Crima de la metrou: De ce a ales agresoarea sa atace in acest mod si cat de repede vom uita noi

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 16:30
12772 citiri
Crima de la metrou: De ce a ales agresoarea sa atace in acest mod si cat de repede vom uita noi
Foto: Arhiva Ziare.com

Crima de la metrou. Asa va ramane cunoscut recentul eveniment de la Dristor care a socat intreaga tara. Acest episod a fost, pe langa moartea regelui si votul Legilor Justitiei, subiectul zilelor acestea.

Despre cum s-a ajuns la aceasta abominabila crima Ziare.com a discutat cu George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

Multi au sustinut ca situatia ar fi fost altfel daca cei care o cunosteau pe atacatoare ar fi luat atitudine cand aceasta incepuse sa aiba postari destul de dubioase pe Facebook.

"Desigur, post factum se pot face multe scenarii al caror final sa fie unul fericit. In realitate, lucrurile nu avem de unde sa stim cum ar fi fost. Totusi, este important sa fim atenti la reactiile celor din jur, la cei dragi, iar daca comportamentul lor iese din sfera normalului, obisnuitului, sa incercam sa vorbim cu ei sau eventual cu altii din zona retelei de suport social: alti membri ai familiei, prieteni, colegi de munca, cu scopul de a interveni, a ajuta sau a-l pune pe individ in legatura cu ajutor specializat", ne-a spus psihologul.

Despre comportamentul femeii care a savarsit crima, George Chiriacescu spune ca este evident unul din sfera tulburarilor psihice grave.

"Investigatia Politiei, dar si evaluarea psihiatrica pot aduce lumina in acest caz. Din putinele informatii care au aparut se poate cu greu sa tragi concluzii. Delirul poate avea multiple tematici, fie de gelozie, fie cu fond mesianic, individul stie ca are o misiune de a salva lumea de rau, sau poate fi o tematica din sfera ideatiei paranoide, iar gestul sa reprezinte o razbunare pe un anumit tip de oameni (este de vazut care a fost modalitatea de alegere a victimelor) ", a punctat el.

Modul in care femeia a ales sa comita crima este socant si ar putea sa fi fost si o actiune bine calculata, conform psihologului.

"Este posibil sa fie o actiune gandita si eventual sa fi luat in calcul ca evenimentul sa para un accident. Probabil a luat in calcul si faptul ca, fiind femeie si destul de slaba ca si constitutie fizica, nu ar reusi sa isi duca diabolicul plan la bun sfarsit prin alte metode", a punctat psihoterapeutul.

Foarte discutate au fost si reactiile oamenilor care au asistat la acest eveniment. Unii nu au intervenit deloc, altii au inceput sa filmeze scena cand i se acorda primul ajutor femeii, fapt criticat aspru in spatiul public.

"Capacitatea de reactie a oamenilor pare sa fie din ce in ce mai slaba in a-i ajuta pe cei de langa ei, mai ales cand este vorba de un act de agresiune. Frica de a te expune, plus o atitudine de 'asa ceva nu exista!' (negare) sau de 'nu este treaba mea, eu am alte probleme pe cap!' (izolare egocentrica), pot duce la asemenea reactii care sunt drenate de compasiune si empatie.

Cautarea constanta a evenimentelor dramatice, a spectacolului grotesc te poate transforma in spectator la cele mai mari grozavii", a sustinut George Chiriacescu.

Cu siguranta, acest episod a fost socant, dar nu putem sa nu ne intrebam ce urmari va avea asupra noastra, a populatiei.

"Cel mai probabil va deveni o alta stire, socanta, dar care se va pierde in noianul evenimentelor zilnice. Grupurile mari de oameni uita usor, prea usor, indivizii daca nu sunt ei protagonistii directi ai unei tragedii trec peste, o uita.

O schimbare reala in atitudinea civica a maselor se face in timp, se face prin educatie si prin exemplu personal", a incheiat psihologul.

#crima metrou, #agresoare crima metrou psiholog , #psihologi