Tu cum reactionezi la nervi? Vezi in ce tipar intri si cum ar trebui sa procedezi

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 12:13
31221 citiri
Tu cum reactionezi la nervi? Vezi in ce tipar intri si cum ar trebui sa procedezi

Furia face parte din natura umana, dar atat inabusirea ei, cat si pierderea cumpatului pot amplifica senzatii sau sentimente pe care nu stiai ca le ai. Astfel, perceptia durerii este amplificata, depresia adancita, iar riscul de boli de inima crescut. Un raspuns sanatos insa la furie poate atenua stresul, reduce riscul de probleme de inima si depresie si imbunatati relatiile cu ceilalti.

"Problemele incep sa apara cand tii in tine, cand reactionezi acum si gandesti mai tarziu sau cand ai impresia ca o reactie devastatoare este justificata doar fiindca esti furios", a spus Norman Rosenthal, doctor in medicina, profesor de psihiatrie la Scoala Medicala a Universitatii Georgetown.

Potrivit expertilor in acest domeniu, oamenii pot invata cum sa faca fata furiei mai eficient. Iar Prevention te ajuta sa iti dai seama de categoria din care faci parte atunci cand vine vorba de gestionarea furiei si iti arata ce ai putea face ca sa depasesti intr-un mod pozitiv astfel de momente.

Pentru inceput, citeste scenariul urmator si alege raspunsul care este cel mai aproape de felul in care cel mai probabil ai reactiona.

Tu si sotul tau aveti o cearta destul de puternica din cauza treburilor de casa, iar la un moment dat izbcunesti in lacrimi, dupa care o suni pe sora ta pentru a-i spune tot ce te doare. Ea iti da un sfat si iti promite ca nu discuta cu nimeni despre nemultumirile tale.

O saptamana mai tarziu, in timpul unei cine la care participa toata familia, fratele tau se apleaca spre tine si te intreaba in soapta daca te-ai impacat cu sotul tau. Din moment ce nu ai vorbit cu nimeni altcineva despre acel episod este clar ca sora ta ti-a tradat increderea. Cum reactionezi:

A - te ridici de la masa si ii ceri surorii tale sa vina cu tine in bucatarie, unde ii spui, probabil cu voce ridicata, ca esti dezamagita de faptul ca ti-a inselat increderea, insistand cu mustrarea pana cand ii dau lacrimile;

B - strangi din dinti si refuzi sa o privesti pe sora ta toata seara, iar mai tarziu, cand ea te intreaba ce ai patit, ii spui ca nu ai nimic si eviti sa vorbesti cu ea si urmatoarele saptamani;

C - ramai la cina cu stomacul strans, iar urmatoarele zile le petreci analizand situatia, dupa care te hotarasti sa nu mai ai niciodata incredere in ea atunci cand e vorba de ceva important pentru tine;

D - iti scoti din cap incidentul pentru seara respectiva, iar a doua zi o chemi pe sora ta la o cafea si ii spui ca stii ca te-a tradat, ca te simti dezamagita si ca va trece ceva timp pana cand vei avea incredere in ea din nou.

Acum, daca raspunsul este A, atunci felul tau de a te infuria este REACTIV

Reactionezi imediat la insulta sau nedreptate, probabil tipand si chiar trantind usi. In timp, insa, acest fel de a raspunde la furie te va face sa pierzi din respectul pe care altii il au pentru tine. In plus, oamenii care "explodeaza" se simt si vinovati sau rusinati mai tarziu. Iar cercetarile de pana acum au aratat ca reactiile de acest gen provoaca stres la nivelul inimii, motiv pentru care se afla in stransa legatura cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

Ce poti face in loc:

Propune-ti, si incearca sa vezi asta ca pe o provocare, sa iti stapanesti reactiile de moment. Oamenii care fac parte din aceasta categorie cred adesea ca persoanele care nu reactioneaza asa sunt slabe, dar, de fapt, sa lasi un timp sa treaca fara sa te manifesti, dupa momentul care a declansat furia, este un semn de tarie, de autocontrol.

