Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Dependenta de substante (alcool, droguri)

Joi, 20 Martie 2014, ora 11:00
11241 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Dependenta de substante (alcool, droguri)
Foto: Arhiva personala

Cu totii ne confruntam cu situatii dificile in viata de zi cu zi pe care incercam sa le gestionam cat de bine putem. In general, cand oamenii iau decizii sau descopera solutii, acestea sunt cele mai bune pe care le pot gasi in acel moment, in contextul dat, cu experienta acumulata.

Adesea, privind in urma, ne putem gandi ca am fi facut altfel, ca nu a fost cea mai buna solutie sau decizie. Ceea ce uitam este ca, in acel moment, nu aveam experienta si cunostintele pe care le avem in momentul in care privim in urma, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Despre timiditate

Efectele nevazute ale unor astfel de ganduri sunt scaderea increderii in noi si in capacitatea noastra de a face fata cu succes vietii. Incepem sa suferim pentru ceea ce credem ca nu putem sa facem, devenim timizi, iritati, ne izolam si este posibil ca durerea sa devina atat de acuta incat sa nu mai vrem sa o simtim. Adesea, multe persoane recurg la abuzul de substanta: alcool, droguri, fumat.

La inceput poate doar pentru a experimenta. Daca acest "a experiementa" vine pe un fond sensibil emotional este probabil sa se ajunga treptat la consum regulat, pentru ca simtim ca "ne reparam" emotiile negative. Apoi, incepem sa avem o preocupare zilnica pentru asta, sa ne gandim cum ne procuram alcoolul sau drogul, incepem sa ne ferim de ceilalti si treptat dezvoltam o relatie cu "prietenul nostru" nou.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Adevarul despre persoanele hipersensibile

Urmatoarea etapa este cea de dependenta, in care incepem sa avem probleme serioase in relatiile sociale, conditia fizica se deterioreaza, ne retragem social din ce in ce mai mult, consumam substanta respectiva in cantitati din ce in ce mai mari, simtim acut dorinta, fara a fi incapabili sa o controlam sau sa renuntam la ea.

In cazul dependentei, se vorbeste despre o dependenta fizica, dar si despre una psihica, aceasta fiind principala provocare. Adictia este situatia, conditia in care corpul are nevoie de substanta pentru a evita anumite simptome fizice si psihice neplacute.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Cum se manifesta depresia

Dependenta fizica este o stare biologica in care corpul se adapteaza consumului unei substante si, pentru ca aceasta sa isi faca efectul, necesita un consum din ce in ce mai mare. In acest caz spunem ca ne creste toleranta la respectiva substanta.

Dependenta psihica se refera la sentimentul de placere pe care il ofera consumul si la relatia pe care o persoana o dezvolta cu aceasta. Datorita placerii, consumul devine compulsiv, iar persoana este dispusa sa-si sacrifice relatiile sociale, munca sau sanatatea.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Relatia defectuoasa cu mancarea

Tratamentul tinteste cauzele

Referitor la relatia dezvoltata, cea mai importanta consecinta este sentimentul de pierdere, caruia este necesar sa-i faca fata in cazul recuperarii. De aceea, in cazul dependentelor, tratamentul nu se adreseaza substantei sau consumului propriu-zis, ci cauzelor care au dus la adictie, factorilor de stres, lipsei independentei sau a disciplinei si nu are legatura cu puterea de a renunta, de a se abtine, cu moralitatea sau cu caracterul.

Placerea este principala provocare in tratamentul adictiilor si este motivul pentru care persoana ascunde consumul si neaga dependenta. Lupta se da intre presiunile si cerintele de a face fata vietii, asteptarile personale si ale celor apropiati, stima de sine scazuta, pe de o parte, si placerea pe care o ofera subtanta, pe de alta parte.

Adesea, persoanele care se afla intr-o astfel de situatie nu considera dependenta ca o cauza a problemelor si dificultatilor pe care le au, ci dimpotriva, ca singura modalitate care le face sa se simta mai bine. Pe aceasta convingere se bazeaza si faptul ca foarte multi nu-si recunosc adictia si simt o nevoie disperata de a si-o "apara". Ei vor invoca adesea ca probleme insomnia, un sef sau un coleg abuziv sau probleme sexuale.

Terapia de grup, mai eficienta decat cea individuala

Studiile arata ca o terapie foarte buna pentru persoanele dependente de substanta este terapia de grup. Ea se recomanda in locul terapiei individuale. De asemenea, este nevoie sa fie facuta de o persoana foarte bine antrenata in lucrul cu adictiile, pentru ca vindecarea, in acest caz, este un proces foarte solicitant date fiind particularitatile pe care le presupune.

In timpul tratamentului apar stari de panica, o aparenta atitudine de nonsalanta sau iritabilitate crescuta, implicarea excesiva in activitati sau o stare de euforie, maniacala.

De asemenea, cei in cauza se simt fara putere, incapabili in lipsa substantei respective si simt o teama acuta. Au tendinta sa isi doreasca prea multe lucruri prea repede, sa-si asume responsabilitati prea multe, ceea ce poate duce din nou la o recadere in dependenta din cauza presiunii greu de gestionat.

Ideal este sa stim limita personala intre obicei si abuz. In cazul obiceiului, detinem controlul, avem capacitatea de a spune "nu". In cazul adictiei, nu mai avem control asupra propriilor noastre alegeri.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet

Servicii Psihologice

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dependenta de substante, #tratament dependenta substante droguri alcool, #cauza instalare dependenta substante, #psihoterapeut dependenta substanta, #semne dependenta psiholog, #dependenta droguri alcool psiholog , #psihologi