Ce au in comun dezinfectarea mainilor, tigarile si rezolvarea problemelor?

Autor: Georgeta Dendrino - coach si trainer
Sambata, 18 Aprilie 2020, ora 14:00
18105 citiri

Ignaz Semmelweis a fost un cercetator maghiar considerat pionierul procedurilor antiseptice. La mijlocul secolului 19, acesta a observat ca in cazul femeilor care nasteau cu moase nou-nascutii aveau sanse mult mai mari de supravietuire.

In schimb, in spitale, medicii obstetricieni, care erau doar barbati la acea vreme, nu se spalau pe maini inainte de operatie, trecand astfel nedezinfectati de la o operatie la alta. Acest fapt in aparenta minor cauza moartea multor copii la nastere.

Semmelweis a atras atentia medicilor asupra necesitatii dezinfectarii mainilor. Toti au fost revoltati in asa masura incat l-au marginalizat, defaimat, chiar si sotia lui l-a parasit. A facut o cadere nervoasa, a fost internat intr-un azil de nebuni, a fost batut si a murit la cateva zile de la internare.

Medicii, cei care aveau studii de specialitate, cei care salvau vieti, nu au acceptat ca exista si un alt mod de a face lucrurile. Propriile cunostinte le-au ecranat mintea, credintele lor au fost si limitarile lor.

Voi da un alt exemplu:

La inceputul secolului 20, tigarile erau un atribut masculin. Era considerat vulgar pentru o femeie sa fumeze. Cu toate acestea, tigarile au fost folosite in secolul trecut ca mijloc de emancipare a femeii, ca simbol al independentei, al libertatii de afirmare a acesteia. Marele contributor la aceasta schimbare a fost nepotul lui Freud, Edward Bernays, adesea denumit "parintele relatiilor publice".

In 1930, Bernays a promovat tigarile ca fiind mijloace de alinare a durerii gatului si de subtiere a taliei (recomand aici filmul A Century of Self).

Sa ne uitam la un alt fapt: cand avem o problema, noi, europenii, facem o sedinta de lucru pentru a gasi solutii. Competenta de "rezolvare de probleme" este una foarte apreciata de companii.

Japonezii, in schimb, se aduna si petrec mult timp ca sa defineasca toate perspectivele unei probleme. Calitatea definirii problemei este esentiala pentru ei, in timp ce rapiditatea rezolvarii este ceea ce ne intereseaza pe noi, in Vest.

Toate acestea sunt exemple de modele mentale; unele ne-au facut sa evoluam, altele ne-au incetinit.

Modelele mentale sunt reprezentarile pe care fiecare dintre noi le are despre lumea inconjuratoare. Lumea este extrem de complexa, iar pentru a o putea intelege, a putea functiona si a-i da niste sensuri, am avut nevoie sa punem ordine in ea, sa stabilim niste principii, categorii. Asa s-au format modelele noastre mentale. Ele ne ajuta enorm, insa, la fel ca in cazul lui Ignaz Semmelweisz, ne pot si impiedica sa evoluam.

Daca ne gandim la ce se intampla in multe companii mari inainte de aceasta criza, putem spune ca foarte multi oameni erau total nemultumiti. Un studiu din 2018 arata ca doar 34% dintre angajatii din USA erau "engaged", ceilalti fiind demotivati. Am auzit foarte des oameni spunand ca nu mai pot, nu se simt apreciati, sunt foarte stresati, intrau in acel burnout, ardeau parca in interiorul companiilor si in interiorul lor insisi.

Cei mai multi oameni visau (viseaza inca?) sa devina propriul sef, sa aiba propria companie, daca se poate cu riscuri mici, putini oameni si bani multi. Sigur, cativa reuseau, procentul era mic insa.

Si, totusi, daca ne uitam la rece, companiile mari sunt cele care produc cele mai multe locuri de munca, cele care au sustinut ani intregi dezvoltarea oamenilor, au adus bani din taxe, impozite catre stat, au contribuit la un nivel de trai mai bun.

Cred ca ne trebuie o schimbare de perspectiva aici, o repozitionare. Inainte de a ne uita la schimarea companiilor, propun sa ne uitam la o rafinare a propriilor modele mentale. As incepe cu ceva simplu, pentru exercitiu.

Sa luam, de exemplu, weekendul in perioada starii de urgenta. Cred ca este o ocazie buna acum de a iesi din felul in care ne petreceam timpul liber. In mod obisnuit, in weekend mergeam la mall, in parc, la cumparaturi, la restaurant, la terasa, la club, la parinti, eram in afara casei noastre. Incercam parca sa traim cat mai mult, sa indesam in cele 48 de ore cat mai multe activitati. Sa fim cu alti oameni, in exteriorul casei, in exteriorul nostru.

Acum, e nevoie sa ne folosim creativitatea pentru a iesi din propriile modele mentale legate de cum ne petrecem sfarsitul de saptamana, sa ne lasam deoparte certitudinile, tiparele.

Imi imaginez ca aceste modele mentale pe care le avem despre cum e weekendul nostru au format un puzzle. Ne placea de el, era constructul mintii noastre, desigur. Acum, insa, e timpul sa desfacem puzzle-ul in piese mici, sa adaugam sau sa scoatem unele piese si sa formam alt puzzle.

Acest exercitiu cere deschidere catre a incerca ceva nou. Putem fi cu ceilalti la telefon, online; puteam sa bem ceva impreuna online, sa vedem un film la noi acasa. Dar, cel mai important, acum, este ca suntem in interiorul nostru, volens nolens. E un loc bun, totusi, e timpul sa ne imprietenim si cu noi.

Poate veti spune: stiu asta, nimic nou. Da, intrebarea pe care va invit sa v-o puneti insa este: oare traiesti conform cu ceea ce stii? Cat de mult implementezi? Mintea ne joaca feste si ne da ganduri distructive, ganduri care sa impiedice noile abordari.

De asemenea, probabil ca unii vor spune: asta nu functioneaza pentru mine. Cum ar fi sa spunem: Cum as putea face ca asta sa mearga si la mine? Poti sa iti educi mintea sa caute conexiuni noi, sa accepte alte cai de a face ceva.

Daca noi credem ca suntem intr-un fel, ca le stim pe toate, si nu lasam o mica deschidere ca sa intre lumina, daca nu punem sub semn de intrebare modelele noastre mentale (care poate ca ne-au slujit bine o vreme, dar timpurile sunt altele acum), nu vom schimba nimic la noi.

Georgeta Dendrino este vicepresedinte global al Professional Women's Network, membra a boardului Asociatiei pentru Valori in Educatie, director general si actionar al Interact Business Communication. Lider experimentat, cu istoric demonstrat al activitatii in industria de formare profesionala si coaching, a fost business coach pentru Cartier Women's Initiative Awards, avand experienta in dezvoltarea managementului executiv, imbunatatirea performantei, dezvoltarea carierei, consultanta in Resurse Umane si dezvoltare de stategii de afaceri. Este antreprenor si absolventa a Executive Master in Coaching and Consulting for Change la Insead, in Franta. Este pasionata de scris, dezvoltare personala si profesionala, mentorat, coaching pentru managementul executiv, educatie si leadership.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modele mentale, #istoric dezinfectare maini, #schimbare comportament , #psihologi