De asemenea, de fiecare data cand simti ca esti pe cale de a exploda, cand bataile inimii se accelereaza, muschii iti devin incordati si simti imperios nevoia de a tipa, trage aer in piept de zece ori, atat de adanc incat abdomenul sa se dilate vizibil.

Aceasta tehnica de respiratie duce mai mult oxigen la celule si stimuleaza producerea de hormoni care calmeaza, printre acestia numarandu-se serotonina. Atunci cand inima ta incepe sa revina la ritmul normal, de obicei in zece minute, dar si intr-o ora pentru unii, este clar ca ai trecut de stadiul critic al furiei, iar dupa acest moment poti sa iti manifesti nemultumirea intr-un mod pasnic.

De asemenea, poti incerca sa meditezi sau sa faci yoga, ambele fiind modalitati eficiente de a-ti reduce furia. Specialistii au observat un comportament-sablon: cu cat iti pierzi controlul mai des, cu atat te simti mai indreptatit sa faci asta, ceea ce e gresit.

Daca raspunsul este B, atunci felul tau de a te infuria este PASIV-AGRESIV

Problema la acest comportament este ca persoana cu care nu vrei sa ai o confruntare isi da seama ca o eviti si, cel mai probabil, tot nu vei scapa de infruntare. In plus, cei care fac parte din aceasta categorie petrec mult timp gandindu-se unde au gresit, ceea ce ii irita emotional si fizic, ducand la o crestere a anxietatii si a durerii.

Ce poti face in loc:

Intreaba-te daca ti-ar placea ca cineva suparat pe tine sa reactioneze cum reactionezi tu, iar daca raspunsul este "nu", atunci opreste-te. Iar daca simti ca ai probleme in a vorbi deschis despre ce te deranjeaza repeta singur, in oglinda.

Daca raspunsul este C, atunci felul tau de a te infuria se bazeaza pe REPRIMARE

Interiorizarea sentimentelor dauneaza stimei de sine deoarece te simti slab si incapabil sa iti indeplinesti nevoile, ceea ce agraveaza depresia. De asemenea, reprimarea furiei poate duce la probleme de inima, digestive si la depresie, la fel ca actionarea exploziva, sub impulsul de moment.

Ce poti face in loc:

Infrunta-ti temerile. Cei care fac parte din aceasta categorie evita de regula sa isi faca sentimentele cunoscute de teama ca relatia respectiva sa nu se incheie. Insa adesea aceasta teama este nefondata, iar dupa ce iti vei da seama de acest lucru iti va fi mai usor sa vorbesti despre ce te supara. De asemenea, fii mai atent la ce simti si invata sa iti dai seama cand esti furios. Reprimarea acestui sentiment poate duce la dificultati in identificarea lui.

Daca raspunsul este C, atunci felul tau de a te infuria este DIRECT

Nu ai nicio problema in a admite ca esti furios atunci cand esti si, in loc sa zici orice iti vine in minte, analizezi putin situatia si apoi iti spui nemultumirile, intr-un mod rational, respectuos, constructiv, acesta fiind modul ideal de a reactiona la furie.

Daca faci parte din aceasta categorie, atunci continua sa fii asa. Aceasta maniera este cea mai eficienta deoarece arata respect celor cu care esti in conflict, dar ia in seama si nevoile si emotiile tale, neaducand deservicii organismului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
De la anunțarea candidaturii comune pentru Primăria Capitalei și la sectoare, precum și pe listele de europarlamentare, varianta unor candidaturi comune la prezidențiale și parlamentare din...
UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a avut o discuție care a durat mai multe ore cu liderii coaliției PSD și PNL luni seară, 22 aprilie. UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat din Palatul Victoria...
#gestionare furie, #reactie nervi, #cum reactionezi nervi, #furie efecte secundare organism, #suparare inima , #psihologi