Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Anxietatea, teama de nimic concret

Miercuri, 03 Septembrie 2014, ora 15:26
24440 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Anxietatea, teama de nimic concret
Foto: Arhiva personala

Auzim adesea despre anumite persoane ca sunt anxioase. Anxietatea este o teama, o ingrijorare permanenta despre eventuale pericole pe care le poate aduce viitorul, pericole carora este dificil sa le facem fata. Pe scurt, este o frica, o stare permanenta de ingrijorare despre nimic concret.

Pentru a ne intelege anxietatea este important sa identificam care ne sunt fricile. In general, frica este o emotie care ne transmite mesajul "esti in pericol, ti se va intampla ceva rau". In acest caz, frica este o emotie care ne poate incurca, dar ne poate si ajuta.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Ce ne tradeaza imaginea de sine

Ne incurca pentru ca ne poate face sa ne restrangem actiunile, sa ne supraprotejam, evitand din ce in ce mai multe situatii si relatii sociale, chiar pana la izolare. Pe de alta parte, este o emotie constructiva care ne face sa fim mai precauti, sa incercam sa anticipam, sa construim scenarii despre ceea ce ni s-ar putea intampla si sa gasim eventuale solutii, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

In cazul anxietatii, apare un complex de emotii foarte intense: frica, iritabilitate, ingrijorare, neliniste si se refera in general la sanatate, bani, familie, munca, activitatile cotidiene, diverse sarcini si responsabilitati - unele chiar minore, cum ar fi reparatul masinii, intarzierea la intalniri, diverse probleme domestice.

Acestea ne influenteaza comportamentul si actiunile si, adesea, sanatatea fizica, avand dificultati in concetrare, oboseala, lipsa somnului si tensiune musculara, maini reci, transpiratie, greata, senzatia de "nod in gat", tulburare de deglutitie si gura uscata.

De unde stim ca temerile si ingrijorarile pe care le simtim reprezinta anxietatea

De obicei, oamenii simt o teama in fata anumitor provocari ale vietii, cum ar fi un examen, cand asteapta rezultatele unor teste medicale, testari sau interviuri - aceasta este o situatie normala. Incercam sa o acceptam, sa o controlam si sa mergem mai departe. Anxietatea, insa, este o teama generalizata si afecteaza in mod profund viata celui care o traieste, fiind o reactie mult exagerata, peste ceea ce este considerata reactie normala.

Stim ca este vorba despre anxietate si nu de o ingrijorare obisnuita pentru ca, in cazul anxietatii, ingrijorarea si fricile sunt generale, dureaza mai mult de sase luni, sunt despre tot, nu despre ceva specific, sunt nerealiste si disproportionate fata de ceea ce este de asteptat intr-o anumita situatie. Cei care sufera de anxietate se asteapta intotdeauna la suferinte foarte mari, la dezastre.

Anxietatea este o solutie. Apare atunci cand credem ca nu avem suficiente resurse pentru a face fata vietii, ne temem de ea si incepem sa ne protejam ridicand "ziduri de aparare" fundamentate pe diverse frici.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: De ce aleg unii izolarea - Socializarea se invata?

Anxietatea este un simptom care apre adesea in cazul fobiilor, atacurilor de panica, tulburarii obsesiv-compulsive, tulburarii de stres post-traumatic. Poate lua forme de anxietate sociala (care este teama de a nu fi judecati de altii, umiliti sau jigniti in public), anxietatea de separare (care apare la copiii mici cand simt teama de a nu fi separati de o persoana importanta, cum este mama, sau de un loc in care se simt in siguranta).

Anxietate sau depresie?

Anxietatea se deosebeste de depresie. Depresia este despre trecut, este o tristete profunda, o renuntare, pentru ca cel care o traieste nu mai vede nicio solutie. Anxietatea este ingrijorarea si frica despre ceea ce ar putea aduce viitorul.

Anxietatea generalizata nu trece de la sine; este recomandat sa se lucreze cu un specialist pentru a se identifica continutul fricilor, ingrijorarilor, cauzele acestora si resursele pe care persoana le are si pe care le poate folosi in cazul unor eventuale dificultati de viata.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet Servicii Psihologice

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Cum se manifesta anxietatea, #deosebiri anxietate depresie, #anxietate psiholog tratament, #anxietate simptome, #anxietate psihoterapeut Mihaela Oancea , #psihologi