Mindfulness, drumul regal catre starea de bine cu mine

Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 16:00
13178 citiri
Mindfulness, drumul regal catre starea de bine cu mine
Foto: Arhiva personala

Carpe diem este un indemn clasic care ne invita sa acceptam ca viitorul nu poate fi prezis, dar ca ne putem pregati pentru ceea ce vine, traind cu bucurie si folos ziua de astazi, transformandu-ne si evoluand pentru a ne putea adapta la schimbare - singura certitudine in ziua de astazi, deseori surprizatoare.

Mindfulness - abilitatea de a te bucura constient de clipa prezenta

Auzim tot mai des despre mindfulness si pare un moft, dar este extrem de studiat si dovedit, prin zeci de studii ale cercetatorilor in neurostiinte, ca a trai constient in momentul prezent, atent la emotiile si gandurile mele, dar fara a le judeca si clasifica in bune sau rele este o modalitate foarte eficienta de a obtine starea de bine sau wellbeing (un alt cuvant nou, usor de inlocuit cu fericirea).

Wellbeing: De ce nu te mai poti relaxa si te simti mai mereu obosit?

Impactul rezultatelor acestor cercetari este imens, nu numai la nivel personal, ci si pentru comunitati, de orice varsta si pentru organizatii, care vor putea incuraja "lectiile" de mindfulness pentru a creste performanta.

Meditatia creste semnificativ densitatea de substanta cenusie din creier

Meditatia trebuie sa fie practicata timp de opt saptamani, pentru a produce modificari in zone diferite din creier - pentru ca starea de bine persista pe tot parcursul zilei datorita neuroplasticitatii creierului si este doar un efect placebo al relaxarii.

Cresterea densitatii de substanta cenusie este dovedita cu studii de rezonanta magnetica nucleara pentru mai multe regiuni: cortexul cingulat, cerebel, jonctiunea temporo-parietala si hipocampul. Efectul cresterii densitatii de substanta cenusie este legat de activitatile de care este responsabila zona corticala implicata.

Cortexul cingulat anterior este responsabil cu autoreglarea, abilitatea de a directiona atentia si comportamentul constient si invatarea din experienta anterioara. Practic, meditatia ne ajuta sa alegem optim, prin decizii constiente, bazate pe experienta anterioara, din care am invatat. Se observa si o scadere a impulsivitatii si o crestere a puterii de concentrare si rezolvarea corecta a unor teste.

Hipocampul este responsabil cu emotiile si memoria, avand particularitatea ca este acoperit de receptori pentru cortizol si foarte sensibil la acest hormon eliberat cand nivelul stresului este marit. Faptul ca meditatia duce la cresterea densitatii de substanta cenusie din hipocamp este de mare importanta, cu atat mai mult in situatii de stres cronic.

Meditatia scade marimea amigdalei

Amigdala este regiunea din creier responsabila cu activarea in conditii de "fuga sau lupta" si scaderea de volum a acesteia inseamna o rezistenta crescuta la stres si provocari de orice fel.

De fapt, structurile cerebrale superioare, responsabile cu rationamentul si luarea de decizii constiente, au timp sa preia controlul si nu mai permit reactii emotionale necontrolate sau comportamente daunatoare.

Wellbeing: 6 motive sa invatam sa controlam stresul zilnic

Meditatia scade riscul de imbolnavire

Dar meditatia nu are numai efecte asupra creierului, ci si asupra imbatranirii tuturor celulelor, pentru ca scade inflamatia si deteriorarea materialului genetic, riscul de accident vascular si boli cronice si creste capacitatea organismului de a lupta cu microbii si celulele tumorale.

Mindfulness este o abilitate care poate fi antrenata si dezvoltata, dar si o necesitate, care aduce beneficii atat angajatilor, cat si companiilor, deoarece creste performanta si rezistenta la stres si ar trebui inclus atat in planul de dezvoltare personala al angajatilor oricarei companii, cat si in scoli, servicii de sanatate si campanii de responsabilitate sociala.

Sunt increzatoare ca ne putem reinventa felul in care gandim, simtim si actionam!

Mind Education Health
Adriana Antohe, medic si trainer, specialist in medicina de familie si medicina muncii, face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ce inseamna mindfulness, #Mindfulness meditatie, #meditatie beneficii sanatate , #psihologi