Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce este tulburarea bipolara si cum se manifesta?

Advertorial
Luni, 03 Februarie 2020, ora 16:28
13298 citiri
Ce este tulburarea bipolara si cum se manifesta?

Tulburarea bipolara este o boala psihica grava. Persoanele care sufera de tulburare bipolara experimenteaza numeroase neplaceri si fluctuatii sentimentale majore. Uneori, cei afectati se simt foarte deprimati, apoi din nou sunt euforici, excitati, hiperactivi si se supraestimeaza.

Simptome: alternanta dintre simptomele depresive si fazele elulatiei exagerate, comportamentul la risc, megalomania, halucinatiile ocazionale

La fel ca depresia, tulburarea bipolara este una dintre asa-numitele tulburari ale dispozitiei. Aceasta inseamna ca afecteaza sentimentele celor afectati. Acestia au schimbari puternice de dispozitie, pentru care nu exista de obicei un declansator extern.

Fazele maniacale sau starile de euforie, energia si stima de sine se schimba brusc in faze depresive in care cei afectati sunt deprimati si fara control. Prin urmare, tulburarea bipolara este denumita in mod clasic depresie maniacala.

Tulburarea bipolara: diferitele forme

In tulburarea bipolara, fazele maniei si depresiei alterneaza. La unii pacienti, cu toate acestea, pot exista cateva luni sau chiar ani intre episoadele depresive si maniacale. Intre timp, starea lor de spirit este echilibrata.

Aproximativ 20 la suta dintre cei afectati au experiente exclusiv maniacale si fara faze depresive.

Tulburarea bipolara se imparte in urmatoarele forme:

- Tulburarea bipolara I: alternarea fazelor depresive si maniacale;

- Tulburare bipolara II: alterneaza faze depresive si doar usor maniacale (hipomanice);

- Cyclothymia: alterneaza fazele depresive si maniacale intr-o forma foarte usoara.

Tulburare bipolara: simptome

La mai mult de jumatate din pacientii maniaco-depresivi, boala incepe cu o faza depresiva. Doar in etapa urmatoare apar faze maniacale sau hipomaniacale (usor maniacale).

Simptome in faza depresiva

In fazele depresive, tabloul clinic seamana cu depresia. Principalele simptome includ apoi:

- Stare de deprimare;

- Pierderea interesului pentru lucrurile placute;

- Neatentie;

- Dificultate de somn, in special cu dificultati de a dormi in a doua jumatate a noptii;

- Dificultate de concentrare si de gandire;

- Vinovatie;

- Lipsa increderii in sine;

- Ganduri de sinucidere.

Simptome externe

Expresiile faciale tind sa fie rigide si fara expresie in timpul unei perioade depresive. Cei afectati, de obicei, vorbesc incet, iar raspunsurile lor par lipsite de viata.

Simptome fizice

Simptomele fizice pot aparea si in faza depresiva. Pofta de mancare scade si multi suferinzi pierd in greutate semnificativ. Unii simt durere in diferite parti ale corpului.

Simptomele comune sunt lipsa respiratiei, probleme cardiace, probleme cu stomacul si intestinele, precum si ameteli, cefalee si disfunctie erectila.

Tulburare bipolara: simptome in faza maniacala

In fazele maniei, starea de spirit anterior deprimata se schimba complet. Aceasta faza nu este intotdeauna usor de recunoscut la inceput. Adesea, cei afectati sunt initial mai activi si pozitivi decat in faza depresiva. Aceasta forma de manie usoara poate fi prezenta mult timp.

Buna dispozitie poate lua si proportii extreme. Fara cauza, persoanele in faza maniacala sunt exagerat de vesele sau chiar iritabile.

Semnele tipice sunt hiperactivitatea, necesitatea scazuta de somn si nevoia crescuta de a vorbi.

Aceasta afectiune se trateaza foarte bine in cabinetul psihoterapeutului, cu vointa din partea persoanei afectate.

Este important ca pacientii care sufera de tulburare bipolara sa ceara ajutorul specialistului si sa fie sustinut de prieteni si familie pentru a face fata acestei afectiuni.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#tulburare bipolara , #psihologi