ABC-ul fricii de a ramane singur. Cum si de ce apare, cine sunt cei expusi. Poate fi vindecata?

Duminica, 23 Iulie 2017, ora 15:59
22119 citiri
ABC-ul fricii de a ramane singur. Cum si de ce apare, cine sunt cei expusi. Poate fi vindecata?
Foto: Arhiva Pixabay

Teama de a ramane singur, de a fi abandonat, este una dintre cele mai timpurii emotii. De la nastere suntem dependenti de cei din jur, iar fara grija semenilor nu am putea supravietui. Totusi, in timp, aceasta teama se rafineaza, capata diferite forme.

Exista ideea conform careia persoanele introvertite cauta singuratatea si se feresc de compania altor oameni. Eu o consider o abordare simplista; o mai mare nevoie de solitudine nu este sinonima cu dorinta de a nu avea deloc relatii sociale. Nevoia de CONECTARE, precum si sentimentul de apartenenta, a faptului ca si tu CONTEZI, sunt nevoi general umane, fundamentale.

Manifestarea acestor emotii este data de intensitatea cu care sunt resimtite. Pot fi activate si alte frici, comportamentele in raport cu cei din jur pot varia de la o submisivitate evidenta pana la agresivitate si respingerea cu buna stiinta a celor apropiati.

Acest ultim comportament poate parea paradoxal, dar logica lui se bazeaza pe o atitudine de felul: "stiu ca ma veti abandona (rani, parasi), atunci o sa va resping eu primul".

O alta manifestare a aceste temeri (frica ca tu oricum nu contezi) sta si la baza geloziei. De cele mai multe ori gelozia nu are legatura cu comportamentul manifest al partenerului, ci cu cel potential. In acest context este vorba despre o frica din interiorul individului, proiectata asupra partenerului.

La copii poate duce la aparitia anumitor tulburari (tulburarea reactiva de atasament, diferite fobii, depresie, ADD) sau forme mai usoare, dar care pe termen lung sunt foarte nocive, comportamente de atragere a atentiei negative sau retragere in sine, evitand contactul cu cei din jur.

Expuse la teama de singuratate sunt toate persoanele care percep interactiunea cu semenii, la momentul formarii lor, ca fiind insuficienta, neautentica si fara consistenta.

Originile ei

In copilarie, mai exact in primii 10 ani, suntem expusi la majoritatea experientelor dintr-o viata, stabilim cine suntem noi, lumea, cum sunt barbatii si femeile, cum ne putem raporta la mediu si cum putem face fata problemelor. Totusi, nu trebuie uitat ca orice copil este un foarte bun observator, dar modul in care interpreteaza si intelege lasa mult de dorit.

Nu are o vedere de ansamblu asupra situatiilor de viata, nu opereaza cu concepte abstracte, este egocentric - toate acestea duc la o interpretare defectuoasa.

Daca individul, pe perioada anilor sai formativi, va resimti ca nu are relatii solide si autentice cu adultii din jurul sau, daca vor lipsi sentimentele de apartenenta si de valoare personala, acesta nu va putea dezvolta curaj in fata provocarilor vietii.

Este extrem de important de retinut ca fiecare individ are o viziune unica subiectiva asupra vietii. Astfel, el va decide ce va face cu evenimentele si experientele pe care le traieste.

Te poti vindeca? Cum recapeti controlul

Este necesara o revizuire a valorilor de baza, a credintelor despre lume, viata si EU.

Este simplu de spus "trebuie sa ai incredere in tine", "uite altii pot", "si tu ai multe calitati", daca acestea nu sunt simtite si de cel in cauza. Poate, constient, este de acord, dar este important sa si simta toate acestea.

A cauta valoarea personala, a invata cum sa te evaluezi pozitiv, cum sa construiesti relatii sociale autentice poate fi de mare ajutor.

Totusi, de cele mai multe ori procesele de introspectie, autoterapie, automotivare sunt ineficiente sau sunt superficiale, fondul ramanand acelasi. Este necesara intrarea unui proces de psihoterapie pentru a genera sansele unei schimbari reale.

Mind Education Health
George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian

Lucreaza in practica privata in Bucuresti, oferind psihoterapie si consiliere adolescentilor si adultilor, pe teme ce tin de spectrul clinic (depresii, stari anxioase, atacuri de panica, OCD), dar si pentru evenimente curente de viata (doliu, divort, pierderea locului de munca, aparitia unui nou membru in familie). (www.animaetanimus.ro)

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Teama de singuratate si abandon, #teama abandon explicatii, #teama abandon psiholog, #teama singuratate explicatie psihoterapeut, #psiholog George Chiriacescu , #psihologi