, in timpul somnului, creierul continua sa analizeze situatia si sa caute raspunsuri.

5. Pentru a da liber unor dorinte inabusite

Probabil ai remarcat ca visele tale te implica intotdeauna. Visele sunt egocentrice, reflectand de regula unele dintre cele mai adanci dorinte sau ingrijorari. Sigmund Freud a sugerat chiar ca visele sunt rezultatul direct al emotiilor reprimate, si pot reprezenta ganduri, dorinte si pofte care nu au fost constientizate.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Vise cauze, #visat, #despre vise, #motive visat, #motive aparitie vise, #motive pentru care visezi, #vise semnificatie , #psihologi